Turmål

Beksliåsen/Bessliåsen 1059 besøk 10 poeng
I fare for å tråkke noen på tærne er begge kjente navn på åsen lagt inn. Personlig liker jeg Bessliåsen best, og føler jeg har veloverveide argumenter for det. Men noe innslag à la Hans Bauge er det dessverre ikke rom for i dette forumet, så vi legger den død. Så var det over til beskrivelsen.... Nydelig utsiktspunkt over dalene og åsene i denne delen av marka vår. Du får både glimt av Vensåssetra, Tjæregrashøgda og Karidalsåsen. Om du har falkeblikk skal det være mulig å skimte Tryvannstårnet i horisonten. Har du ikke falkeblikk, kan du alltids skryte på deg at du kan se den du også. Passer fint for turvante ned i 11-12 års alder.

PS: Har satt radiusen på dette turmålet litt utover normalen ettersom GPS'en ikke spilte helt på lag denne dagen. Håper dere finner frem ;)

Start ved utfartsparkeringen på Tobonn innerst i Lommedalen. Fra parkeringsplassen følg blåmerket sti over på skogsbilvei, og fortsett til venstre videre oppover denne, skiltet mot Vensåssetra. Etter rundt 2 kilometer i slak motbakke kommer du til et stikryss. Her tar du til venstre på blåmerket sti skiltet mot Kampeseter og Presthytta. Fortsett videre, først i lett stigning før det flater ut et stykke, deretter i moderat stigning før du når toppen etter ca. 700 meter. Rett før det flater ut på toppen ser du en hytte på høyre side. Ca. 15-20 meter etter denne går det en umerket men tydelig sti inn til venstre. Følg denne i ca. 300 meter frem til en hytte og fortsett videre forbi denne rundt 100 meter til utsiktspunktet.
Brunkollen 1278 besøk 10 poeng
En solid porsjon het suppe og kanskje markas beste skoleboller. Og det bare et steinkast unna dalen vår. Brunkollen er en meget populær turdestinasjon både på ski og til bens. Vi har ringt dem og spurt om vi kan ha dem med i vår turkonkurranse og fikk tommel opp. De holder åpent som vanlig (se egne åpningstider på nettsidene deres), men ber om at vi viser hensyn til retningslinjer. Brunkollen når du, ved å gå hjemmefra også selvfølgelig, men et naturlig utgangspunkt er P-plassen på Burudvann. Flere muligheter herfra, men sørøstover må du, enten du går rett inn i stiene fra parkeringen, eller går mot burudvannet og følger skilter mot gapahuken til Lions. Følger du sitnettet denne veien kommer du omsider til et stikryss som viser vei til Brunkollen mot høyre. Godt merket begge veier.

Passer turvandte barn ned i 7 års alder. God tur :D
Børvastindene (OverFjellogDaler) 1 besøk 20 poeng
Parkering: Etter Osan, ved Mølnbukta 10,5 km sør for Saltstraumbrua på Fv17, er det bra med parkeringsplasser øst for den skiltløse avkjøringen til Fjell. Vær obs på at på ekstra fine dager kan parkeringsplassen bli full. For utgangspunkt ved Valnesvatnet tar man av Fv17 på avkjørsel ved utløpet av vannet, kjører over brua og finner seg en plass ved vegen opp mot venstre.

Rutebeskrivelse fra Mølnbukta: Fra p-plassen (5 moh) krysser man veien og går 30 meter tilbake mot Saltstraumen, der ser man en godt synlig sti som går oppover skogen i Storadalen. Særlig i starten er det ganske bratt. Skogen slutter på ca 400 høydemeter, vest for Stortind. Videre fortsetter turen oppover, forbi Stortind og Legdknubben, i et terreng hvor det er godt mulig å gå i joggesko. Her bestemmer man selv om man vil opp på Stortind, som er ca 500 meter ekstra hver veg. Etter å ha passert Legdknubben på sørsiden kan man velge om man vil gå opp til skaret og følge eggen opp til toppen, eller ikke gjøre det. Eggen er den mest spektakulære varianten, med litt luft hele veien – og er enkleste veg opp. Fra skaret og opp til toppen er det ganske steinete. Siste del opp til toppen er ganske bratt men likevel grei å gå.
Dritarholberget 545 besøk 15 poeng
Kanskje mest kjent for sin 8. plass i kåringen over Oslo's styggeste stedsnavn. Det ligger dog i Bærum og måtte selvfølgelig bli en post i vår trimpoengkonkurranse. Stedsnavnforskere er uenig i hvorfor den er kalt Dritarholberget. Enten fordi noen rett og slett gjorde sitt fornødne nettopp her og valgte å kalle plassen etter det, eller på grunn av stedets myrlende landskap. Uansett, god tur :)

Start ved utfartsparkeringen på Tobonn innerst i Lommedalen. Ta blåmerket sti mot venstre mot Rognlivann og kampen (Obs! Unngå å gå grusvei opp til selve Kampen. Dette er privat eiendom og eier har vist ubehagelig adferd ovenfor turgåere). Følg denne stien omtrentlige 2 km. Da kommer du til et stikryss, her tar du mot venstre, mens du har Rognlivann til din høyre side. Følg videre skilting mot kampesetra. Du vil nå få flere stivalg. Etter å ha fulgt merket sti en kilometer går det to stier med ett par hundre meters mellomrom til venstre. Den første tar deg langs den vestlige bredden av Setervann, den andre langs den østlige bredden. Begge møtes på den nordlige enden av vannet. Her vil du måtte lete etter en sti som tar deg til Dritarholberget. Ikke mer enn en 2-300 m. opp til toppen.
Fiskelaustjern 650 besøk 5 poeng
Navnet sier vell sitt. Ingen vits i å pakke snelle og stang for denne turen. Tjernet ligger ved langrennsløypa mellom Stein gård og Burudvann. Det går også blåmerket sti her. Ta gjerne en tur bortom skjerpet når du først er her. Et kulturminne fra da Kreftingfamilien drev jernutvinning på verket. Det er også et fint utkikkspunkt i nærheten der en ser ut over Bærumsmarka, Brunkollia og fjorden.

Skulle du ha den oppfattelsen om at gjørme er helsebringende, skal visstnok fiskelaustjern være optimal for "mudding". Gjørma skal være full av mineraler og mulig den til og med har peeling effekt for huden. Men her merker jeg isen knaker mellom beina. Kaster derfor ballen videre til dere om dette er en sti dere ønsker å utforske videre.

Fiskelaus kan nås fra Parkering Burud, Trulsrudbråten, eller kanskje Stein gård.
Fjellstua (OverFjellogDaler) 17 besøk 20 poeng
Det velkjente utkikkspunktet Fjellstua og byfjellet Aksla gir deg en panoramautsikt over Ålesund, kysten og fjellene du sent vil glemme! Turen starter i byparken, der du kan gå de 418 trappetrinnene opp til det flotte skuet. Trappene vart nyleg renovert, og gir ein behageleg og flott opplevelse hele veien opp. Få med deg det populære stoppet "Byrampen" på veg opp. Rett bak Fjellstua kan en se Kniven, og statuen av Kristofer Randers. Aksla har et flott turområde som en kan benytte seg av. Man kan for eksempel gå til utsiktstårnet Rundskue som ligger på Akslas høyeste punkt.

Startpunkt: Byparken
Gangsåstoppen (OverFjellogDaler) 16 besøk 20 poeng
Gapahuken ved Burudvann 1066 besøk 5 poeng
Over vårt kjære Burudvann ruger en Gapahuk med utsikt over vannet, med dalen i bakgrunn. Lions Bærums verk satte opp denne tilbake i 2016 og det er i dag yndet turmål for både store og små. Må oppleves!!

Turen starter ved parkeringsplassen ved Burudvann. Gå innover mot vannet noen hundre meter før dere ser et tydelig skilt mot Gapahuken til høyre. Deretter følger dere blåmerket sti innover i marka. Det er god merking mot gapahuken i starten, men denne vil oppleves som noe mer utydelig etter hvert.
Gaustadtoppen (OverFjellogDaler) 9 besøk 20 poeng
Gompen (OverFjellogDaler) 20 poeng
Gråmagan 1241 besøk 10 poeng
Flere flotte utsiktspunkt ved Kolsåstoppene. Dette er en av de. Vi ser jo at dere omkranser topper og destinasjoner som utgjør fine turer og mange poeng ;) Derfor må vi gjøre denne delen av dalen vår mer attraktiv. Ikke at Gråmagan ikke er en attraksjon i seg selv altså. Makan til sted. Utsikt nok til å få selv de største av globetrotterne våre til å sperre opp øya. Ta med deg både den Søndre og Nordre toppen og du har både forbrent endel kalorier, samt satt i gang dopaminkarusellen. Sett deg på, og nyt kvelden i sofa eller godstol etter endt tur :)

Skal du ha med deg flere av toppene ville jeg startet ved parkeringen ved Kolsåsbakken. Følg merkede stier opp til nordre og følg deretter skilt mot Gråmagan. Også mulig å komme seg til denne toppen fra Gjettum. Da følger du denne veibeskrivelsen:

Ut av stasjonen på Gjettum tar du til høyre inn på Gjettumveien noen hundre meter, deretter til venstre inn på Dæliveien. Følg denne veien i underkant av 1 kilometer forbi Dalbo gård og rett frem forbi Dalbolåven på høyre side. Du står da i skogkanten og går til venstre langs tregjerde og jordet. Vær oppmerksom på at stien her kan være svært sølete. Blåstien fortsetter et stykke langs jordet og deretter mot høyre lenger inn i skogen. Stien forsetter i lett og moderat stigning med enkelte flate partier. Ved neste stidele, følg skiltingen til Gråmagan mot høyre. Stien fortsetter noen hundre meter med bratt stigning opp mot platået, hvor det igjen flater ut og er lettere kupert frem til utsiktspunktet. Turen opp tar i overkant av 45 minutter fra Gjettum.
Haugskollen 4951 besøk 5 poeng
"OMG! Se den sjuke utsikten a!!!" Det var utbruddet jeg hørte fra kollen forrige gang jeg fulgte stien rett under denne toppen. Ikke mange finner veien opp dit, men de få som gjør, får seg en reals 180 graders overraskelse. Herfra kan du se Kolsåstoppene i sørøst, Steinshøgda, Sandvika og så klart den fromme Oslofjorden vår. Tar meg friheten til å endre litt på Ivar Hoff's litt kontroversielle utsagn (som han forøvrig benekter å ha sagt). Ikke er det langt og ikke er det bratt. Bør kunne passe de aller fleste. Anbefaler å gå ut fra toppen av Lommedalen skianlegg, men mulig også å nå fra VBTK sitt anlegg på Gommerud.
Heidalsmuen (OverFjellogDaler) 20 poeng
Uansett hvilken side du nærmer deg «Mukampen» fra – ligger den der som en massiv koloss. Den karakteriske fasongen har gitt den mange tilnavn: sukkertoppen, blåhvalen og ikke minst mange danskers favorittnavn Toblerone-fjellet pga sin trekantete form når du ser den fra Espedalen. Turbeskrivelse fra nordsiden av Heidalsmuen - Nordlige rute: Turen starter fra Musætrin (ca 40 minutters kjøring fra der den nye Murudalsvegen starter i Skåbu.). Følg stien merket mot Mukampen- stien her er bred og tydelig, den har noen få våte partier men ikke mer enn at det holder med vanlig lette turstøvler. Stien går i lett terreng gjennom bjørkeskogen i underkant av 2 km før vi er ute i det åpne landskapet. Etter 4 km fra der du parkerte når du løypekrysset mellom Vesle Mukampen og selve Heidalsmuen, hvor skiltet forteller at nå er det 3,5 km (og 500 høydemetre) opp til toppen av Mukampen. Stien fra nordsiden og opp mot toppen av Mukampen er merket med små varder og røde «dotter» på steiner. Stien er stort sett veldig tydelig, men det lønner seg å sikte seg inn på de røde flekkene etter hvert som det blir mer og mer steinete jo nærmere toppen man kommer.  Stien er litt mer steinete i det siste partiet opp - men ikke vanskelig å gå. Den store varden som er topp punktet ligger ett stykke inn på platået. Stopp på turen opp og se vestover mot Jotunheimen hvor den snøkledde Glittertinden blir mer og mer synlig når dere kommer opp over bjørkeskogen. Varden på toppen er det obligatoriske fotograferingspunkt - der har du 360 grader utsikt rundt. Jotunheimen, Rondane, Gudbrandsdalen, Murudalen, Rutenmassivet – ja til og med Dovrefjell skimtes i det fjerne. Alternativ rute fra sør – der er det skiltet mot Mukampen fra punktet hvor bilveien stopper innerst ved den siste setra på sørsiden. Dette er ruten for deg som synes det er ok med litt brattere terreng. 3 km en vei. Gå over hele Heidalsmuen: Det er også mulig å parkere i veidelet - slik at du kan gå opp Heidalsmuen på den ene siden - over toppen og så ned igjen på den andre siden og tilbake til bilen som du parkerer ved skiltet der veien deler seg.

Krevende vanskelighetsgrad

Helvetesputtane 474 besøk 10 poeng
Dette stedet er mer idyllisk enn navnet skulle tilsi. Opphavet til navnet stammer mest sannsynlig fra den tid da det var en kullmile her. Fra pyttene skal det ha sivet vann til mila og gjort jobben til, ja, et helvete for arbeiderne. Her kan en fint nyte sin medbrakte mat og stikke føttene til kjøling etter en lang trask.

Helvetesputtane ligger rett vest for Vidvangen. Start turen derfor gjerne på Tobonn. Gå merket sti opp til Rognlivann. Unngå å gå over Kampen, men følg heller stien nordøst som går mot Setervann. Etter å ha kommet inn på stien opp fra Kampen følger du denne i noen meter før du tar mot høyre. Da er du inne på stien som tar deg til pyttene ett par kilometer lenger opp. God vandring :)
Høgkubben (OverFjellogDaler) 2 besøk 20 poeng
En tur til Høgkubben (450 moh.) er en favoritt blant ålesundere. En strålende utsikt utover Norskehavet, Ålesund og innover mot Sunnmørsalpene venter deg når du kommer til toppen. Området er populært året rundt, og løypene er godt skiltet. Et fint startsted for turen opp til Høgkubben er Eikenosen, 10 minutters kjøring fra Ålesund sentrum. Ta av mot Eikenos i rundkjøringen ved Flisnes og følg veien mot parkeringsplassen. Herfra har du en fin timestur til Høgkubben, på grusvei forbi hytta til Ungdomslaget Ivar Aasen mot Eikenossætra. Fortsett over brua ved Røssevollvatnet og følg stien opp til Strokevatnet og vestover til Høgkubben.

Middels vanskelighetsgrad
Ildverket (OverFjellogDaler) 2 besøk 20 poeng
Kirkebykollen 1381 besøk 5 poeng
Vårt første deltagerforslag. Kirkebykollen må selvfølgelig med. Navnet Kirkeby klinger godt i en Lommedølings ører. Her er det forresten viktig å trå varsomt. For å kunne kalle seg en lommedøling må en kunne spore sine forfedre 3-4 generasjoner tilbake i tid, til vår kjære dal. Alle oss andre forblir lommedøler. Dette fikk jeg smertelig erfare gjennom en kraftsalve fra min tidligere fotballtrener, Johnsrud, og det er ikke glemt. Forøvrig en veldig fin fyr. Men fra digresjon til lokasjon. Start gjerne turen fra P-plassen ved Burudvann. Derfra må du gå tilbake noen hundre meter før du finner en sti som går opp fra veien mot høyre. Denne følger du omtrent halvannen kilometer. Da skal du se en hytte på stiens venstre side og du er kommet deg opp på Kirkebykollen. Perfekt plass for en liten rast :) Enkel tur som bør passe de aller fleste :)
Kleivstua (sykkeltur) 220 besøk 10 poeng
Vi utvider konseptet med en sykkeldestinasjon. Dette er en perle av et sted. For de som enda ikke har oppdaget Kleivstua, så må dere smøre kjede og wire, smette inn i sykkeltøyet og tråkke av gårde. Ankommer dere Kleivstua finnes dere flere nydelige utsiktspunkt i gåavstand. Kongens utsikt legger jeg også inn i trimpoengkonkurransen vår. Mulig du da må parkere sykkelen på Kleivstua og traske opp den siste drøye kilometeren. Har dere planer om bespisning på Kleivstua har jeg blitt bedt om å formidle at dette må forhåndsbestilles. Det kan være stengt her om det ikke er arrangement eller liknende. Det er lite som slår god bevertning etter en lengre treningsøkt, så ta gjerne kontakt med Kleivstua før avreise.

Det finnes flere veier til Kleivstua på grusvei. Vi beskriver selvfølgelig den Bergenske kongevei på grunn av dets historiske signifikans:

Du starter i krysset mellom Guribysagveien og Guribybakken på Guriby og sykler først oppover Guribybakken, forbi avkjørselen til gården. Etter vel hundre meter tar du til venstre oppe i bakken, og ved veiens ende tar du igjen til venstre, inn på en kort sti. Ganske straks kommer du fram til en låve. Her tar du til venstre og følger turveien nedenfor gården.

Dette er Øvre Jonsrud gård. Straks kommer du inn på gårdsveien, og tar ned til venstre. Ganske umiddelbart befinner du deg i nok et kryss. Her tar du til høyre, inn på bomveien.

Store informasjonstavler forteller historien om den historiske veien du nå tar fatt på. Første delen av den er til dels ganske bratt. På vei oppover passerer du Rognliakrysset, der veien til venstre går inn til Rognlia. Etter 2,8 kilometer med stigning flater veien ut, og du kommer fram til det idylliske Langebrutjern ved Langebru. Her kan du ta deg en pust i bakken ved den stilfulle steinhvelvsbrua, som ble restaurert i 1995. Her er det satt opp benker og bord like ved vannet.

Men det er ikke helt slutt på motbakkene. Etter Langebru venter Steinsvollbakkene, de bratteste på hele turen. Men de er til gjengjeld forholdsvis korte. Vel oppe får du Steinsvollen på høyre side. Nå venter et ganske lettsyklet stykke, der du passerer rett vest for Briskehaugen, mens Djupdalen ligger nede til venstre.

Du passerer Benteplassen og kommer fram til Midtskogen og Midtskogsteinen. Og når du først er ved Midtskogen, så ta gjerne en avstikker vestover mot Midtskogtjerna og Olavskilden som ligger ved sørøstenden av det søndre tjernet.

Vel oppe på veien igjen går det radig til Frøshaug. Derfra går det trillesti og vei til høyre - over Helvetesmyra og ned til Tverrelva. Sykler du denne veien, kan du komme tilbake til Lommedalen eller videre innover Krokskogen.

Men vår rute fortsetter rett fram etter en lang tur med en god del stigning på veien innover fra Guriby (det er ni kilometer siden stigningen begynte ved Jonsrud). Og nå er det bare etappen opp til Bruløkka igjen (høyeste punkt er 450 meter over havet), før det endelig blir litt unnabakke forbi Bureheim (på vestsiden av veien) og fram til Kleivstua (Kleivstua ligger ca. 220 meter høyere enn Guriby).

Kildeliste (APA 6th):

Skiforeningen (ukjent, ukjent). Guriby-Kleivstua. Hentet fra https://www.skiforeningen.no/utimarka/sykkelruter/guriby-kleivstua/
Kolletuppen 1200 besøk 10 poeng
Hva passer vell bedre en søndags formiddag enn en tur til Kolletuppen? Netflix og chill tenker du... Nei, kom deg ut til en av de flere tupper i Åmotskollane og nyt duften av vår, sommer eller høst, avhengig av når du tar turen. Bare ikke la deg lure av det innbydende vannet Kolleputten. Der er det gode vekstvilkår for parasitten hjerneamøben. Neida, Lommedalen er mye, men noe subtropisk klima har vi ikke enda. For turvante barn ned i 7 års alderen.

Kolletuppen ligger i overkant av 2 kilometer fra bussholdeplassen og utfartsparkeringen ved Bykrysset. Fra krysset fortsetter du til venstre inn på Byveien og følger denne. Etter rundt 1 kilometer kommer du til en åpning i skogen på høyre side og en synlig traktorvei. Ta av til høyre, over en bro og under en kraftledning. Du har nå Kolletuppen rett foran deg, og traktorveien slynger seg oppover åssiden på Kolletuppen. Først er det et kort, flatt stykke for stien svinger mot venstre og fortsetter i slak motbakke. Stien flater ut før den går inn i en venstresving, og fortsetter i bratt motbakke et stykke. Etter påfølgende høyresving flater stien ut i en moderat stigning før du igjen kommer til en venstresving. Her retter stien seg ut og går inn i et parti med lett til moderat stigning. Du ser nå fjellknausene på toppen av Kolletuppen på din venstre side. Traktorveien er fortsatt godt synlig i terrenget og lett å følge. Den fortsetter inn i en høyresving, forbi en steinur og videre oppover i moderat stigning. Etter 1 kilometer fra du tok av fra Byveien, ser du en liten steinvarde på venstre side. Denne varden markerer en tydelig sti som tar deg til toppen. Ta av fra traktorveien og inn på stien, som starter i en moderat stigning. Etter et kort stykke kommer du oppover på en åsrygg hvor skogen åpner seg opp. På venstre side kan du se Kolletuppen. Mot toppen av åsryggen, svinger stien forsiktig av mot venstre, ned et lite søkk full av vegetasjon, og fortsetter på andre siden opp den siste kneika mot utsiktspunktet. Kollen har en lys og åpen furuskog på toppen, og det er lett å finne stien som tar deg ut på tuppen hvor utsikten er best. Fra du tok av fra traktorveien og opp til toppen er det ca. 300 meter. Det tar i underkant av 50 minutter å gå fra Bykrysset til toppen.
Kongens utsikt (sykkel+gå) 111 besøk 10 poeng
Hvis du har syklet helt til Kleivstua er denne utsikten hvert et besøk.

Fra Kleivstua er veien skiltet hele veien frem. Naturstien går innom interessante biotyper og praktfulle utsiktspunkter. Du vil finne tallrike hellebrudd fra tidligere tider, hvor bryting av den kjente røde ringerikessandsteinen fant sted. Her finnes også minner fra kullbrenningstiden, ved Nes finnes en veldig steinur.
Lovundfjellet (OverFjellogDaler) 20 poeng
Krevende
Myrsetra 909 besøk 15 poeng
Myrsetra er en DNT hytta som ligger sør i Kroksskogen. Bygget er fra 1700-tallet og det er kyr i området som bidrar til et koselig seterpreg.
Naturlekeplass 2858 besøk 5 poeng
Et deltagerforslag som hørtes meget lovende ut. Flere har sikkert vært her, da plassen er laget i regi Lommedalen skole. Naturlekeplass for de unge som det er viktig at vi behandler fint.

Følg grusvei opp fra Haugsåsen eller fra toppen av Alpinbakken. Ved første store kryss ta mot høyre over på Bjerkeveien. Den følger du vestover til du etter hvert spaserer i nordlig retning. Følg da nøye etter en traktorvei mot venstre. Gå inn denne for deretter å lete etter sto mot høyre som tar deg til naturlekeplassen. God tur :)
Nordre kolsåstopp 1771 besøk 5 poeng
Vi kommer vell ikke unna Kolsåstoppene. Så langt i konkurransen har deres rolle kun bestått i å være en del av skuet fra våre andre utsiktspunkt. Nå får, hvert fall nordre, også ta del i moroa. Skal ikke gjøre noe stort nummer ut av å beskrive utsikten herfra. Den er og blir slående vakker. For de aller djerveste er dette et utsøkt overnattingssted, enten i telt eller hengekøye. Ikke anbefalt for de som vet de har en tendens til å gå i søvne.

Finnes flere ruter opp hit. Det vanligste er kanskje å parkere ved Kolsås alpinsenter å følge stiene herfra. Muligheter også fra Øvre toppenhaug.

God tur :)
Oksen (OverFjellogDaler) 6 besøk 20 poeng
Saukampen (OverFjellogDaler) 1 besøk 20 poeng
Turen starter ved Breistulen øst for Skåbu. Saukampen er et av Nord-Fron kommunes - og Gubrandsdalens flotteste fjell (1659 moh). Enkelt tilgjengelig, men likevel fritt beliggende som gir en flott og unik utsikt hvor enn du vender deg.

Middels vanskelighetsgrad
Setervann 599 besøk 10 poeng
Sikkert flere av dere som har ventet på denne. Setervann er en meget flott plass. Ikke bare det, men et yndet mål for Oslo- og bærumsfiskere. Her finnes det både abbor og ørret. Det er ytesesong for abboren så du må ikke finne på å vasse rundt i sivet der oppe. Ellers er Abboren en av få fisker som liker Humus. Ånei, abboren er på ingen måte vegetarianer. I mange tilfeller ender de opp som kannibaler faktisk. Humus er en bestanddel i jord, og må ikke forveksles med den velsmakende kikertpureen (Hummus) med oppstandelse fra Levanten (Sørvest-Asia). Humus, som det ofte er mye av i skogstjern, er ingen favoritt blant ferskvannsfisk, men abboren er en robust og tilpasningsdyktig sak. Ta gjerne med stanga, om det er med kasteagn eller agn og dupp. Den biter på er du hendig med snella. God tur :)

Start fra Tobonn. Følg frusvei opp mot Rognlivann. (Unngå grusvei opp til Kampen. Dette er ikke en gjennomfartsåre). Ta til venstre over på sti etter å ha gått forbi hyttene som ligger ved grusveien og vannet. Denne merkede stien følger dere frem til dere kommer til Setervann. Posten er på vannets østlige bredde,så se om dere finner stien som tar dere hit.
Signalen/Valderøya 5 besøk 20 poeng
Lett fottur i flott natur. Flotte utsiktspunkt underveis og på toppen. Fra parkeringsplassen ved Kolvikparken går du rett inn i skogen og følger stien oppover. Den første høyden du kommer til er Lille Måsetua der du møter flere stier fra Skjong. Så er det en liten nedstigning som kan være vanskelig for de minste, før stien fortsetter mot toppen på høyre side av Måsetua, mot der du ser mobilmasta står. Hovedstien har en lett stigning oppover før en kommer til et bratt parti med litt klatring der de minste må få litt hjelp. Rett før dette kommer også stien fra Grødalen i østre Skaret inn på hovedstien. På vegen opp er det flott utsikt mot Gamlemsveten og skipsleia nordover mot Lepsøyrevet. Stien flater så litt ut før den siste stigningen mot toppen. I starten av stigningen står Kvilesteinen midt i stien, en populær stein å hvile og raste på for de minste. Fra denne steinen er det bare noen få minutter opp til toppen. På det høyeste punktet Signalen på 231 moh. står det en steinvarde. Herifra er det fantastisk utsikt i alle retninger. Du ser mot storhavet i vest med Erkna og Storholmen fyr, videre ser du hele runden med Vigra, Nordøyane, Gamlemsveten, Sunnmørsalpane, Ellingsøya, Ålesund, Hareidlandet, Godøya og Giske. På en liten topp på andre sida av mobilmasta er det murt opp en varde med en veiviser med en roterende pil som forteller deg hva du ser i de forskjellige retningene.

Enkel vanskelighetsgrad
Skardfjellet (OverFjellogDaler) 7 besøk 20 poeng
Start fra Hoslåsetrin, 4 km vest for Skåbu. Følg sti fra Hoslåsetrin. Stien er god og skiltet ved stideler. Turen er enkel og passer alle. Fantastrisk utsikt fra toppen, både til Jotunheimen i vest og Rondane i nordøst.

Enkel tur
Skarvsenden (OverFjellogDaler) 1 besøk 20 poeng
Skriverberget 1723 besøk 5 poeng
En historisk plass på ferdselsveien mellom Lommedalen og Fossum. Det som gjør plassen spesiell er fjellknausen av basalt som også har gitt plassen sitt navn. Her er det synlige inskripsjoner datert tilbake til 1786. Skriveberget er blitt et viktig kulturminne, og vi ber dere derfor vise omstendighet omkring berget. Det er svært verneverdig.

Fra P-plassen på Burudvann, går du direkte over brua og følger blåmerket sti østover mot Brunkollen. Turen er i underkant av 2 km og bør passe alle.
Skålatoppen (OverFjellogDaler) 20 poeng
Slogen (OverFjellogDaler) 4 besøk 20 poeng
Solfjellsstua 4786 besøk 5 poeng
Solfjellsstua ligger på Haugskollen nord for Rykkin. Plassen har sjøutsikt og kosegaranti. Fin turdestinasjon for både store og små.

For å nå selve Solfjellstua må dere følge stien noen hundre meter til nordvestover. Vi plasserte vår digitale post ved utsiktspunktet sydøst for selve stedet på bakgrunn av plass og retningslinjer vi nå har i samfunnet.
Solgløtt 3803 besøk 5 poeng
Dette er nok en kjent plass for mange. Det betyr ikke at det ikke er et utrolig flott sted med nydelig utsikt over Bærums verk. Utsikten tar deg også hele veien til Oslofjorden. Anbefaler turen både morgen og kveld, men solgløttet finner du nok bare tidlig på dagen. Dessverre litt dårlige muligheter for hengekøye ved utsiktspunkt, men bør kunne presse inn et lite telt her. Soloppgangen fra denne plassen er magisk :D Kort tur opp fra Hausåsen, eller alpinanlegget til lommedalen. Nyt!
Solkollen 447 besøk 5 poeng
Solkollen ja. Har du sans for flott utsikt, lettgått terreng, og mennesker i sykkeltights? Ja da er denne kollen noe for deg. Herfra ser du Kolsåstoppene, samt de fantastiske skogkledde åsene som omkranser dalen vår. Alt dette til lyden av friksjonen mellom gummi og grus. Kanskje var det nettopp her Carsten O. Five flesket til med til med utsagnet "Lommedalen er Norges svar på Toscana".

Dette er en tur som passer de aller fleste. Barn og unge ned mot en 5-6 år :)

Det letteste og raskeste er å følge både merket og umerket sti opp sørfra. Fra Bykrysset tar du til venstre inn på Byveien. Fortsett rundt 300 meter til nest stikryss, og ta til venstre skiltet til Byvann. Passer bommen og fortsett på grusvei ca. 200 meter til du kommer til nytt stikryss på høyre side. Følg blåmerket sti inn til høyre. Følg denne i slake motbakker men i lett, fint skogsterreng i rundt 800 meter. Du kommer da til et grantre hvor det er malt en stor blå pil og hengt opp et skilt som viser at blåstien fortsetter mot venstre. Ca. 10 meter før denne merkingen, kan du se en rødmerket sti svinge av mot venstre og over en liten topp. Følg denne. Først er stien ganske flat før du kommer til to ganske snille stigninger som flater ut før du kommer til den siste stigningen som tar deg opp til toppen. Etter hvert slutter den gamle rødmerkingen, og stien fortsetter som en umerket med tydelig sti å følge. Når du nærmer deg toppen åpner det seg på venstre side. Det er ca. 750 meter fra der du tar av fra blåstien til selve utsiktspunktet, totalt ca. 2,2 km fra Bykrysset. Turen tar ca. 40 minutter avhengig av tempo. Det går buss til Bykrysset alle dager, og det er også en liten gruslagt utfartsparkering langs veien rett før krysset Byveien og Kampeveien.
St. Olaven utsikt 528 besøk 5 poeng
Nydelig utsikt over passasjen mellom Kolsåstoppene og Eineåsen. Beskrivelsen om sagnet om St. Olaven er verdt et lite besøk i seg selv. Så kan du velge om du tror på det eller ei.

Kult å gå ned juvet (stien) som tar deg ned på den sørøstlige siden av åsen. Du kommer da ned på grusveien mellom Rykkin og Gullaug.
Steffenstjern 638 besøk 10 poeng
Dette turmålet var smertefullt for anbefaler å gi fra seg. Og det ikke uten grunn. Steffenstjern er vakker og storslått, men samtidig beskjeden i størrelse. Her kan du også overnatte. Fine teltplassmuligheter. Bare ta med dere søpla hjem. Viktig at vi på disse turene har dette i bakhodet.

Naturlig utgangspunkt er By. Gå til bommen der skitraseen begynner. Her går du noen meter før du følger en merket sti opp mot høyre. Stien videre fører deg forbi Solkollen og Holmenvann. Begge til din venstre. Deretter går du langs med Småvann før du kommer til Byvann. Fra Byvann går det en umerket sti opp til venstre. Dette er ikke en plass for en 5 minutters pause, for deretter å haste videre til ny destinasjon. Mer et sted der du kan puste godt med magan og reflektere litt over livet.

Det er et lite stykke inn hit. Anbefales for turvante barn ned i 11 års alder.
Steinhytta Skeikampen (OverFjellogDaler) 15 besøk 20 poeng
Storhornet/Godøya (OverFjellogDaler) 20 poeng
Når man skal til Storhornet kan man like godt gå Godøyfjellet rundt, som er en enkel men likevel spenstig rundtur. Her får man følelsen av å være mye høyere til fjells, samtidig som havet bruser nedenfor. Turen starter fra Alnes og gå bratt, men lett, opp til Alnesvatnet på 250 moh. Derfra går vi østover, forbi steinen Johan Skytt som henger ut over stupet. Her blir det spenstige bilder. Videre går turen opp på Sloktinden, og videre til turens høyeste punkt, Storhornet (497 moh), som er det høyeste fjellet i Giske kommune. Storhornet har en fantastisk utsikt både ut i havet, og innover mot Sunnmørsalpene. Ned fra Storhornet er det bratt langs ryggen, men veldig greit å gå. Videre følger vi ryggen slakt ut mot Lesten (357 moh.) før vi går tilbake mot Alnes. Denne turen er like fin selv om det blåser hardt og er litt nedbør. Kjenn på elementene ute i havgapet. Turen er ca 10 km og har en samlet stigning på ca. 700 høydemeter. Turen tar mellom 5 og 6 timer, avhengig av hvor lange pauser man tar seg tid til.

Vanskelig vanskelighetsgrad
Storhøpiggen (OverFjellogDaler) 20 poeng
Langsua nasjonalpark. Tilgjengelig og rask topptur til fin utsiktstopp. Følg sti mot piggen fra Storhøliseter. Stien er god, og skiltet ved stideler. Slak stigning første tre fjerdeler, deretter noe brattere de siste 150 høydemeterne, men aldri over i klyving e.l. Toppen bør være overkommelig for store og små, nesten uansett fysisk form. Totalt 460 høydemeter stigning. Beregn ca. en time opp, og en halv time ned.

Medium vanskelighetsgrad
Sukkertoppen (OverFjellogDaler) 20 poeng
Fra Sukkertoppen får du en fantastisk utsikt i rundskue med by, fjell, kyst og fjord i ett! Den vanligste ruta til Sukkertoppen: Kryss vegen ovenfor Hessa barneskole, og følg Sukkertoppvegen vestover til du finner skiltet der stien starter, inn til høyre like etter nr. 22. Grusgangen går over i sti og går gjennom et skogholt. Videre følges tydelig sti, delvis våt og skitten, helt til toppen. Du er vel halvveis når du passerer masta til senderen.

Parkering ved barneskolen på Hessa bare utenom skoletid. Bruk heller den åpne plassen i Osane (på høyre side ved fjellfoten før bakken opp mot Hessaskaret) og gå derfra til startpunktet på turen.
Søndre Kolsåstopp 491 besøk 10 poeng
På tide å ta med den lavere, men vell så besøkte, Søndre Kolsåstopp. Kan bestiges fra ulike hold. Er du geolog, eller bare har en fascinasjon for bergarter eller arter generelt, er nok turen fra Toppåsveien mest interessant (her fikk jeg en saftig bot for noen år siden, så anbefaler å lese parkeringsreglement nøye). Hva har Norge og Russland til felles? Jeg tenker ikke på vår delte begeistring for "all inclusive" hoteller, men den sjeldne bergarten Rombeporfyr. Den er det mye av i hele Oslofeltet, men lett å få øye på i de stupbratte fjellveggene opp til toppen.

Stein gård er også et bra utgangspunkt for denne turen.
Tjæregrashøgda 910 besøk 10 poeng
Denne høyden med utsikt over Burudvann og Kolsås burde så absolutt besøkes. Det er kanskje ikke utsikten man drar til Tjæregrashøgda for sånn egentlig. Veien ditt derimot er nydelig. Spesielt hvis du følger stiene fra vår kjære gapahuk (Burudvann) og nordover. Toppen kan forøvrig med stolthet påberope seg å være Bærumsmarkas høyeste punkt, med sine skarve 485 over havet. Der blomstrer fromt av Engtjærblomsten, eller Viscaria vulgaris som den kalles av fagfolket. Kanskje er det nettopp denne som har gitt toppen sitt gjenkjennelige navn, Tjæregrashøgda. Men det blir bare spekulering fra vår side. Kos dere :D

Trolltunga (OverFjellogDaler) 20 poeng
Det ser ut som at turmålet ligger midt ute i fjorden her, så ikke stol blindt på kartet. Det er disse koordinatene som kom opp når jeg la inn "tunga". La inn litt ekstra radius for sikkerhetsskyld ;)
Trulsrudkollen 3512 besøk 5 poeng
Lommedalens idrettslag egen kolle. Hvis det er lov til å si. Ruver hvert fall som en høvding over alpinanlegget i vår kjære dal. For de som er opptatt av høydemetere en den hele en meter høyere enn sin søskentopp, Haugskollen. Utfordrer dere til å finne stien opp selv. Det er en del av sjarmen med tur innimellom det også. Hvilken strategi velger du? Brøyteren eller stifinneren? https://www.youtube.com/watch?v=fLpqHwKH2-4
Vega (OverFjellogDaler) 2 besøk 20 poeng
Vensåskollane 957 besøk 5 poeng
Flott utsiktpunkt, spesialt fra Lauvåsen. Vensåskollane ligger ovenfor en av de eldre gårdene i dalen. Vensås, eller Wendelsaas, som den het godt tilbake i tid. Gården har faktisk vært et krongods... Rett nedenfor åsen gikk også Lommedalsbanen. Vensås var et eget stopp på veien da denne var i drift. Det har også ligget en hoppbakke her hvor det har blitt holdt landsrenn med selveste kong Haakon tilstede. Bakken lå dessverre ugunstig til og kraftige vindkast satte en stopper for all hoppaktivitet i 1956, da stillaset blåste i bakken. For et godt trent øye er det fortsatt mulig å se unnarennet.

Kollane kan nåes både fra Burudvann og Tobonn. Merket sti hele veien. Lett tilgjengelig for de fleste :)
Vensåssetra 1268 besøk 5 poeng
Vensåssetra åpnet for servering tilbake i 2002. Drives i dag av Skiforeningen og Bærum hundekjørerklubb. Tidligere seter for flere gårder i Vensåsområdet og ble brukt som seter helt frem til 1960 som en av de siste setringene i hele Oslomarka.
Vidvangshøgda 697 besøk 15 poeng
Vidvangshøgda er en undervurdert perle helt sør på Krokskogen, lett tilgjengelig og med panoramautsikt over store deler av Østlandet. Bærums høyeste punkt!!

Uansett hvor du starter, er det en lang tur til utsikten på Vidvangshøgda. Korteste veien er nok å starte ved Tobonn i Lommedalen. Fra Tobonn kan du følge grusveien opp til Rognlivann og videre innover til Jonsrudkampen. Fra Jonsrudkampen følger du den rødmerkede skiløypa som gå sørvest over Vidvangshøga mot Løvlia. Alternativt kan du ta den lange veien fra Skansebakken i Sørkedalen, og følge grusveien forbi Slora inn til Storebekkhytta. Derfra går du løs på motbakkene opp mellom Vidvangshøgda og Karidalsåsen i retning Jonsrudkampen og Kampen. Det er et drøyt stykke opp til snuplassen på toppen. Hold mot høyre tvers over snuplassen og fortsett inn på rødmerket skiløype. Stien går i jevn nedoverbakke, og i bunn av denne kommer du til et løypekryss. Her tar du til høyre opp slak motbakke skiltet mot Løvlia. Etter et stykke får du en kort nedoverbakke før det igjen går i jevn motbakke. Stien er tydelig og lett å følge og etter et lengre stykke flater det ut før det igjen går i slak nedoverbakke. Her er stien mer utydelig, men traseen gjennom skogen forteller deg hvilken retning du skal. Her møter du etter hvert den rødmerkede skiløypa som kommer opp fra Jonsrudkampen. Hold svakt mot høyre og følg stien videre oppover i moderat stigning. Fortsett opp til og forbi et hogstfelt på begge sider av stien. Et lite stykke etter dette hogstfeltet, kommer du til et nytt hogstfelt. Her åpner det seg opp på venstre side og på høyre side ser det ut som om høyden har fått to terrasser. Går du opp på toppen av disse har du funnet utsiktspunktet. Fra Skansebakken tar det i overkant av 3 timer å gå til utsiktspunktet.
Øyervann 126 besøk 5 poeng
Øyervann ligger 5 steinkast unna storebror Burudvann. Det finnes flere løyper inn hit. De mest nærliggende alternativene er vell enten fra Kleiva eller P-plass Burudvann. Dette er en fin liten avstikker på veien til Brunkollen over Skriverberget. God tur :)