Turmål

Botn - Bordalsvatnet-Sykkeltur 1 besøk 2 poeng
Turen starter ved Botn og tar deg innover på grusvei til Bordalsvatnet og demningen. Det anbefales at man fortsetter turen ned til Kråkemohylen. Turen kan fint kombineres med en tur til Dalakvamnuten på 1038 moh. Turen er en lett fin tur som passer flott som familietur.
Avhengig av hvor sent snøen forsvinner eller hvor tidlig den kommer, kan mai og oktober by på snø på veien.
Førde(Sveio) - Rusletur i Rex Garden 37 besøk 2 poeng
Følg anvisning til Førde Kirke for parkering (Eller parker ved butikken i sentrum)

Gå gjennom undergangen og du finner Kyrkjestien(nydelig steinskilt). Her ser du rester etter gammel demning og kraftproduksjon. Ta gjerne en pause her, idylliske benker er utplassert. Gamle flotte treer og bekken som slynger seg gjennom landskapet, dette er ett fantastisk flott sted. Gå forbi Sidespranget og følg den idylliske Elvastien ned til Prestabrygga, her finner du badeplass og sandvollballbane.

Følg Lauvnesstien langs sjøen, stien er lagt fint i terrenget. Når du kommer til den første figureren(ja hvilket dyr er det som gjemmer seg under rotveltet) går du opp i de første stiene til Rhondodendroparken Rex Garden som ble åpnet i 2014. Det er nå kommet mange stier som går på kryss og tvers i dette området. De første plantene kom i 2013 og i 2014 ble det plantet ut ca 1000 planter og det skal komme mange flere i 2015.

De flotte trefigurene er skåret ut med motorsag(!) og er laget av Kenneth Ravn Ottesen. Det er også mange fine steder å ta seg en pause og nyte det flotte område. Det finnes også lekeplass for ungene.

På oversiden av stiene kommer du ut i byggefeltet. Sving ut mot enden av Lauvneset og følg asfalt ned til sjøen. Her står statue av fru Fortuna. Her finner du Lauvnesstien igjen og følg den tilbake til Prestebrygga.

Fra Prestebrygga følger du grusveien ett stykke slik at du kan svinge til venste og komme ned til Sidespranget. Gå over broen og opp til asfalten. Dersom det er behov for litt mat ligger butikken til venstre, ellers følger du veien ned til sjøen. Her ligger flott kaianlegg og kafe som har åpent om sommeren. Følg Kjærlighetsstien, ved enden sving til høyre. Du kommer så ut på vei som føret opp til E39. Sving til venstre og følg gang og sykkelstien som går forbi Førde Skule med ballbinge. Fortsett videre og sving ned mot sentrum forbi butikken og ned sidespranget. Nå kan du velge mellom Kyrkjestien eller grusveien som går tilbake til Førde Kyrkje.

Stiene følger terrenget og er fint gruset. Noen bakker kan være bratte for rullestol.

Kveldstid vinter:
Lauvnesstien har belysning slik at det er mulig å gå kveldstur fra Førde Kyrkje via Lauvneset og Sidespranget til butikken. Videre til Bedehuset og tilbake til Førde Kyrkje.
Fra UT.no
Aksla (693 m.o.h.) via Sletthaug (485 m.o.h.) frå 3 besøk 6 poeng
Vegen opp til Sletthaug er god å gå på, men har nokre bratte parti - ta det med ro og nyt turen oppover. Du finn også ein del namneskilt langs vegen. Det er sett opp sitjebenker – ein ved elva ved Fjellgardsbakken og ein lenger oppe mot hytta. Mest oppe ved hytta – i siste bratte bakken - ser du ein stein som er blitt til 3 store steinar på høgre sida av vegen.
På Sletthaug må du ta ein pause og nyta utsikta over bygda. Hytta er open for alle og her kan du skriva deg inn i hytteboka. Stien vidare er godt merka – du får nokre våte parti på flaten før du byrjar på vegen oppover i bratt terreng gjennom bjørkeskog til Durmålskar.
Opp ved Durmålskar er det skilta. Følg skilt til Aksla til venstre. Varden på Aksla vart laga den 17. okt. 1999 - av 18 ivrige personar. Dette er ein tusenårsvarde –ein milleniumsvarde. Det var meininga å tenna eit bål på denne varden nyttårsafta ved tusenårsskiftet, men dessverre - p.g.a. veret kunne ikkje dette gjennomførast. Skriv deg inn i boka som ligg i turkassen til speidarane. Flott utsikt over bygda og heile Haugalandet.

Terreng:
Følg traktorveg heilt opp til hytta på Sletthaug. Vegen går fyrst langs elva oppover forbi Sagflåta og over Kleiva bru og vidare gjennom gran- og furuskog i fint terreng til du kryssar Aurdalselva på ny over ei gangbru ved Fjellgardsbakken. Herifrå slyngar vegen seg oppover i blandingsskog. Om lag 800 m lenger opp må du ta av til høgre ved skilt, sjå skilt – til Sletthaug, Åksla og Vardafjellet. Herifrå blir det fyrst eit bratt parti på vegen, men slakare lenger oppover. Ved Sletthaug går du vidare på godt merka og rydda sti i lett terreng ned til ein flate – litt våte parti. Så går stien vidare oppover i svært bratte og krevjande parti til Durmålskar. Her står det skilt til Aksla til venste. Stien opp til Åksla er noko bratt, men fast og fin å gå på - godt merka. Fra UT.no
Alvanuten 10 besøk 2 poeng
Alvanuten er et lett tilgjengelig og populært turmål ved Aksdal. Oppe på toppen har du flott utsikt, og god oversikt over Aksdalsområdet.

Parker på Tysværtunet og følg Alvanutvegen til endes. Ta stien til venstre like ved snuplassen og følg denne til toppen.
Araseto 2 poeng
Arkanuten 130 besøk 2 poeng
Dette er en rask og fin tur i Byheiene, som er mye brukt.

Ta av på skogsvegen til venstre like etter du har passert Trollet i Djupadalen. Lia opp til Kvernahaugen er bratt på slutten. Det er laget til med bord og benker på toppen, så det er fint å ta en pust i bakken og nyte utsikten.

Stien videre går først ned til overgangen fra Ramsdalen før den stiger jevnt gjennom skog og små myrsøkk mot toppen av Arka eller Årkjå, som er dialektnavnet på denne toppen på 174 m.o.h. Også her er det laget til med benker og tilrettelagt med trapper for å gjøre klatringen de siste meterne enklere. Hogst rundt toppen gjør at rundskuet er fint i alle retninger. Passer på å velge stien i midten i stidelet like etter Arka. Herfra bærer det nedover gjennom skog og over lyngrabber. Gå forbi ”Banksjefhytta”, som står til nedfalls, og ved stikrysset nedenfor velge mellom stien til venstre ned til HIL-hytta eller til høyre til ”Friluftshuset”. Begge alternativene bringer deg tilbake til vegen gjennom Djupadalen og tilbake til Stemmen.
Berge- Bergeseidet 3 besøk 2 poeng
Lengde: ca. 2,3 km. Terreng: lett kupert, delvis bratt langs vatnet, litt vått og myrlendt mot slutten.
Turen: Startpunkt er: Bergehuset. Stien går først i nordleg retning på traktorveg, vidare går stien langs vatnet. Enkelte parti er litt bratte. Der er det festa tau til å halda seg i. Siste delen av turen går langs bekken ned til Bømlafjorden. Der ligg eit kvernhus som Bømlo Tur- og Sogelag har restaurert. Det er lagt ut gjestebok i kvernhuset. Fra UT.no
Bjørgene 33 besøk 2 poeng
Denne turen kan startes flere steder. Her blir turen beskrevet med utgangspunkt i parkering ved Torvastad ungdomshus og Torvastad kulturhus. Turen går videre på en turvei med god standard. I første kryss etter ca. 900 meter holder man rett frem/høyre. Etter nye 240 meter vil man på en bakketopp se skilting inn i skogen til venstre. Skiltet er merket Veten/Bjørgetoppen. Derfra er det ca. 200 meter gjennom skogen og opp til toppen. Der har man god utsikt inn mot Haugesund, sørover hele Karmøy, og vestover mot Feøy. Koden skal være på det gamle jernfundamentet.

Turen går i et populært turområde, som er godt skiltet. Man kan enkelt utvide turen, for eksempel ved å gå hele lysløypa som er rundt Bjørgene

Finn mer info om turmålet her:
•Frisk i friluft
•UT.no
Bjørndalstraversen- Rosendalalpene 1 besøk 8 poeng
Bjørndalstraversen er en av de virkelig alpine klassikerne i Hordaland. Du finner den i de flotte Rosendalsalpene i Kvinnherad kommune.

Turen starter på Reppa-elva som er ca halveis inne i Muradalen. Etter å ha passert det første jordet, kommer du inn på en godt merket sti. Denne følger du opp til 820 moh. Her fortsetter stien videre ned i Bjørndalen, ta av stien og følg ryggen opp på Andersfjellet 1211 moh. Videre sier veien seg selv; du passerer sadelpunktet mellom Andersfjellet og pkt. 1223 moh., før du kommer opp på 1223 moh. Her begynner selve traversen. Hjelm er å anbefale da det er en del løs stein. Traversen er ikke teknisk vanskelig, men den er meget eksponert er par steder.

Toppen på 1426 moh. er markert med en stor varde, og dette er også markeringen på at den luftigste delen er over. Du følger videre hesteskoformasjonen til Bjørndalsnuten 1199 moh., med Bjørndalen i midten. Fra 1426 moh. til Bjørndalsnuten er det best å følge det høyeste punktet på ryggen.

Det beste veivalget ned fra Bjørndalsnuten er ca. rett nord, ned i Bjørndalen (merk deg av det høyeste punktet på 1230 moh. er før du kommer til Bjørndalsnuten 1199 moh. Nede i Bjørndalen krysser du elva og Bjørndalsætra vil snart komme til syne. Her kommer du også inn på merket sti som går hele veien ned til Murabotn innerst i Muradalen. Vær ekstra oppmerksom på nedstigningen etter Prestavatnet, her er det ofte glatte steiner. Fra Murabotn er det ca. 2 km på veien til du kommer til bilen igjen.

Kart: Norge 1:50 000 1214 I og 1215 II fra Statens kartverk. Ev. Turkart Folgefonni (1:100 000) fra Ugland It Group AS, som dekker hele området.
Blomstølen til Øyna (Stordalen) 4 poeng
Sørover på stien fra hyttene, langs vannet og passerer stidele til Kyrping. Passerer stidele til Storavssbu og bratt nedover forbi Bjødn. Følg stien nedover dalen til Øyna innerst i Stordalen.
Fra UT.no
Blånuten - 321moh 1 besøk 4 poeng
Turkart
Topografisk kart Norge 1: 50 000 blad 1215 II.
Strand-Ulv sitt orienteringskart over Hatlestrand.

Start- og sluttpunkt
Opplagsplass for tømmer ved Tveitane.

Parkering
Frå Gjermundshamn ferjekai 200 meter til vegkryss. Køyr 3,6 km mot Ølve/Tysnes til første veg inn til høgre ved Tveitane. Turskilt i vegkanten. Køyr 100 meter på skogsveg til opplagsplass for tømmer med plass for parkering.

Merking
Informasjonstavle ved start.
Skilta og T- merka.

Gradering
Blå. Moderat krevjande, to støvlar etter DNT-systemet.

Høgdeskilnad
50 - 321 moh.

Tidsbruk
2,5 timar t/r.

Gode råd
Legg merke til kor uvanleg fint store deler av stien er steinsett.

Turomtale
Ruta startar på skogsveg opp frå P-plassen og går første delen gjennom verna edellauvskog, sjå skilt frå Fylkesmannen. Etter kvart i variert skogsterreng på tilgrodd skogsveg og god sti, før bratt til toppen. Flott utsikt til Kvinnheradfjella, Bjørnefjorden, Os, Stord og Folgefonna.
Boknafjellet - Fra hav til fjell (293 moh.) 25 besøk 2 poeng
Hvem har ikke kjørt over Bokn til Arsvågen for å nå ferja over til Mortavik? Bokn er mer enn det, mye mer.

Vi kjører E 39 til Bokn, tar til høyre vedkryss til Føresvik på Vestre Bokn. Etter ca. 200 m til venstre mot Loten. Vi passerer her Boknabergvatnet med sine naturidyller. På bra vei kjører vi sørover mot Vatnalandsvatnet og Aukland.Bokn har en typisk vestlands natur med fjell og lynghei og en del skog,helst lauvskog.

På vestre Bokn er det en god del fiskevann. Vår tur går videre mot Sønnaland og Sønnalandstraumen, som er en kanal mellom Grønnestadvågen og Hognaland. Stedet har opp gjennom tidene vært et aktivt handelssted, med gjennomfart av sjøfarende, spesielt under de rike fiskeriene på slutten av 18. århundre. Planer om merking og utviding var på tale, men årene gikk og tidene skiftet, så det ble med tanken. Den siste butikken stengte dørene på midten av 60-årene, men sørlandsidyllen har stedet beholdt.

Etter litt synfaring snur vi og kjører tilbake mot veikryss på Aukland og tar kurs for Trosnavåg. Etter noen kilometer passeres Gunnarstadvatnet, derfra videre opp mot Boknaberg. Vi nærmer oss nå reisens mål: Boknafjellet.Vi parkerer ved bommen og tar beinafatt. Her er bratt, men vei helt opp. Forden som ønsker å teste kondisen, så er dette stedet. Med normalt tempo er vi oppe på ca. 45 minutter. Lønn for strevet får vi i rikt monn. For en utsikt fra den 293m høye toppen! Med den høye TV-masten på toppen blir inntrykket enda mer fascinerende. Mens vi returnerer må vi ikke glemme å nyte synet av det fine jordbrukslandskapet her på Bokn. Returen går via Boknaberg og mot veikryss ved E 39. Fra UT.no

Kjøretid fra Haugesund: 45 min

Parkering:Ja

Fiskemuligheter:Ja (kort)

Barnevennlig:Ja

Gangtid:45 min.

Kart:1113 II Skudeneshavn

Boknahåve 5 besøk 4 poeng
Denne fine «langturen» på Bokn går frå Føresvik-området til fyrlykta på neset Boknahåve heilt nordvest på Vestre Bokn. Turen startar gjerne frå parkeringsplassen ved kyrkjegarden og følgjer frå starten av vestover på den såkalla Turstien, langs foten av Boknafjellet. Denne delen går på god, grusa kjerreveg. Etter kvart går turvegen over i sti, gjennom variert landskap og terreng, lynghei, småskog, myrområde og over haug og hammar langs små, idylliske vatn. Det er godt merka heile vegen.

Ute på sjølve Boknahåve blir du møtt av fyrlykta på pynten og ei tilårskommen reiskaps- og vaktbu. Her får du flott utsikt over dei trafikkerte skipsleiene Boknasundet og Karmsundet og det flotte øyriket mellom Karmøy og Bokn.

Dersom du vel å gå mellom Sandvatnet og Buarvatnet på vegen bort, kan du gjerne ta løypa på nordsida av Buarvatnet på veg attende, for variasjonen sin del.
Borgundnuten (462 moh) 6 poeng
Turen startar ved Sjøstovo ved ferjekaien på Borgundøy. Frå Sjøstovo gå vegen oppover mot Brekke skule og vegkrysset på høgste punktet. Ta skogsvegen til høgre rett før krysset. Følg denne 300 meter fram til P-plass, og derfrå på god sti til toppen gjennom Storaskar.

Dersom ein vil forlengja turen og gjera den til ein rundtur, kan ein følgja merka sti på ryggen nedover mot nord. Denne stien går ned til flata ved Kattanakken og ut mot utsiktspunkt mot Aske og Aksdal. Vidare på sti og skogsveg ned til Møllesvik, og på skogsveg attende mot Krekjahaugen og ferjekaien/gjestehamna. Møllesvik er ein idyll, og Krekjahaugen er ein av dei flottaste gravhaugane frå folkevandringstid som er funnen i Sunnhordland.
Fra UT.no
Botnavatnet 6 poeng
Også en flott tur om vinteren.
Breifonn 6 besøk 6 poeng
Breene i Norge ble dannet under “Den lille istiden” for ca 2500 år siden. Siden den tid har de fleste breene trukket seg tilbake, bare avbrutt av kortere framstøt eller stillstander der de har dannet morenerygger. Nå er det bare en eneste isbre igjen i Rogaland, Breifonn. Vi må faktisk dele den med Hordaland, siden breen ligger på kommunegrensen mellom Røldal og Suldal. De siste årene har Breifonn minket sterkt i omfang og det er ikke godt å si hvor lang tid det tar før også denne breen er borte.

De fleste breene i Norge ligger på et platå og kalles derfor platåbre. Også Breifonn hører med til denne typen. Om en platåbre får ’næring’ om vinteren, d.v.s. snø som ikke smelter helt bort om sommeren, får den en hvelvet overflate. Breifonn har ikke noen hvelvet overflate lenger, den er i ferd med å dø. Benytt anledningen til å ta en tur til Rogalands eneste isbre mens den enda eksisterer.

Turen starter fra anleggsveien i Blåbergdalen. Følg god sti videre innover den frodige dalen mot Jonshol. Etter to kilometer forlater du stien og tar fatt på den kraftige stigningen i sørvestlig retning opp til skaret mellom Midnuten og Breifonn. Etter hvert dukker det opp små varder (nødlinger) som viser retningen. Innenfor de to små tjørnene svinger løypen seg opp på platået. Her er det viktig å finne og følge nødlingene. Turen fortsetter i jevn stigning innover platået.

Landskapet bærer preg av at det ikke er lenge siden isbreen dekket landskapet. Mange steder er det jernholdige, brune bergarter som dominerer. Gå rundt og studer de forskjellige dannelsene. Du vil finne små og større morenerygger og friske skuringsstriper. Mange av de landformene du finner i Ryfylkeheiene kan du studere så å si under dannelsen her ved Breifonn. Selve breen ligger i skråningen ovenfor Breifonntjørna og fyller skarene over mot Suldal. En tur opp til varden anbefales. Utsikten mot Hardangervidda og det nordøstre hjørnet av Rogaland er praktfull. Tilbaketuren legges samme vei som du kom opp.

Ruta er umerka. 7 km hver vei. 600 meter bratt stigning. Ha godt fottøy, her er det mye stein. Kle deg godt!

Verd å se:
Is-, grus og bergformasjoner. Utsikten.

Båndtvang:
1.april – 1. november.
Fra UT.no
Brøytestasjonen–Tyrvelid 1 besøk 4 poeng
Turterrenget mellom Haukeliseter/Brøytestasjonen og Tyrvelid er perfekt for pulkfolket. Utgangspunktet ditt avgjør hvor lang turen blir og for de minste kan det være en god ide og «grave» ned små depoter med kvikk-lunsj, rosiner eller kanskje en Gjende-kjeks.
Bukkøy 30 besøk 2 poeng
Fra parkeringen ved Avaldsnes kirke og Nordvegen historiesenter får du deg en fin og enkel tur på grusveggjennom gammelt kulturlandskap og på sti langs stranda ved Karmsundet. Ute på selve Bukkøy kan du også besøke Vikinggarden.
Bynuten - Topp og rundtur via Lyseveien 6 poeng
Bynuten er fjellet mange har hørt om, utsikten er ruvende og storslått fra kommunens høyeste topp. Den rødmerkede stien guider deg mot toppen, i et vakkert og varierende terreng. Små tjern og skogkledde daler med enkelte bratte stigninger, er noe av hva en kan forvente seg på denne rundturen. På fellesturen møtte hele 14 stykk opp, og sammen fikk vi en nydelig rundtur.

Sett av 4,5t på den 13,8km lange rundturen.

Obs!
Et lite parti av Lyseveien (kjerrevei) er ikke merket.

For mer informasjon om turen, parkering og bilder klikk deg inn på min nettside som er www.fjell-vandring.net
Fra UT.no
Børshovda (182 moh.) - En bygdeborg i Sveio 6 besøk 2 poeng
Børshovda er en bygdeborg som har tilkomst fra veien mellom Førde og Røykenes/Erve. Borgenligger på 182 moh. Turen er merket på turkartet over Sveio. Det er en grei tur for hele familien.

Kommer en fra Haugesund så tar det ca. 45 min å kjøre. Ta av i Førde mot Røykenes/Erve. Parker ved brua like før Røykenes. Gå så ca. 10 min videre på hovedveien før en tar til høyre inn på en god skogsvei. Etter 15 min på skogsveien tar en av til høyre på god sti mot Børshovda. Lett terreng, men på slutten er det litt bratt opp til selve borgen. Her oppe er det godt utsyn nordover mot Førde, Liareid og bruene i trekantsambandet er synlige i godt vær. Bygdeborgene i landet var trolig i bruk i romertiden og folkevandringstiden. Slike borger ble bygd på topper og fjellknauser som det var vanskelig for fienden å innta. Tilkomsten ble vanskeliggjort ved bygging av vegger og voller av stein, sand og jord. Noen ganger forsterket man med forsvarsverker av tre oppå murene. Borgenes funksjon var å tjene som tilfluktssteder for bygdas befolkning ved ufred og andre trusler.

Det er kartlagt omlag 300 bygdeborger i Norge, av disse ligger 14 i Sunnhordland. (Fra SPOR, jubileumsbok for HT) Selve borgen på Børshovda ligger lengst i sørvest med et område på 50m x 50m. Den er brattest mot sørvest og nordvest. Der det var mulig å komme som angripere ble det bygget murer, slik at det var nok i det trange skaret inngangen var for folket som befestet borgen. Alle murene er dessverre rast ut. Allikevel kan en få innblikk i hvordan det var å holde fiender på avstand og verne om sine folk og verdier.

Parkering: Ved bro før Røykenes.

Kjøretid fra Haugesund 45 min

Gangtid: 2 t tur/retur.

Merking/skilting: Skiltet og merketsti.
Dalsnuten 1 besøk 2 poeng
Dalsnuten er å finne i Sandnes kommune og toppen er nok den mest populære i kommunen. Opp til toppen som ruver 323m.o.h går turgåere i alle aldrer, den nære beliggenheten til veinettet gjør denne toppen svært populær blant barnefamilier. Ruten her er godt merket og du går sjeldent aleine, på toppen har du utsikt ut over store deler av Jæren. Du bør sette av 1,5t på rundturen som er 3,7km lang.

For mer informasjon om turen, parkering og bilder klikk deg inn på min nettside som er www.fjell-vandring.net
Drenge 10 besøk 4 poeng
Start fra Førde Kyrkje(evnt Samfunnshuset). Du kan se opp mot Dreng, du ser to topper og det er den til venstre som skal bestiges. Den ser minst ut men toppunktet vises ikke herfra.

Følg gang og sykkelsti opp til Samfunnshuset. Fortsett forbi bommen og følg skogsveien. Når veien svinger til venstre går det en mindre skogsvei opp til høyre(stå skilt). Her er det greit å gå, men kan være noe vått spesielt på slutten av veien. Når det er frost er det tørt og fint å gå.

På flaten er det skilt til Dreng, her går det bratt opp og er turens bratteste.Videre oppover er det lett å følge stien.Her er stien tørr og fin, den går gjennom flott luftig furuskogen. Innimellom er noen berg som kan være glatte. Noen steder er det flere traseer og alle går opp til Dreng. Snu deg og nyt synet av Førde på vei opp.

Oppe på Dreng(277 moh) er det flott utsikt mot blant annet Siggjo på Bømlo, Halsenøy og Vikebygd. Stord blir liggende bak Hopsfjellet. Det står postkasse rett ved toppen der du kan skrive opp når og hvem som var på Dreng.

På returen kan ta en annen trase ned når du kommer ned den bratteste bakken. Da går du til venstre ved skiltet, går ca 50 m innover til bekken og følger den ett lite stykke. Deretter følger du skogen og hjortetråkk nedover. Hjortetråkket er ikke alltid like lett å se, men er du i tvil skal du alltid ha den lille bekken på venstre side. Bekken renner helt ned til skogsveien. Når nedstigningen er unnagjort gå rett fram slik at du kommer ut på skogsveien i Solheimsdalen. Sving til høyre og følg skogsveien ned til Førde Kyrkje. I Solheimsdalen kan du se en hjertestein som holdes av noen rotveltede treer(på høyre side).
Dyrafjellet 141 besøk 2 poeng
Høyeste fjell i Karmøy kommune.
Døldaren (735 m.o.h.) frå Blikra 2 besøk 6 poeng

God traktorveg som slynger seg 2,5 km opp gjennom granskog og bjørkeliar til Buskard der traktorvegen sluttar. Halvvegs oppover på traktorvegen ser du vassinntaket i elva til småkraftverket som er bygd ved elva nede hos Åsmund Kalstveit på Svantesvoll - dette leverer all straum til 2 gardsbruk – Svantesvoll og Blikra - overskotet blir seld. Nedanfor inntaket til vassverket kan du også sjå små jettegryuter i elva. Sjå skilt til desse.
Følg traktorvegen vidare omlag 150 m oppforbi vassverkinntaket – då kjem du til til skiltet ”KVILESTEINEN” - her må du ta ein pause og sjå utover bygda og ta deg innatt etter tunge bakkar oppover. Det var alltid vanleg å kvila her i gamle dagar for folk på Blikra som skulle til fjells. Før traktorvegen kom, måtte dei gjerne ta ein matbit også her på steinen før turen gjekk vidare oppover enda fleire bratte liar.
Oppe ved Buskard (ca. 500 m o. h.) står det namneskilt til andre fine turar i fjellet.
Oppe på Buskard finn du skilt og merkepinnar som syner stien til Døldaren. På Buskard er du komen opp på ”høgfjellet” med fjellvegetasjon og dyreliv. Ha augene og øyrene opne, så kan du både sjå og høyra dyre- og fuglelivet i fjellheimen her. Ved hytta Døldarheim må du ta ein god kvild i hytteveggen før du tar siste veg-stubben opp til toppen av Døldaren. Hytta er open – inne ligg ei gjestebok på bordet som du kan skriva deg inn i. Stien vidare til Døldaren er godt merka med merkepinnar.
Døldaren er eit flott turmål for folk i Vats og frå Sandeid. Det er i dette området det blir planlagt vindkraftverk – Døldarheia vindkraftverk. Viss og når dette prosjektet blir bygd ut, vil det vil endra svært mykje i dette fjellområdet med store vindturbinar og gode vegar..

Terreng:
2,5 km lang og bratt traktorveg opp til Buskard (490 m o. h.) Herifrå og innover mot hytta Døldarheim er det forholdsvis lett å gå, men ein del myrlendt. Frå denne hytta og opp til fjelltoppen Døldaren kan det vera noko tungt å gå.

Fottøy:
Gode tette sko - helst fjellsko.
Emberlandsnipen (271 moh.) - Kort og lang nipetur 3 besøk 2 poeng
Den 271 m høye fjelltoppen nordvest for Haukås bensinstasjon i retning Auklandshamn, er et godt besøkt utfartssted.

Korteste veien opp er fra Sætre, ca. 3 km fra Rød som ligger 2 km nord for Haukås bensinstasjon.Stien fra Sætre er lett å gå, med unntak av den bratte ura like før toppen. Herfra er det flott utsyn over hele Bømlafjorden, Førdebygda, Sveio, Stord, Tysnes, Folgefonna og ellers omkring i regionen. Denne turen tar omtrent 30-40 minutter for en vanlig turgåer.Stien fra byggefeltet eller skolen i Auklandshamn er lettere å gå, men er omtrent dobbelt så lang. I begynnelsen går turen forbi Tvillingtjødnane, videre oppover mot den såkalte «Appelsinsteinen», og forbi Skartjødno og Skinntjødnane der en på stille dager kan se fisken vake. Denne turen tar omtrent 1-1,5 timer en vei for de fleste, og er en passe lang søndagstur.Med små barn tar turen fort til sammen 4-5 timer.Ved varden er det en kasse der en skrivernavnet sitt i «Nipeboka» som AuklandshamnIdrettslag har lagt ut. 2. pinsedag hvert år arrangerer idrettslaget tur til toppen. Tidligere ble den som gikk flest ganger premiert.Det er også fint å gå turen fra Emberland på helt motsatt side av fjellet. Her må en helst være lokalkjent for å finne fram til startplassen, som er ved et lite, gammelt hvitt hus like forbi et større gårdsbruk.Turkart over Sveio viser alle nødvendige detaljer i området.Emberlandsnipen er med på Haugesund Turistforening sitt turopplegg «Fjellvandreren», som fås hos Turistforeningen.

Kjøretid: 30 min. fra Haugesund

Parkering: På Sætre, evnt. v/butikken eller skolen i Auklandshamn.

Kart: Sveio Turkart

Merking/Skilting: Ikke merket, men tydelig sti.

Gangtid: 2-3 timer t/r.
Fra UT.no
Fonnabu 6 poeng
Enkleste adkomst til Fonnabu er å gå stien opp fra Sunndal i Mauranger, ca en halvtimes kjøring fra fergeleiet ved Rosendal. Se reiseinfo. Man kjører av hovedveien i Sunndal sentrum, gjennom et gårdstun og opp til tilrettelagt parkering ved stistart. Herfra går det et lite stykke på kjerrevei i nydelige omgivelser inn Bondhusdalen. Litt før man kommer til vatnet dreier veien av mot venstre. Den gamle stien ble i 2007 gravet opp og utvidet til sin opprinnelige bredde, opp til Gardshamarstølene. Videre går man på meget god sti til man er oppe ved breen. Herfra grei tur langs kanten til Fonnabu. Turen tar 4-5 timer. Fra UT.no
Fossen- Vågslid 6 besøk 4 poeng
Vågslidløypenes svar på Sinsenkrysset, men hvor eksos og bråk er byttet ut med skiglede og nysmurte matpakker. Du kan gå fra flere steder; Arbuvollen, Fjellstad, Vågslid Hotell.
Fuglen (537 moh.) - Topp med flott rundskue 1 besøk 4 poeng
Fuglen er en flott topp som kan sees fra veien mellom Aksdal og Knapphus.Tar vi turen opp en klar høstdag, har vi en fantastisk utsikt i alle retninger.

Parkering på rasteplass Killingbakkene langs E134 i Skjold. Skilt viser tursti. Her er det en informasjonstavle med kart som viser stien til Fuglen, som er ca 5,5 km. Også tursti rundt Sandvadtjørna. På denne stien er det satt opp infoskilt over diverse treslag og fuglearter som finnes i området.Stien er ca 2,5 km lang. Murene etter en husmannsplass vi kan ta turen nedom, om vi er intressert i litt lokalhistorie. Tømmervik lå i utmarka nær Elleflottjørna, og var bebodd fra ca1905 til slutten av 1920 årene. Denne er også merket på infotavla. Første del går på skogsvei gjennom plantet granskog, så på god skogsti til myrlendt mellom Elleflottjørna og Sandvadtjørna og over Prestavad. Vi kommer inn på traktorvei ved opplagsplass for tømmer, og følger denne oppover Haukadalen gjennom barskog som går over i lauvskog. Der traktorveien slutter og går over i godt merket sti, er det kanskje tid for en liten hvil for de fleste av oss. Vi passerer en mile som ble brukt under krigen til fremstilling av trekull. Den er ikke så godt synlig, men en kan finne rester etter den, omtrent der traktorveien slutter. Stien er ganske bratt enkelte steder, men der den flater ut er det tid for en pust i bakken og å se seg tilbake. Flott utsikt innover mot Knapphus og Øvre Vatsmed Aksla og Vardafjellet i bakgrunnen. Herfra er stien flatere, litt myrlendt i nordenden av Mosarevvatnet. En liten stigning til, så er det rett bort til toppen. Her finner du bok til å skrive navnet i. Den ligger i en kasse inne i varden. Det er på tide å nyte nistepakken, vi finner ly for vinden på en av sidene. Vi må ta oss tid til å se oss rundt, og se om vi kjenner navnet på stedene viser. Det er også vel anvendt tid å gå til den andre varden, herfra ser vi rett ned i Skjoldafjorden med Sagi og Frøvik i forgrunnen. På klare dager ser vi hele Haugalandet og langt vest i havet. Sørovernesten til Stavanger. Krakkanuten, Vassnuten og Ulserhaug i nord. Det er tid for hjemturen,den tar naturlig nok noe kortere tid. Når vi kommer ned til Sandvadtjørna må vi ta turen bort til sitteplassen ved vannkanten, ta en hvil og spise resten av nista på en veldig idyllisk plass. GOD TUR! Godt fottøy er å anbefale, da en del av turen er noe myrlendt.


Kjøretid fra Haugesund: ca 35 min.

Parkering:Rasteplass Killingbakkene, Gratis

Fiskemuligheter:Sandvadtjørna.

Gangtid:ca 2 t opp, 1.5 t ned.
Fra UT.no
Gaustatoppen 1883 moh. 6 poeng
Topptur med mye ur. Bratt på slutten. Øvre del av ruta er utsatt i dårlig vær og sterk vind. Oppover i kraftig stigning, etter hvert i grov ur til stidelet til Svineroe og like etter til stidelet til Selstali helt nord på Gaustaråen. Videre bratt opp i mange slyng det siste stykket til Telemark Turistforenings hytte 1835 moh. Herfra er det 20 min opp til toppen. Opp forbi tårnet og utover egga til høyeste punktet på 1883 moh. Med lett topptursekk bruker man kortere tid enn angitt.
Grindafjellet- Fosen 8 besøk 2 poeng
Kort og lett tur til Grindafjellet på Fosen i Karmøy komune. Her får du flott utsikt over Karmsundet og øyriket mellom Karmøy, Tysvær og Bokn

Fra FV47 ved Hellevik, Fosen, tar du av til Våga (FV831). Parkering finner du på Våga kai. Start turen ved å gå 500 m tilbake på fylkesvegen til skiltet som markerer stien til Grindafjellet. Stien går over beitemark, gjennom småskog av bjørk og etter hvert over på lynghei og snaufjell. Toppen er markert med trigonometrisk merke og liten varde. Turkasse satt opp av bygdalaget.
Grytenuten 6 poeng
Turen byrjar frå Kjølvikstølen grendahus, der ein fyrst velgjer vegen langs med eit lite bustadfelt mot skogen. Snart kjem ein til ei grind, der ein tek inn til ventre og sjølve turstien byrjar. Løypa er godt merka og skilta herfrå. Eit par stader vil ein sjå at løypa ikkje fylgjer den styrste stien eller vegen, så vær oppmerksom på dette og fylgj merkinga inn på dei rette avstikkarane. Merkinga er tett, så det er enkelt å finna tilbake til den rette stien, om ein skulle koma ut av kurs.

Fyrste halvdel av oppstigninga blir gradvis brattare, men det er ikkje verre enn at tempoet reduseras litt og ein kanskje må ty til nokon høge kneløft. Når det byrjar å flate ut noko kjem ein til ein kort avstikkar med eit flott utkikkspunkt. Der kan ein skimta Vindafjorden, sjå områda rundt Grytevatnet og delar av Sandsfjorden.

Skogen avtek vidare, etterkvart som ein nærmar seg tregrensa. Delar av stien går over bergpartier, så igjen må ein vere litt oppmerksam om ein vil fylgje merkinga. På 560 moh. passerar ein Kroksvatnet, som dessutan er ein ypperleg stad for ein dukkert ein varm sumarsdag

Vidare er landskopet åpent og for det meste lettgått. Toppen av Grytenuten nås
på 862 moh, der ein på gode dagar påskjønas med ei fantastisk utsikt til mellom anna Stavanger, Utsira, Ryfylkebassenget og Folgefonna. Ein staseleg varde kler den flotte utsikta godt.
Det skal også vere ei rute opp til toppen, på vestsida av fjellet.
Kilde: ut.no
Gråhorga 1 besøk 6 poeng
Frå Leite tar turen ca 2,5 time opp til toppen av Gråhorgja som er 740 m.o.h.
Turløypa byrjar på skogsveg inn til nordre enden av Bjoavatnet, herfrå går løypa vidare på skogveg i nokså bratt stigning. Eit stykke oppe i hogstfeltet tar stien av frå skogvegen og det er merka løype heilt til topps. Husafjell er første flotte utsiktspunkt, men stien vidare opp går i opent terreng med vidt utsyn store delar av turen. Fantastisk utsikt på toppen!
Kilde: ut.no
Gudbrandsfjellet 7 besøk 2 poeng
Turen til Gudbrandsfjellet er en forholdsvis kort tur som gir mye utsikt for innsatsen. Ved Hervik skole finner du orienteringstavle for turen. Følg hovedvegen nordover mot Tysværvåg ca 500 meter forbi et hus på venstre side av vegen og tar til venstre ved ei lita bru. Her følger du merket løype til venstre ca 100 meter langs dyrket mark, og kommer inn på den gamle skolevegen fra Rossadal til Hervik.
Stien er godt merket og går i lett skogsterreng opp til Djupadalen. Her deler løypa seg og går bratt opp til Gudbrandsfjellet. Velger den lengste, men letteste traséen og følger den gamle skolevegen opp til Rossadal. Her tar du til venstre og følger stien opp til utsiktsplassen Strengen.

Navnet er fra den tida det var løypestreng her for bl.a. å frakte høy og lyng fra fjellet og ned til gården. Traséen videre er flat og går i fjellterreng. Etter en bratt kneik kommer du til Gudbrandstjørna, går rundt denne og opp til varden på 292 m.o.h. I varden er det lagt ut ei bok til å skrive navnet i. På nedturen anbefales en tur ut på kanten av fjellet for å nyte utsikten over Hervik og Hervikfjorden. Snarvegen tilbake er nordover fjellet og rett ned til den gamle skolevegen, men den er bratt og sleip når det er vått. Det er gitt konsesjon for bygging av 13 vindmøller på Årvikfjellet like sørvest for Gudbrandsfjellet.
Gurigjerdet- Badnavatnet- Stølanuten (577 m.o.h.) 4 besøk 4 poeng
Stølanuten er den nest høyeste toppen i Tysvær. Bare Lamma nuten er høyere. Turen starter på gårdsveg gjennom et gårdstun før du går over på sti. Stien går slakt oppover i bjørkeskog. Etter å ha passert steingarden, fortsetter du rett fram og oppover Bjødnabakkane. Fra toppen av Bjødnabakkane har du flott utsikt over Nedstrandsfjorden og Ryfylke bassenget.

Stien går etter kort tid over i pukket veg som fører oss opp til Badnavatnet. Dette er egentlig to vatn, som er drikkevannskilden til Nedstrand. I enden av vatnet ligger det ei lita hytte.

Badnavatnet passeres på venstre side. Kort tid etter at du har gått forbi vatnet, ser du varden på Støla nuten. Midtveis mellom myra og skaret lengre framme, tar du av ved en liten varde til høyre og følger stien oppover gjennom skaret. Det går bratt opp mot varden på 577 m.o.h. Fra toppen kan du se til Kvitsøy og Haugesund i vest, Stord i nord, Folgefonna i øst og Ryfylke i sør og sørøst.

Du kan gå samme veg tilbake, men på hjemturen kan du også gå rundt Badnavatnet. Følg da langs fjellkanten på tydelig sti nedover i dalen og holder på venstre side av vatnet. Etter hvert kommer du til en demning. Turen kan legges bortom hytta og rundt det minste vatnet før du tar videre nedover samme sti som du kom opp.
Fra UT.no
haugsnut 3 besøk 2 poeng
Helgelandsfjellet 23 besøk 2 poeng
ligg i Førre, og turen opp startar i Førresdalen. Parkering på
kveldstid og i helger ved Førresdalen barnehage. På dagtid i vekedagar kan ein
stå langs vegen inn til barnehagen. Følg vegen videre nedover Førresdalen forbi
caravansenteret til ein kjem til balløkke/lekeplass. Følg akebakken opp til toppen,
ta til høgre på toppen av akebakken og følg stien til topps. På toppen (219
moh) er det flott utsikt! Turen opp tar ca 30 min.
Helgelandsfjellet (Spanne) 58 besøk 2 poeng
Start turen fra Norheimskole eller Vormedal skole.
T/r 1,5 time

Link til 3-fjellstur:
http://www.turilag.no/images/bilder/Kart_takk_til_sponsorer.pdf
Hest 9 besøk 4 poeng
Fjellet Hest ligg i Nedstrand, nærare bestemt mellom Espevik og Liarvåg. Det går ein godt synleg, og delvis merka sti frå Topnes og opp til Hest. Turen opp tar ein dryg time, og utsikten på toppen er unik. Hest ligg 352 moh. Parkeringsplass på Topnes. NB! Ver venleg å halda hunden i bånd, og vis hensyn i lammingsperioden i april og mai!

Meir info om turen finn du her:
•Gå tur i Tysvær
•Frisk i friluft
•UT.no
Histeinsnuten 6 poeng
Nordvendt tur med kort anmarsj! Hele turen med sine forskjellige alternativer er godt synlig fra parkeringen på Korlevoll. Turen går i potensielt skredterreng, så vurder alltid snøforhold. Fra skistadion tar du til venstre i skiløypa, før du sikter på høyre side (nordvest) av det bratte henget opp til skoggrensa. Videre til topps er det flere mulige veier, går du på feller/truger er det greiest å holde til høyre. Tegningen på kartet viser to av de mest brukte rutene. Det er noen skavlkanter i området, vær oppmerksom på disse når du planlegger nedkjøring. Fra toppen er det fantastisk utsikt mot Folgefonna i nord, og er du heldig ser du villrein. Hold god avstand og gi dyra ro.
Hodnafjellet 8 besøk 2 poeng
En tur verd litt strev, rett i nærheten av Haugesund!

Om vi nå setter bilen fra oss på avkjørselen (ved vekta) og går over veien til grind og gjerdeklyver, så er første skritt et tatt til å nå opp på toppen av Hodnafjellet som rager 325 m.o h.

Veien opp fra sør er litt bratt enkelte plasser, men tydelig og grei å gå. Vi går opp skaret øst for selve toppen, og litt nord, før vi svinger vestover og kommer på toppen fra nordsida.

Vel oppe er det flatt og fint, med god utsikt i alle retninger. Vi ser alle bygdene og fjelltoppene i distriktet: Vikebygd og Skjold i nordøstlig retning, Vats og Fuglen i øst, Lammanuten og Skjoldastraumen i sørøst, Grinde, Tysvær og Bokn i sør. Steinsfjellet, Valhest og Sveio i vest, Stord og Kvinnherad i nord. Her oppe er det mange lune plasser til hvile og matpause, ja kanskje også en liten siesta om det er sol.

Turen opp tar ca. 1 time med normal gange. Det er bok til å skrive navnet sitt i ved varden.

Alternativ og noe enklere vei opp er å kjøre et stykke på E39 mot Sveio, og parkere ved Tveit Bedehus. På andresiden av veien ca. 100 m sør, er det grind, og traktorvei nesten helt opp.
Hopsfjellet (333 moh.) Nakne fjellsider i Sveio &# 3 besøk 2 poeng
Sveio kommune har flere turmål som er attraktive for folk som liker fjelltopper. Et slikt turmål er Hopsfjellet, som ligger 4 km nord for Førde sentrum ved E39.

Letteste veien opp til Hopsfjellet er fra nord, dvs fra en lite synlig traktorvei som går opp etter en høyresving etter bebyggelsen på Hope. Turen opp går på en godt synlig sti og kan noen steder være bratt. Varden på toppen ligger på 333 moh. Utsynet på klare dager er utrolig. Her kan du sitte og peke ut alle stedene du har vært, samtidig som du spiser medbrakt niste. For en vanlig turgåer tar turen ca 45 minutter, men med barn så la barna tilpasse tiden.

Området bærer ennå preg av storbrannen på og rundt Hopsfjellet i 1992. Fylkesmannen i Hordalands Miljøavdeling og DN (Direktoratet for Naturforvaltning) vernet området etter Naturvernloven i 1998. Bakgrunnen for vernet var å forske på etteretableringen av planter, dyr og insekter etter en storbrann på Vestlandet. Forskningen så langt viser at furua kommer forholdsvis bra tilbake. Området er delt inn i felt som viser hvordan de forskjellige plantene kommer tilbake. Lyng og bærarter er mer villig til å etablere seg enn forskjellige moser. Det viser seg at mosene fikk brent opp rotsystemet sitt. Informasjon som dette gjør det mer interessant å ferdes ute i dette området. Sveio kommune har derfor også merket dette på sitt opplevingskart med «skogbrann 1992».

Transport: Med bil langs E39 ca. 4 km nord for Førde sentrum, til bygda Hope. Ca. 35 minutter kjøretid fra Haugesund.

Kart: Opplevingskart for Sveio eller Norge 1:50 000 1114 II og 1214 III fra Statens kartverk.

Parkering: På skogsveg eller langs E 39.

Gangtid: Ca 2 timer t/r.

Merking/skilting: Merket og skiltet.
Fra UT.no
Hovlandsnuten - 931 moh. 1 besøk 4 poeng
Dette er en veldig fin tur gjennom støler og beiter fra Risvollia og opp til toppunktet på 931 moh. Skiltet fra "Skeivane". Allerede fra brua ser du toppen.

Når man går over brua og opp kjerreveien, går man gjennom et gammelt hyttefelt, med spredte hytter. som ligger idyllisk i bakken. Den første kilometeren er på kjerrevei, og går delvis bratt oppover. Så viser skiltene vei inn gjennom et lite skogholt og mot Hovlandsnuten.

Hovlandsnuten er enda en idyll, med gamle støler og hytter liggende i en åpen fin bakke. I vest ser du mot Bordheia, mens rett nord ruver Hovlandsnuten. Motiverende.

Videre på fin sti gjennom lynghei og løvskog, før en myrlendt bratt oppoverbakke, dekket med myrgress og bregner ligger strakt opp mot toppen. den bratte bakkene r ca. 450 høydemeter, og det er bare å sette i gang. Bak har man bedre og bedre utsikt over fjorden i sør, og Suldalsfjellene bak.

Øverst mot toppen er det mer steinete. man runder nuten bak på nordsiden, og får til slutt belønning med fantastisk utsikt mot Saudafjorden.

For en mer sporty versjon, besøk "Hovlandsnuten opp"
Fra Ut.no
Høgåsen-Yrkjefjorden 36 besøk 2 poeng
Det er en lett topptur, som tar 30-40 min t/r.

Parkering i krysset ned til Yrkje. Følge Yrkjevegen ned mot kaien ca 300m, ta av på nesten gjengrodd traktorveg på venstre side midt i en krapp sving. Følg denne vegen til den slutter, sisten del av turen går på fin sti.

På toppen har man utsikt over Yrkjefjorden og er man heldig vil man kunne se Hav-ørn. Det er en stor bestand med ørn som holder til ved Yrkjefjorden.

Håvåshytta 22 besøk 2 poeng
Gå fra Stemmen i Eivindsvatnet, følger vegen innover til Indre Djupadalen, ta av til venstre og går opp steintrappenegjennom skaret og til Krokavatnet. Den flott steinlagte stien ble bygget av medlemmer av Haugesund Fjellag på 1950-talle tog ble kalt Via Appia etter den berømte vegen med dette navnet i det gamle Roma. Videre over steinrabben til demningen på nordsida av Krokavatnet. Gå over demningen og følger stien inn i skogholtet. Ta stien til venstre som er skiltet til Håvåshytta. Når du er ute av skogen, følg stien over myrene og fram på kanten med utsyn mot Stakkestadvatnet og Valhest.

Stien går nå ned mot skogen ved Håvåshytta og krysser skogsvegen og kraftlinja før du går de siste 100 meterne ned til hytta. Hver søndag mellom september og juni er det folk fra Haugesund Fjellag til stede og tar i mot med kaffe og saft.

Etter en god rast begynner tilbaketuren opp Dyragongane. Gå da til venstre i sørlig retning til enden av Kjosen, krysser bekken og ta opp skråningen mot sørvest der vegen og bekken krysser hverandre. Følg god, men tidvis våt sti opp Dyragongane til du kommer opp på flaten bak Krokavassnuten. Her går du rett fram og fortsetter på hovedstien til stidele. Hold mot høyre og krysser bekken som renner ned i Krokavatnet og følger stien til høyre til brua nedenfor vatnet. Tar til venstre ned Indre Djupadalen og tilbake til Stemmen.
Kilde: ut.no
Jøtnafjell 117 besøk 2 poeng
En tur litt utenom de bredeste og vanligst beferdede stiene gjennom Djupadalen.

Starter på Stemmen og følg vegen inn gjennom Djupadalen, passerer HIL-hytta og fortsetter rett fram i krysset der vegen tar av til Kattanakk. Dersom du løfter blikket nå, ser du Jøtnafjell som det høyeste punktet rett fram langs vegen. Etter den første kneika, like før stien deler seg i krysset Tusentrappene (Skaret)/Indre Djupadalen, ta av på umerket, men tydelig sti til venstre. Stien følger ryggen direkte mot toppen på Jøtnafjell. Det blir raskt bratt etter hvert som dufølger ryggen oppover, men berget gir godt feste, og det er greiner å holde seg i dersom du føler behov for ekstra støtte. Ta tid til småpauser underveis i stigningen og nyter utsikten etter som byen vider seg ut under oss. Nær toppen er stien litt utydelig, men svinger først til venstre, for så å dreie til høyre og opp på ryggen mot Tusentrappene igjen. Toppen ligger på vel 200 moh, og gjennom den gamle buskfuruskogen får du vidt utsyn i alle retninger.

Turen videre går langs en delvis utydelig sti langs fjellryggen opp til demningen i nordenden av Krokavatnet. Derfra følg stien tilbake mot Tusentrappene vel hundre meter og finn stien som tar av langs sørbredden av Krokavatnet. Stien er lite brukt men er grei å følge, for den holder seg i kort avstand fra vannkanten helt over til sørøstenden av vatnet. Ved rasteplassen går vegen som kommer opp Indre Djupadalen og følger denne tilbake til Stemmen.

Eivindsvatnet var fra først av et grunt myrtjern. Fra før 1900 hadde byen et stort vannforsyningsproblem. Bystyret vedtok derfor i 1876 at det skulle bygges et vannverk i Eivindsvatnet. Demningen ble bygget i 1877 og ligger i dag 40 - 50m øst for dagens demning, under vann. I 1897 eksproprierte Haugesund by hele vassdraget for å forbedre vannverket og samtidig bygge et elektrisitetsverk. I 1907 stod dagens demning ferdig og 6.nov. 1908 kunne byen tenne sine første elektriske gatelys. Demningen ble renovert ferdig i 2006.
Parkering: Opparbeidet parkeringsplass ved Steinerskolen. Gratis.
Merking/skilting: Ikke merket, men stort sett tydelig sti.
Gangtid: 2-3 timer.
Kilde: ut.no
Kallevåg- Mørkedalsfjellet (Ådno)- Lønning  2 besøk 2 poeng
Turen går om lag 5 km gjennom hei, lyngmark og myrar, og vil ta omlag 1,5 time. Du tar av på Kallevåg ved den nedlagde butikken. Ved bilvegen ned til snuplass er det skilt merka "Ådno". Derifrå går det sti over ein bakke, og vidare i søraustleg retning til Ådno. Myrane kan vera ganske blaute, så ta med støvlar. Siste delen går i litt bratt stigning opp på Ådno, 101 m.o.h., med flott utsyn over bygda og Bømlafjorden. Det er og ein utsiktskuppel der, eigd og driven av Forsvaret. Løypa er godt merka og vedlikeholdt av Bømlo Tur og Sogelag. Den er oppgradert til rundløype frå Ådno (Mørkedalsfjellet) via Løning tilbake til Kallevåg. (1,5 time) Fra UT.no
Kinnebu 10 besøk 2 poeng
Åkramarka har rik og variert natur, fra kultur- og jordbrukslandskapet i vest, til lyngheier og «snaufjell» i øst. Her har Åkra fjellag satt opp hytta si, høyt oppe med panoramautsikt mot Åkrehamn og havet i vest.

Variasjonen på veien til hytta er stor, åpne og flate jordbruksområder strekker seg inn mot skogkledde knauser i øst. I høyden er det igjen det åpne landskapet som dominerer. Lyngheia strekker seg mot Skudeneshavn i sør og Kopervik i nord. Et fantastisk skue året rundt! Koden skal være på hytteveggen.

Mer info om turmålet:
•UT.no

Kistefjell 2 besøk 2 poeng
Løypa går via Seljestadstølen og rundt Kistefjell, og er saman
med Haugsnutløypa den kortaste utgåva av langløypa. Løypa
blir berre køyrt opp i vinterferie og påske, og ved lengre
stabile værperiodar.
Kjerag 6 poeng
Kjerag er majesteten i Lysefjorden. Stedet Kjerag er et fjellplatå på sørsiden innerst i Lysefjorden, på toppen er utsikten ubeskrivelig. Nesatind like i nærheten er en "miniutgave" av Preikestolen og ruver 984m over Lysefjorden. Kjeragbolten er nok den mest populære attraksjonen på denne turen blant turgåerne, selve bolten er ca 5m2 stor og ligger kilt i en kløft i fjellet ca 1000m over havet. Kjerag er i likhet med Preikestolen en kjent tur, så mange som opp mot 30,000 besøkende tok turen til dette fantastiske stedet i 2006. Dette er en fantastisk tur som anbefales. Men, det er en krevende tur som vi brukte 4,5t tur/retur på. Den totale lengden er på 11km tur/retur med en stigning på godt 743 høydemeter.

Lengde: 11km tur/retur
Tid: 4,5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)

For mer informasjon om turen, parkering og bilder klikk deg inn på min nettside som er www.fjell-vandring.net
Klauv 3 besøk 2 poeng
Det ligger ikke i det området vi betegner som Byheiene, men heller litt i utkanten. Følg rv47 nord til fylkesgrensen og ta av på veien mot Kvalavåg. Kjør cirka fire kilometer til Skarstad hvor veien til vannverket begynner. Cirka 50 meter øst for dette krysset finner du stien du skal følge opp til Klauv. Den går langs en steingard til å begynne med. Går etter hvert over i et småkupert og til dels myret terreng før den siste stigningen mot toppen – 246 moh.
Kjøretid: fra Haugesund: Ca. 20 min.
Parkering: Gratis, men få plasser.
Merking/skilting: Ingen merking, men stort sett tydelig sti.
Gangtid: 30-40 min. opp, 20-30 min. ned.
Krakkanuten (454moh.) 6 besøk 4 poeng
Krakkanuten kneiser bratt og mektig like ved E 134 på Knapphus. Gå sørover langs sykkel- og gangstien fra bedehuset og ta av mot vest ved den andre låvebygningen. Her følger du skogsveg oppover mot Krakkanuten i et landskap der kulturbeite og lauvskog dominerer. Lenger oppe rundes et plantefelt med gran. Hele tida har du flott utsyn over Øvre Vats, Vatsvatnet og Blikrabygda. Pass godt på å holde alle grinder forsvarlig lukket!

Etter at mer enn halve stigningen til nuten er unnagjort, stopper skogsvegen. Her går det tydelig, men umerket sti videre oppover i terrenget.

Turtraseen stiger jevnt hele tida, men stort sett uten at det blir direkte bratt. Varden er på 454 m.o.h., og det er her lagt ut bok til å skrive navnet sitt i. Utsikten er formidabel både mot sør i retning Nedre Vats og over mot Blikrabygda.

FELTSPATBRUDDET PÅ KRAKKANUTEN
I fjellsida oppe i Krakkanuten, opp fra Knapphus Bensinstasjon, fi nner vi ennå restene av et dagbrudd der det ble tatt ut feltspat. Driften i bruddet var kortvarig. Feltspaten ble brukt til isolasjon, trolig også i krigsindustrien.
Parkering: Ved bedehuset i Øvre Vats på vestsida av E 134.
Gangtid: 2-3 timer t/r.
Merking/skilting: Delvis skogsveg, delvis umerket, men tydelig sti.
Kilde: ut.no
Kringsjå 363 besøk 2 poeng
Turen begynner ved Stemmen og følger vegen innover Djupadalen til et stort treskilt på høyre side. Ta over brua og opp en kort bakke i skogen. I det du kommer ut av skogen ta til venstre og følger tydelig sti på sørsida av Stakk. Gå rett fram opp skråningen og fortsetter et stykke før vi tar til høyre mot Iglatjørn og videre ned til Trolladalen. Videre rett fram på steinsatt sti langs vestsida av Buafjellet. Herfra følg skilting mot Kringsjåhytta.

Hytta ligger flott til med vidt utsyn. Det er også anlagt ei seter bak haugen på sørsida av hovedhytta. Hyttene og området blir mye brukt av foreninger, bedrifter, barnehager, skoleklasser og privatpersoner. Om søndagen er det kaffe og vafler å få kjøpt.

Tilbaketuren går på stien mot masta på Steinsfjellet. Men etter å ha kommet opp fra søkket før skogen, ta til venstre og følger stien på utsida av fjellet og ned mot Stakk, som er et godt landemerke i området. Vegen opp til masta krysses, og du finner fram til stien som fulgte opp på sørsida av Stakk. Denne følges tilbake til Stemmen.
Kilde: ut.no
Krokavassnuten 140 besøk 2 poeng
Dette er en flott tur som gir mange inntrykk fra Byheiene. Turen starter fra Stemmen i Eivindsvatnet og følger vegeninnover til Indre Djupadalen. Etter litt stigning kommer du til sti på venstre hånd. Følg denne opp de fine steintrappene til skaret som leder over til Krokavatnet. Holder til venstre over steinrabben til demningen på nordsidaav vatnet, gå over demningen og videre på god sti inn i skogholtet. Hold til høyre inne i skogen fram til Jøtnaheim. Herer det en fin og lun rasteplass med bord og benker til formålet. Gå opp trappene og på ryggen opp til den store varden, Presten, med flott rundskue til hele distriktet. Varden på Presten ble i sintid bygget av Valentin Elleflåt og Tørres Skogland. Den steinsatte stien følges videre til nytt stidele. Hold til høyre over myra og litt nedover i småskogen. Deretter ta opp til venstre på god sti mot Krokavassnuten. Vel oppe er det tid å se sørover hele fjordlandskapet mot Bokn og Sør-Karmøy.

Turen fortsetter ned fra nuten mot sør til hovedstien som går øst-vest. Hold til høyre og fortsetter over bekken som renner ned i søre enden av Krokavatnet og tar stitråkket til høyre over lynghaugene til brua nedenfor vatnet. Herfra tar til venstre på vegen ned Indre Djupadalen og tilbake til Stemmen.

JØTNAHEIM
Her sto Haugesund Fjellags hytte Jøtnaheim, som ble bygget i 1917. I 1953 måtte hytta rives på grunn av nærheten til drikkevatnet. Hytta ble gjenoppbygget på Håvåsen ved Stakkestadvatnet i 1955. Jøtnatunet er ryddet og steinmurene ordnet, slik at det er blitt en fin rasteplass med benker og bord og fin utsikt over Krokavatnet og Presten.
Parkering: Parkeringsplass ved Steinerskolen.
Gangtid: 2 timer.
Merking/skilting: Umerket, men tydelig sti.
Kilde: ut.no
Kvalarunden 172 besøk 2 poeng
Turen starter ved parkeringsplassen ved Haraldsstøtta. Følg skiltingen mot kyststien. Ta turen ut om Kvalen fyr. Deretter følges skilting mot Kvaladalselva tilbake til Haraldsstøtta. Lengde ca 5,5 km. Innsjekk på bru ved Kvaladalselva.
Kyrkjenuten 8 poeng
Vinyterforslag: Seljestad – Kyrkjenuten – Seljestad

Turen går mot en av de høyeste og mest markante toppene i distriktet, Kyrkjenuten, i fjellpartiet mellom Sauda og Seljestad. Denne ruta går fra Seljestad, opp Tjoaminnet, over Dyrskardheia og opp ryggen mot Kyrkjenuten.
Startpunktet er Korlevoll eller Hesjabakk (Brushytta) på Seljestad. De første to kilometrene følger oppkjørt løype i rolig stigning til Seljestadstølane. Her krysser du elva, og om du ikke er førstemann på tur i dag, finner du et oppgått spor som leder deg mot høyden på venstre side av elvefaret – først bratt opp, så noe flatere før en kort, hard stigning opp Tjoaminnet. Nå er du oppe i vel 1100 meters høyde, og du har lagt om lag 500 høydemeter under deg.


Ta opp til høyre fra skaret så snart det går an. Dyrskardheia ligger foran deg. Traséen fram til bandet der stigningen mot sjølve Kyrkjenuten starter, krever litt «finorientering», der vår rute er ett av flere mulige veivalg. Ta ut kompasskursen, og bruk den som grov retningsviser. Rolig stigning fram mot vatnet (1107 moh.) . Følg bekkefaret opp lia mot sør og drei mot sørvest langs småvatna. Pass på at du ikke kommer for høgt opp i Sandvassheia. Følg dalsøkket med to vatn i høyden rett øst av det sørligste Dyrskardvatnet (1156 moh.) og ned på bandet. Nå åpner ryggen mot nuten seg. Om lag fire kilometer og 400 høydemeter står igjen før du kan tørke svetten og nyte utsikten fra toppvarden.


På returen følger du i dine egne spor ned til bandet. Herfra bratt ned på søre Dyrskardvatnet, rett nordover over vatna og ut gjennom Dyrskard. Hold til venstre i skaret. Håp på fin styresnø og nyt fruktene av dagens slit i utforkjøringa ned lia, til du treffer den oppkjørte løypa fra Steinavatnet. Med god glid på skiene er resten en lek. Du kan enten følge den oppkjørte løypa om Seljestadstølane, eller krysse over til Kistefjell og dra direkte utfor tilbake til utgangspunktet.


Turen er 13-14 km fram til toppen, og om lag like lang på returen, med en samlet stigning på omlag 1. 00 høydemeter. Regn med å bruke dagen på turen. Store deler av turen går i over 1000 meters høyde, der været kan skifte raskt. Utstyr deg for å kunne takle et værskifte. Det kan også være skredfare i Tjoaminne. Snakk med lokalkjente folk dersom du er usikker på om det kan være skredfare.
Lammanuten 631 moh. 5 besøk 4 poeng
Lammanuten er det høyeste fjellet i Tysvær med sine 631 m.o.h. Det ligger på halvøya som kranses av Hervikfjorden, Nedstrandsfjorden, Vindafjorden og Yrkefjorden. Ved parkeringsplassen finner du skilt som viser hvor du skal gå, og stien er merket med rødt. Først går du på traktorveg opp Bordalen. Etter en halvtimes gange flater terrenget ut over et myrparti før du når fjellryggen. Denne følges opp mot selve nuten, hvor utsikten er formidabel i alle retninger. På toppen finnes ei bok til å skrive navnet i. I fjellområdene ved Lammanuten kan du finne ruiner etter stølsbygninger som tilhørte Lindangergårdene. Området ble også brukt til jakt, og det skal fi nnes dyregraver her. Vatnet i Sandvikstemmen på sørvestsida av Lammanuten ga i sin tid vannkraft til å drive sag på Sandvik og kverner langs elva. I fint vær kan du legge turen tilbake over Gråfjellet og komme ned i enden av myrpartiet før traktorvegen. Denne stien er ikke merket.

Andre mye brukte utgangspunkt for turer til Lammanuten er Roaldsvik ved Lysevatnet, Bjelland og Ramsvik.

Parkering: Like nord for Sandvik Camping. Gratis.

Gangtid: Ca 3 timer opp.

Merking/skilting: Skiltet og merket tursti.
Fra UT.no
Langfoss opp 5 besøk 6 poeng
Langfoss til Langfossstølen byr på panoramautsikt over Åkrafjorden og variert natur.

Turen starter ved E134 like øst for Langfoss. På høyre side av morenehaugen rett overfor rasteplassen går en sti. Denne følges oppover i skogen. Stien er umerket, men tydelig og stort sett lett å følge. Turen går jamt og trutt oppover i skogkledd terreng, med til dels kraftig stigning.
Lionsløypa 91 besøk 2 poeng
Start fra Stemmen, ta av til høyre mot Arboretet. Følg stien langs Eivindsvatnet, og videre mot Skåredalen. Deretter tilbake til Stemmen. Lengde ca 4,5 km.
Innsjekk ved Gapahuk
Litlaskogfjellet 8 besøk 2 poeng
Flott tur fra Grinde/Hestaberg. Turen starter ved grind før de første husene på
Hestaberg. Flott utsikt på toppen av Litlaskogfjellet (193 moh.)!
Parkering nede ved innkjøring til barnehagen på Hestaberg på gruset parkeringsplass.
Lysenuten 6 poeng
Det er flere veger å komme til Lysenuten på, men tilkomsten fra Eikeland er trolig den enkleste. På parkeringsplassen på Eikeland er det postkasse med kart for turen.
Vi starter turen langs en bratt traktorveg som vi følger til vi kommer til ei myr og terrenget fl ater ut.
Litt etter tar vi nok en stigning i Espevollskaret, før stien på nytt flater ut, og vi kommer til noen myrer. Her passerer vi Larsahidleren, som ligger like ved stien og egner seg godt for en rast. Stien videre krysser under høyspentlinja som går til Lysenuten. Deretter en bratt stigning det siste stykket opp til toppen. Utsikten er fantastisk. I klarvær er det mulig å se til Stavanger, og vi ser også til Haugesund, Sunnhordland og Folgefonna i tillegg til alle nuter og daler i nærområdet.
Kilde: ut.no
Løkjelsvatnhytta 1 besøk 2 poeng
Løkjelsvatnhytta ligger flott til mellom vann, grastuster og svaberg. Det er en dramatisk natur i dette området, men likevel lett tilgjengelig for barnefamilier. Det er en lett-gått tur på ca. to timer inn til hytta fra parkeringsplassen på Skarstøl. Hvis man ønsker litt mer utfordringen kan man gå stigene som går fra enden av vannet (forbi kraftstasjonen) og opp i fjellet. Da kommer man tett inn på de bratte fjellveggene. Det er en fin runde å gå stigene opp til hytta og tilbake langs Løkjelsvatnet og veien ned forbi Røde Kors hytta. Det er og godt merket fra Hardeland og Skarstøl til Løkjelsvatn.
Kilde: ut.no
Mehammarsåto (749 moh.) 6 poeng
Topptur, til Stord Kommune sitt høyeste fjell.
Forslag turstart ved parkeringsplass på Heia. Merket turløype opp Fossabrekko. Opp til Kvelve, så nordvestlig retning forbi Martatjødno, Martabrotet og Litla Tjødnadalen. Deretter ned i Stora Tjødnadalen der stien krysser denne, og opp på Steinfjedlet og til toppen på Mehammarsåto
Melderskin 1426 moh. 8 poeng
Melderskin

Dette er toppen som ligger og lokker til tur når du står nede i Rosendal eller besøker Baroniet. Utsikten fra toppen er fantastisk i alle retninger noe som også gjenspeiles av at kartverket allerede i 1855 bygget varde her som en del av triangulering og kartoppmåling. Stien opp er godt merket og tydelig i terrenget. Fra ca 900 meter og oppover er det stort sett steinur. Det er ingen utsatte punkter på ruten opp og toppen er lett tilgjengelig for alle som klarer høydemeterne. Et besøk i Rosendal er ikke fullendt før du har vært på toppen av Melderskin.Om turen

Turen starter på Kletta hvor det er parkeringsplass. For å komme dit kjører du mot Baroniet i Rosendal og forbi den første store parkeringsplassen. Ta deretter til venstre på første vei. Følg denne oppover til du ser skilt til Melderskin. Fra parkeringsplassen følger du skiltet grusvei helt opp til en bom. Rett etter bommen starter stien til... (mer) Melderskin på høyre side. Herfra går stien oppover i bratt terreng og du vinner fort høydemeter på veien til Skardshaug. Rett før skogsbeltet tar slutt er det merket med skilt siste bekken du møter på før du er på Holo, flaten rett før toppen. Videre oppover passerer du nasjonalparkgrensen til Folgefonna før du når Skardshaugen. Herfra blir turen noe slakere og stien går i steinur. Enda noen hundre meter opp og du kommer til Holo. Her finnes vanligvis smeltevann fra snøen som ligger til langt ut i juni. Fra Holo går siste bakken opp til toppen hvor du blir belønnet med en fantastisk utsikt. Returen går samme vei som opp. Om du ønsker å ta en liten ekstra tur kan du følge helt i eggen SV fra toppen og deretter ta nedover mot Holo.Fakta

Varden på Melderskin er foreslått vernet av kartverket etter dens betydning for kartoppmålingen av Norge. Varden som i dag står på toppen ble bygget i eller like før 1912, men den første varden brukt til Triangulering ble bygget allerede i 1855 av Johannes Falkenberg. Varden inngikk i det som het 1. ordens punkter.
Nessteinen 659 moh. 1 besøk 6 poeng
Nessteinen ligg 659m over havet, og er ein topp som ein berre kan koma til ved 4-5 ”inn/utgangar”.

Frå parkeringsplassen fylgjer du ein skogsbilveg oppover, og ved eit lagerskur tek ein mot høgre (nordaust). Føl traktorvegen vidare oppover. Ved Insta Gråura opnar utsikten seg mot Oma. Vegen svingar då nordvestover igjen, føl denne til endes, til Benken.

Frå Benken går vegen over til sti, merka med raude merkepunkt. Stien går fyrst rett nord og bøyer så av mot aust. Etter ca 400m kjem ein opp i ein furuhaug, Setrahaugen. Over her låg Nessetera. Føl stien vidare i same retning, men med ei brattare stigning i nordvestleg retning. Etter å ha passert ei lita kleiv, er ein no over i Moldbrekka, ei lita olderli før Vatnadalen. I Vatnadalen fylgjer ein stien på sørsida av bekken i dalen, til demningen ved vatnet - Debmå.

Her krysser ein og held fram vestover dalen på nordsida av vatnet. Føl vatnet heilt til endes før ein krysser over, og går opp den vesle lia under Steinsberget. Her passerer ein også nokre store steinar / blokker. No skal ein opp ein steg her, og gå opp til ein mindre stein som ein ser ligg oppe på kanten.

Då er ein fyrst oppe i Torgilstveit-skåra, føl raudmerka sti vidare, passerer restane etter ein gammal steingard og går nedover, mot sørvest. Ein fylgjer tilnærma bergveggen ca 200 m nedover, før ein skal klyve opp ein heller bratt steg. Vel oppe, vender ein 90 grader og går austover igjen. No registerer ein at det nærmar seg snaufjell. Her er stien også merka med små vardar innetter, om ikkje lenge ser ein varden og er ved målet - Nessteinen.

Returen frå toppen starter med at ein går litt austover, for så å ta sør-sørvestover. Ein skal sleppe seg ned på det andre hødgedraget, før ein igjen går austover igjen. Ein slepper seg ytterlegare ned eit nivå, og så austover igjen og er då med inngangen til Kalvaskår. Dette strekket er også merka med raude tremerke. Dette er den fyrste ”farbare” nedstigninga på austenden av Nessteinen. Kalvaskår går heller bratt nedover og i sørvestleg retning, ved enden av skåra vender ein igjen søraustover igjen.

Stien held fram i samme retning, fyrst gjennom ein del lauvskog. Når ein kjem til furuskog flatar terrenget ut og ein kan orientere seg mot Benken igjen, og føl same traktorveg tilbake til utgangspunktet. Alternativt kan ein fylgje svært synleg sti som går sørvestover frå Benken. Etter ca 200 m kjem ein inn på traktorveg som går heile vegen ned til første vegkryss ved Alteret. Gå austover og du kjem tilbake til lagerskuret ved start på turen, og vidare ned til parkeringsplass ved FV49.

Kåre Nes
Nuten fra Ridesenteret 10 besøk 2 poeng
Nuten er toppen lengst nord på høydedraget som hever seg over Bleikemyrområdet nord i Haugesund. Ulvaskar er det tydelige skaret opp på høyre side av toppen. Traseén opp Ulvaskar er “direktevegen” mot toppen og byr på utfordrende opplevelser for små og store.

Går gata opp gjennom byggefeltet mot skogen. Ved første høyresving ta gjennom en liten lekeplass på venstre hånd og følg stien nordover langs skogkanten til nederste delen av Ulvaskar. Det blir raskt bratt. Hold til venstre opp gjennom skogen til den nederste delen av den storsteinete ura, som går opp gjennom hele skaret. Tråkket bukter oppover mellom, over og under kampesteinene som stortrollet en gang for lenge siden må ha kastet fra seg her.

Det er mulig å velge flere alternative ruter opp skaret, alt etter hvor klyvelysten du er. Utsikten over bebyggelsen blir videre etter som du stiger over skogen. Flere kjempeheller innbyr til pauser. Utsikten fra toppen er flott i alle retninger, selv om toppunktet ikke ligger høyere enn 153 m.o.h.. Returen går på stien som følger kanten av høydedraget sørover, ned dalsøkket som ender øverst i byggefeltet og følger gatene tilbake til utgangspunktet.

Parkering:Gratis parkeringøst for Ridehallen.

Merking/skilting:Ingen merking,men stort setttydelig tråkk oppskaret. Resten avvegen tydelig sti.

Gangtid:20-30 min tiltoppen.
Oddavarden 4 besøk 4 poeng
Løypa er ei kortare utgåve av Seljestadfjellet rundt. Løypa går
via Seljestadstølen og nordover på austsida av Kistefjell. Den
svingar vestover litt vest for Haugsnutvatnet, og passerer
Oddavarden frå nord. Deretter går løypa til Krokavatnet og
retur via Seljestadstølen
Olalia Fjellstove 9 besøk 2 poeng
Olalia Fjellstove er Haugesund Turistforenings største hytte med 50 sengeplasser og ligger idyllisk til med flott utsikt sørover mot Hauganutene. I tillegg er det bygget ny sikringshytte like i nærheten med en kapasitet på 30 senger. Om ikke dette er nok så eksisterer fremdeles gamle Olabu med 4 senger

Sommeren er over og vi starter høstsesongen med kun åpent i helgene fra fredag kveld . Det blir åpen kafe og muligheter for overnatting. Ta med lakenpose! Sovepose er ikke tillatt.

Det er mulig å kjøpe engangslakenposer for kr 50,-

Ved overnatting i helgen er frokost obligatorisk, kr 85,-.

Nyt noen dager i flott turterreng med gode fiskevann.

Ta kontakt med oss på kontoret på Bytunet, tlf. 52 71 53 11, på Facebook eller Fjellstova direkte, tlf.915 79 180

Åpningstider i kafeen:

lørdag : kl. 11:00 - 16:00

søndag: kl. 11:00 - 15:00

Sjekk gjerne  direkte med Fjellstova på forhånd om det er ledig overnattingsplass, mob 91579180! Sengene har dyner og puter slik at man trenger kun lakenpose.
Olalia har for mange haugalendinger vært forbundet med skiaktiviteter langt tilbake i tid. Fra Olalia stod ferdig i 1939 har de fleste haugalendingene hatt mange gode skiopplevelser her. Vel framme på hytta var salg av buljong, ertesuppe og Kvikklunsj kjærkomment.
29. juni 2014 åpnet nye Olalia Fjellstove. Æresmedlem Olav Halvorsen og kulturminister Torhild Widvey fikk æren av å åpne hytta. Mellom 2500 og 3000 mennesker feiret åpningen av hytta som ganske sikkert blir haugalandingene sitt nye utfartssted hele året. Om hytta er helt ny bærer den preg av gamlehytta. Arkitektonisk er den svært lik, innvendig er noen av de gamle tømmerveggene tatt vare på, mange av de gamle møblene er pusset opp, og putene i stolene er omsydd til nye puter. Mange føler seg «hjemme» og tilbake til gamle tider. Olalia Fjellstove er blitt en moderne hytte med elektrisk strøm, innlagt vann, dusj og toaletter. Hytta er tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Hytta som før mest ble brukt vinterstid, er nå tilgjengelig hele året. Stien inn er godt opparbeidet og det er greit å ta seg inn både med barnevogn, rullestol og sykkel. Noen steder kan vegen være litt bratt.
Preikestolen 4 poeng
Turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen er en av landets mest gåtte fjellturer - over 200 000 mennesker tar turen ut på det svimlende fjellplatået hvert år.

Selve gåturen ut til Preikestolen er unnagjort på under to timer for dem som er vant til å gå i ulendt terreng. For barn og utrente turgåere vil vi anslå å bruke mellom to til tre timer. Høydeforskjellen er 330 meter og distansen 3,8 km. Vel framme venter et så godt som flatt platå på 25 x 25 meter, 604 moh. Stien er betydelig oppgradert før sommeren 2014. Den er laget bredere og flere plasser er det lødd opp stein trapper. Ikke undervurder turen, den er lengre enn du tror.
husk å legg inn tid for returen også. Tur retur for en voksen person bruker de fleste 4 timer mye avhengig av hvor lang stopp en legger inn på selve Preikestolen.

Kombiner gjerne turen med et måltid eller en overnatting på Preikestolen Fjellstue.

Mest vanlig er det å gå denne turen mellom april og oktober - vinterstid anbefales turen ikke.
Kilde: ut.no
Presten 133 besøk 2 poeng
Tur som er en klassiker I byheiene, gå den både fra Steinsfjellet, Stemmen eller Kattanak.
Reinsnos-Nosastølen 4 poeng
Etter hundre meter til fots langs kjørevegen, finner du skilting til bl.a. Middalsbu til venstre for gårdstun. Stien er tydelig og godt vardet og er en eldgammel ferdaveg fra Reinsnos til Hardangervidda. Den er også T-merket , selv om merkingen er dårlig vedlikeholdt.
Første del av turen går i nokså flatt og lett terreng innover i kvelven på venstre side av elva Reinso. Gå i åpent lende med vidt utsyn, og stien går over flotte, vidstrakte svaberg. Etter hvert stiger stien jevnt oppover. Ved nær 800 m.o.h. møter du en steingard. På andre side av denne deler stien seg. Velger stien mot venstre, som går i god stigning mot nord - nordøst. Denne del av stien er vardet, men ikke T-merket. Stien slynger seg oppover og ender på den flotte Nosastølen på ca 900 m.o.h. Her er det mektig utsyn vestover Reinsnosvatnet og mot sør og fjellpartiet mellom Reinsnosi og Søre Krossfonnut. Mot sør ser du også stølen Setenuten ved Svartevatnet. Nosastølen har tre sel som er bygd i stein. Nosastølen ble restaurert av Skare Ungdomslag og sto ferdig i 1997. Stølsbygningene slik du møter dem i dag, er flotte perler i et storslått landskap.

Parkering: Parkeringsplass noen hundre meter etter grind innerst ved Reinsnosvatnet. Gratis.

Gangtid: Ca 3 timer t/r.

Merking/skilting: Delvis skiltet og merket tursti, delvis umerket, men vardet.
Rossafjellet 3 besøk 4 poeng
Rossafjellet er en av de høyeste toppene i Nedstrandsfjellene, med sine 574 meter over havet.

Kjør nesten helt inn til Nedstand og ta av ved skilt til Aksland/Gurigjerdet.
Det er nesten en times kjøretur fra Haugesund.
Turen starter på gårdsveg gjennom et gårdstun før du går over på sti.
Stien går slakt oppover i bjørkeskog. Etter å ha passert steingarden, fortsetter du rett fram og oppover Bjødnabakkane.
Fra toppen av Bjødnabakkane har du flott utsikt over Nedstrandsfjorden og Ryfylke bassenget.

Stien går etter kort tid over i pukket veg som fører oss opp til Litla Badnavatnet.
Dette er egentlig to vatn, som er drikkevannskilden til Nedstrand. I enden av vatnet ligger det ei lita hytte.

Badnavatnet passeres på venstre side. Kort tid etter at du har gått forbi vatnet, ser veiskille til Rossafjellet og Stølanuten.
Ta til høyre mot Stora Badnavatnet og følg stien på høyre side av vatnet. Videre følg stien oppover.
Det går bratt opp mot varden på 574 m.o.h. Flott utsikt fra toppen. Benk og bord til å kvile på og spise nistepakken.

Type: Fottur, Topptur
Lengde: ca. 3,5 km
Varighet: ca. 2 timer
Gradering: Middels
Passer: Voksne, barn, senior
Sesong: Hele året
Ruklenuten 12233 moh. 4 poeng
Det er mange fjelltopper som har fått navnet Ruklenuten. Du finner minst 7 bare på Friluftskart for Odda. Denne turen går til Ruklenuten, 1233 m.o.h. som ligger på fjellryggen mellom Seljestad og Reinsnos. Turen starter med å gå Løyningsvegen til endes. Fra Løyningsgårdene går god sti langs Løyningsvatnet noen hundre meter til stidele markert med en liten varde. Ta her til venstre og følger stølsvegen mot Torekovstølen oppover i god stigning. Stølsruinen på Berakvam passeres, og etter hvert kommer du opp i kvelven og ser ruinene etter Torekovstølen og ei hytte av nyere dato. Herfra følges stien på ryggen bak stølsruinene i nordlig retning. Stien går over fjellryggen og ned til Sanden ved Reinsnosvatnet på andre sida. Følg stien i jevn stigning til du nærmer deg toppen og ta da av og går mot vest. Her ser du varden på Ruklenuten og går i relativt flatt lende mot denne. Fra Ruklenuten er det panoramautsikt i alle retninger: over Seljestadområdet, Sørdalen, Folgefonna, Oddadalen og Reins nosområdet.

Parkering: Parkeringsplass nær Røde kors-hytta. Parkeringsavgift.

Gangtid: Ca 5 timer t/r.

Merking/skilting: Stort sett umerket tursti, men med gammel T-merking.
Ryvarden 17 besøk 2 poeng
Turen starter fra Mølstrevåg på en ca 2 km grusveg, som fører til Ryvarden fyrstasjon. Parkering: Ved betongvarefabrikken.
Sandfloegga - 1721 moh. 8 poeng
Turen startar på traktorveg eller sti frå Valldalen, opp til den sjølvbetjente turisthytta Middalsbu. På toppen av traktorvegen er det eit lite tjørn og ein parkering - her byrjar stien. Det er litt vrient å finne ein samanhengande sti i byrjinga, men vel oppe i Trossovdalen, på vestsida av elva finn ein den. Trossovdalen er nydeleg å gå tur i.

Då ein kjem nokre kilometer inn er det tid for å krysse elva, og det er mest sannsynleg slutt på stien att. Eit stykke inne deler elva seg i mange småelver, så det luraste ein gjer er å følge den endå litt til for å kunne forsere den enkelt, og sleppe å vasse. Fortsett så opp til vatnet som på kartet er merkt 1350, og følg bekken som renn ned i dette vatnet vidare oppover dalen. Bekken renn ned dalen på nordaustleg-side av 1508meterstoppen. Det er nokre få vardar oppover, desse er det lurt å fylgje. Bygg gjerne vidare på vardane til fotturistar som kjem etter deg.

Då ein kjem "over kanten" er det ein liten nedoverbakke ned til to vatn, og der byrjar ein på den siste stigninga opp til toppen. Ein ser ikkje toppvarden før ein bikkar over siste bakketopp.

Her det på ein klar dag utsikt til Hardangerjøkulen, Hårteigen, Gaustatoppen, Vesle Nup, Holmesjøen, Mannevatn, m.m.

Ein kan òg gå turen på vinteren. Fra UT.no
Sandviksfjellet 11 besøk 2 poeng
Nord for Kårstø
Seljestadstølen 3 besøk 2 poeng
Dette er søndre del av A1 Seljestad lågland. Løypa går inn til
Seljestadstølen, som er eit kjent og kjært turmål for dei som
ikkje vil gå lange turar. På Seljestadstølen er det flotte
bakkar som innbyr til mykje leik og moro. Returen går
snaraste vegen ned att utan sløyfene i A1
Selvikstakken - Fineste utsiktspunkt i Sandnes 1 besøk 6 poeng
En alternativ tur til Bynuten med samme utgangspunkt, er å følge “Lyseveien” noen hundre meter videre, og ta turen opp på Selvikstakken (597 moh). Navnet på denne fjelltoppen sier oss at den har en spissere form enn nutene omkring.

Følg merket løype til Litle Løypedalstjørna hvor det kan passe å ta seg en god hvil før klatringen virkelig begynner. Ved Rasmustjørna begynner oppstigningen mot Selvikstakkens nabotopp som faktisk er 1 meter høyere, men som ikke har samme flotte utsikten. I luftlinje er det ikke langt over til Selvikstakken, men først må du bratt ned til et skar somgår mellom de to toppene. Stigningen videre er hard, men utsikten fra toppen gir belønning nok! Fra Frafjorden mot sør til Strandalandet mot nord. Og på andre siden av Høgsfjorden ligger den imponerende Uburen ved Forsand. Her kan du ta en velfortjent rast mellom vardene før du starter tilbaketuren. Vel nede i skaret igjen, kan du velge om du vil gå samme vei tilbake eller følge løypen til høyre og bratt ned til Løypedalstjørna. Her kan du velge om du vil følge “Lyseveien” tilbake eller følge merket løype til Litle Løypedalstjørna og stien tilbake til anleggsveien.

Løype: Se kart for Bynuten. Startsted markert med info-tavle. 9 km tur/retur, 4-5 timer, merket.
Ansvar Sandnes kommune. Høydeforskjell
300 meter. Fjellterreng.

Verd å se: Praktfull utsikt.

Fiske: Fritt fiske i deler av Steintjørn og Aurelitjørna.

Båndtvang: 1.april - 20. august.
Fra UT.no
Siggjo 8 besøk 6 poeng
Start ved vei vest for Stokkafjellet. Siggjo har til alle tider vore eit viktig innseglingsmerke som ein kan sjå langt til havs. Fjellet er eit populært turmål, og mange tusen besøkjer det kvart år. Frå parkeringsplass følgjer du ein godt merkt sti, som går over i ein traktorveg. Følg traktorvegen oppover til skilt merkt Siggjo, og herfrå oppmerkt sti mot toppen.
Spannavarden 139 besøk 2 poeng
Start fra Trafostasjonen på Spanne

Kart over 3-fjellsturen:
http://www.turilag.no/images/bilder/Kart_takk_til_sponsorer.pdf
Storaneset Lindøy 10 besøk 2 poeng
Dette er en lett og trivelig tur til Storanes på Lindøy. Turen går på merket sti ved sjøen, i blandingsskog og lynghei, Fra parkeringsplassen ved Makkavika følger du vegen ved stranda og fortsetter langs sjøen til venstre for volleyballbanen. Hold til venstre i første stidele og følg merking og skilting mot Storanes. Og fin utsikt over Førdesfjorden.
Storasundsfjellet 180 besøk 2 poeng
Start: Parkeringsplassen ved Stemmen (Eivindsvatnet)
Lengde: 4 km

Turen kan starter bak Steinerskolen, over Mosskarsfjellet, til Vardafjell og videre på sti mot Storasundsfjellet.
Storenuten 4 poeng
Fin tur til Borgøys høyeste topp. Fra Hattarvågen går en først på fin grusveg forbi fødeplassen til Lars Hertervig. Deretter går det over til sti, relativt bratt rett opp til toppen. Det anbefales godt skotøy.
Kilde: ut.no
Stovegolvet 1 besøk 6 poeng
Turen begynner ved Lundseter kraftstasjon nederst i Tyseskaret. På toppen, før du går ned til Tysevatnet er det et stikryss, her tar du til høyre. Opp her er det er det bratt og noe klyving, men er satt opp tau på noen områder. Etter 500 høydemeter kommer du til første toppen, herfra går du videre nord ned et lite skar og opp den andre toppen. Det er denne toppen som er stovegolvet, og når du kommer opp vil du forstå hvorfor den blir kalt det. På toppen kan du nyte en kopp kaffe ved hytta og nyte utsikten over fjorden. Følg stien videre til Kvelve og gå ned fossebrekka. Gå tilbake til bilen ved å følge stien nedover. Er du heldig kan du få øye på hjort, hare, havørn og rype.
Kilde: ut.no
Svebakken- Grunnavåg- Fjon 5 besøk 2 poeng
Denne turen til Svebakken starter ved fylkesgrensen Rogaland/Hordaland på E 39 mellom Sundfør og Fjon. En stor varde på østsiden av veien markerer begynnelsen på en vardet sti, som går i lyng- og myrterreng østover. Du passerer over en trebru, og stien fortsetter i østlig retning til du kommer gjennom bøgarden på Svebakken og inn på innmarka. Gode bademuligheter. Svebakken var i eldre tider husmannsplass under gården Lilland. Bortsett fra naustet ved sjøen, er det ingen bygninger igjen på bruket. Stedet eies nå av Tysvær kommune. Kommunen har ønsket å bruke stedet til friområde, og har opparbeidet og merket sti og gjort en del tilrettelegginger nede ved sjøen med bord og benker. Det er en lett tur, og både turen og stedet passer godt for barnefamilier. På stranda er det flott utsikt over Ålfjorden, en fin grasvoll og greie bademuligheter. Steingarden mot naboeiendommen i nord, Grunnavåg, markerer grensen mellom Tysvær og Sveio og følgelig også mellom Rogaland og Hordaland.
Brua over Rotetjørn, på vei mot Svebakken.
I stedet for å ta samme vei tilbake finnes det en alternativ sti, som tar av til venstre på høyden etter å ha passert bøgarden på hjemvei. Denne går i en mer sørlig sløyfe tilbake til parkeringsplassen.

Et annet alternativ, som er å anbefale, er å legge returen om Fjon på den gamle ferdselsveien mellom Grunnavåg og Fjon. Fra sjøen går du da nordover gjennom tunet i Grunnavåg og like etter over steinbru mellom Pøyla og sjøen. Derfra går det en umerket men bra tydelig sti i nordvestlig retning litt i høyden, på østsiden av Pøyla. Etter å ha passert denne går du opp gjennom et skar, etterpå på østsiden av Litlebekktjørna og du har veien til Fjon like foran. Oppe på veien tar du til venstre og da er det ca. 1 km på veien tilbake til parkeringsplassen.


Transport: Bil fra Hauesund til p-plass som beskrevet ovenfor, ca. 25 minutter. Gratis parkering.

Kart: Opplevelseskart for Sveio, og Tysvær Friluftskart.

Gangtid: Ca 2 timer.

Merking/skilting: Merket sti.
Sæsnuten 1 besøk 6 poeng
Vågslid-Sæsnuten

Avstand (ca) 34 kilometer t/r fra Vågslid Høgfjellshotell. Du kan gå fra flere steder; Arbuvollen, Fjellstad, via Skåfonn m.m.

Høyeste punkt: Sæsnuten: 1392 m.o.h
Laveste punkt: Vågslidvatnet: 796 m.o.h
Høydeforskjell: 596 meter

Fra Haukelimagasinet: http://haukelimagasinet.no/drommen-om-saesnuten
Sølvrusteklubben 4 besøk 2 poeng
Sti frå parkeringsplassen frå Siggjarvåg. Storfugl i området. Stien går forbi
Nyastemmo, som tidlegare var sag og mølle. Utsiktspunkt mot Finnåsvatnet frå
toppen av Sølvrusteklubben. Stien går tilbake over Laksakaret mellom Finnåsvatnet og Holmedalsvatnet. Fra UT.no
Kabbrettedalen: Dette er eit svært gammalt namn som kan ha fleire tydingar.
Kabbretta er den grumsete, brunfarga vellingen ein får når ein kokar brunost av myse. I dette området er det mange myrar og tjørn som har bekkar ned til Holmedalsvatnet. I desse myrane er det myrmalm som har omlag samme fargen som kabbretta. Dette kan gje grunnlag for namnet. Ei anna tyding kan vera kabb eller kubbe. I dialekten brukar ein framleis ordet «kubben» eller «kabben» i tydinga kort eller breivaksen. Kabbrettedalen kan då rett og slett bety den korte, rette dalen.
Nyastemmo: Ei stemme er det samme som ein demning.
Tidlegare hadde mange gardar eigne sager og kverner som blei drivne av flaumvatnet om hausten. I bekken som går frå Sætravatnet ned til Holmedalsvatnet har Sætre-garden hatt si kvern/sag. I søre delen av Sætravatnet er det restar etter ei oppdemming. Lenger ned finn me Nyastemmo. Ved hjelp av to demningar kunne dei meir effektivt regulera flaumvatnet om hausten til saging av tømmer og maling av korn. Det er enno litt restar etter eit kvernhus nedanfor Nyastemmo.
Sølvrusteklubben: Me har gjeve rundløypa namn etter åsryggen Sølvrusto.
Rust tyder ein skogkledd åsrygg med skråning til begge sider. Sølv kjem truleg av at dei har funne kråkesølv i området – eller kanskje av fargen på åsen ein solskinsmorgon.
På toppen av Sølvrusteklubben (98 m. o. h.) har Gutta på tur laga til ein rasteplass. Det er litt bratt opp hit, men til gjengjeld får du fint utsyn til mange kantar.
Laksakaret: Holmedalsvatnet og Finnåsvatnet ligg om lag 25 m høgare enn sjøen i Finnåsvika. Det smale eidet mellom dei to vatna heiter frå gammalt Laksakaret. Namnet fortel oss at det har vore fanga laks i Finnåsvatnet og Holmedalsvatnet i eldre tider. Kar tyder nok i denne samanhengen ei oppdemming. Her var det demt opp og sett ut ein fangstreiskap – truleg ei merd eller ei ruse – for å fanga laks og sjøaure som kom opp frå sjøen. Så har dei truleg prøvd å jaga fisken inn i den oppsette fangstreidskapen.
Søndagstur til Røyningsbu i Karmøyheiene 6 besøk 4 poeng
Dersom du ikke har besøkt hytta til Skudenes Fjellag, bør du notere dette som et av turmålene til våren.

Røyningsbu ligger sør i Karmøyheiene og er et ypperlig turmål både for søndagsturen eller en kveldsstund. Velger du søndagsvarianten, kommer du helt sikkert til åpen hytte. Det er for øvrig ikke bare søndagene hytta er åpen, men alle dager som er merket med rødt på kalenderen, med unntak av 1. og 17. mai. Åpningstida er fra kl. 11-14. Skudenes Fjellag som driver hytta på dugnad gjør en stor innsats for å legge forholdene til rette for turgåere, og du er garantert velkommen. Alltid er det nykokt kaffe på kjelen. Velger du derimot å gå inn til hytta en kveldsstund midt i uka, får du en fin tur, men må sitte ute på terrassen og spise medbrakt niste. Kanskje er du så heldig å treffe på et av medlemmene i foreningen som har nøkkel og slipper deg inn. Fin tur får du uansett.

Parker bilen ved Ferkingstad kirke og følg veien østover på nordsiden av kjerka. Her treffer du snart på rød merking av Prestavegen. Følg merkingen som går til ungdomsskolen i Skudeneshavn. Stien der du tar til venstre for å komme til Røyningsbu er skiltet. Terrenget skifter fra beitemarksområder til åpne heier hvor en har vidsyn både innover Ryfylke og vestover mot havet. Et stykke før Røyningsbu går stien gjennom et lunt, idyllisk skogsområde for så å åpne seg igjen det siste stykket før hytta. Selve hytta ligger lunt til like ved et koselig vann. Siste stykket før Skudeneshavn er nokså kupert, og før du kommer inn til boligområdet passerer du ei gammel gullgraverhytte. Om det var i dette området de gravde etter gull får du vite om du tar turen. Beregn tre timer på turen pluss stopp, så har du god tid. Stien kan være noe bløt, så joggesko egner seg ikke dersom du ikke liker å bli bløt på beina. Har du planlagt turen og lest rutetidene til NSB, rekker du akkurat bussen fra Skudeneshavn som tar deg tilbake til bilen.

Alternativ: Du kan også velge en kortvariant for å komme til Røyningsbu. Da starter du ikke så langt fra Sandhåland og kjører vannverksveien innover til demningen ved Mjåvatn, der veien slutter. Herfra er det merket sti til Røyningsbu, en tur på ca. 20 min.

Et annet alternativ er om du kjører nesten til Skudeneshavn. Et par km før Skudeneshavn tar du av til venstre til den vesle bygda/gårdstunet Risdal og kjører til du finner parkeringsplassen for turstien. Herfra er det fin utmarksveg som går over i sti, merket «Røyningsbu». Av kjentfolk karakteriseres denne turen som favorittveien til Røyningsbu.

Parkering: Ved idrettshallen.

Gangtid : Ca 3 timer.
Fra UT.no
Søre Sålefjell 26 besøk 4 poeng
Søre Sålefjell, 132 m.o.h, er Karmøys høyeste topp. Ikke en høyde å bli imponert over i et fjellrikt land som Norge, men som i forhold til terrenget rundt rager høyt og gir et fantastisk utsyn over det meste av Haugalandet og sørover mot Kvitsøy, Stavanger og Nord-Jæren.

Gå sørover gjennom byggefeltet Eidsbakkane øst for Karmøyhallen til du kommer inn i lysløypa som går inn i Liarlund og Stangelandsmarka. Traseen mot Sålefjell er merket med K’er (”Karmøymarsjen”), og i normal gangfart vil turen fram til toppen ta ca 2 timer. Du kan også starte turen fra Liarlund.

Første del av turen går i lysløypa i Liarlund, en svært populær turveg. Karmøymarsjen går i lysløypas nordre trase. Etter hvert kommer du over på sti og følger denne i sørlig retning over Svartamyr mot Melstokkevatn. Følg stien øst for vatnet til sørenden av vatnet og deretter mot toppen som du nå ser.

For å oppleve mer av Karmøyheiene, som varierer fra lune skoger til åpne lyngheier, anbefales det også å gå mot toppen fra Skudeneshavn og Åkrehamn. Også her er det gode parkeringsforhold, og stiene innover marka er merket.
Gangtid: Ca 4 timer t/r.
Merking/skilting: Merket og skiltet.
Kilde: ut.no
Søre Åsen 51 besøk 2 poeng
Søre Åsen ligger på østsiden av søre Storavatnet ved Falkeid i Tysvær kommune. Dette er tuftene etter to gamle gårdsbruk, som er verdt et besøk.
Såt 68 besøk 2 poeng
Dette er en tur i et flott, nakent kystlandskap med lyng og store landskapslinjer.

Ved parkeringsplassen er det satt opp et stort informasjonskart som viser turmulighetene i Byheiene. Turen starter mot øst på god sti, ta til høyre etter første bekkeløp. Gå på godt steinsatt sti innover Trolladalen. Et lite tjern på venstre side passeres, og gå deretter inn i kløfta hvor det ligger en del stein og er et spennende sted for barna. Etter kløfta vider landskapet seg ut med store myrpartier, Såtemyr. Nå ser du Såt som den markerte toppen til høyre. Fortset turen videre innover i østlig retning, krysser myrene og følger den naturlige traseen mellom Krokavassnuten til venstre og Høgehaug til høyre.

Skiltet til Valhest følges, men etter ca 100 meter ta rett til høyre og opp bakken mot Kjosavarden, som ligger på det bakerste høydepunktet.

Her er det flott utsyn mot sør og hele Førresfjorden med Bokn lengst mot sør. I varden er det en boks med bok som alle besøkende kan skrive navnet sitt i og litt om vær og vind.

Stien går nå videre mot sørvest på baksida av Såt. En tur oppom Såt gir som belønning et flott utsyn i alle retninger. Følg stien mot Såtemyr og går langs myra på vestsida og tilbake til der du tok innover myrene. Gå deretter samme sti tilbake til Steinsfjellet. Tilbaketuren oppleves som en helt annen tur enn da du gikk motsatt veg, fordi du nå ser utover horisonten i vest med flott himmel og hav. Det er også mulig å ta mot sør og gå rundt Buafjellet og følge skiltingen mot Kringsjåhytta.
Parkering: Opparbeidet parkeringsplass ved vegen, gratis.
Merket/skiltet: Umerket, men tydelig sti.
Gangtid: Ca 2 timer.
Tjelltjønn 18 besøk 2 poeng
Området rundt Tjelltjønn, ja nordredel av byheiene i det hele tatt, er ikke av de mest brukte, men velverdt et besøk.
Trollevassnibba 2 besøk 4 poeng
Trolltunga 3 besøk 8 poeng
Trolltunga er et bergutspring som "henger" ca. 700 meter over Ringedalsvannet i Skjeggedal. Utsikten fra Trolltunga er mildt sagt spektakulær, og følelsen når du går ut på Tunga er en fjellopplevelse du vil huske i lang tid.

Presisering:
Lengden på 10,1 km er en - 1 - vei. Totalt dagstur er lengden altså det doble.
Tidsbruk på 8 timer er regnet t/r, dagstur.

Ta av fra riksvei 13 i Tyssedeal og kjør den smale, men gode, veien ca. 7 km opp i Skjeggedal. Her kan man parkere der Mågelibanen (trallebane) starter. Trallebanen er ikke lenger i drift pga. nye EØS-direktiver. Til venstre for trallebanen, ved trappehuset, begynner stien opp Brakufsa. Det er en tydelig og godt brukt, men bratt sti som stiger rundt 450 høydemeter.

Stien går videre relativt flatt innover Gryteskar, og ved et skidele rett før stigningen tar man til høyre og følger skiltet, og T-merket, sti. Deretter går man mot skaret og videre mot Trombeskar der stien tar av mot Tyssevassbu og videre innover Hardangervidda.

Stien til Trolltunga fortsetter østover og slakt ned mot Store Floren, der det er murrester etter en stall for hestene som ble benyttet ved anleggsdriften for kraftutbyggingen tidlig på 1900-tallet. Her er det rennende vann og en fin rasteplass.

Videre går turen over Hesteflåene og over den tørrlagte elven Endåno, hvor du kan se tydlige spor etter anleggsvirksomheten. Bratt opp til Endanuten, og så krysser man den tørrlagte elven til Tyssetrengene. Dette var et tvillingfossefall på 300 meter fritt fall (Norges høyeste). Disse to ble bygget ut i 1967. Det anbefales å ta avstikkeren ut til kanten og kikke ned mot Ringedalsvatnet. Stien går videre forbi Tysshøl som er oppdemmet og som har en fin badestrand.

Nå er du nesten fremme med turens høydepunkt: Trolltunga. Det er mulig å gå ut på kanten men vis ekstrem varsomhet! Omkring 5 minutters gange mot sør ligger Reinaskorsbu, men den er nedlagt fra 2013! Fra området er det mulig å nå andre hytter på Vestvidda som Tyssevassbu, Kvanntjønsbu og Mosdalsbu.

Det er mange anmdre spektakulære utsiktspunkter rundt Ringedalsvatnet, og en halvtimes gange sørover kommer man til Preikestolen.
Kilde: ut.no
Tronefjell(151 moh.) og Spannavarden (146 moh.) - 94 besøk 2 poeng
De høyeste toppene i Karmøy kommune finner du på fastlandet, Tronefjell og Spannavarden er to av dem.

For mange er Moksheimskogen med vannet og sykkel og gangstien mellom Norheim og Vormedal kjent. Heiene innenfor, avgrenset av Spannavegen i øst, er et flott turområde som er forholdsvis lite kjent og brukt. Høydedraget øst for Moksheimsvatnet danner et naturligskille mellom skogen i vest og kulturlandskapet og det mer åpne landskapet i øst. Her troner Tronefjellet høyest med sine 151 meter, Spannavarden er noe lavere med 146 meter over havet.

Turen kan gås fra flere steder. Skal du parkere er det best enten fra Haugaland Krafts stasjon på Spanne eller fra Vormedalskole. Starter du fra går du videre østover langs Spannavegen og tar av til høyre etter ca. 150 meter, rett før den krappe høyresvingen. Stien opp til Spannavarden er forholdsvis lett å finne. På toppen kan du nyte utsikten nordover mot Haugesund og over til Karmøy. Stien fortsetter sørover til Tronefjell. Her er det panoramautsikt over det meste av Haugalandet. Går du litt ned i søndre kant av toppen, finner du en hylle som er perfekt for rasting og lun for nordavinden. Ønsker du å gå en runde tilbake til bilen, går du nedover fra toppen mot øst. Ta til høyre når du kommer ned i søkket som går sørover mot Kjerkevegen. Stien her kan være noe utydelig, men følger søkket nedover. Vel nede på Kjerkevegen møter du ei stor myr. Ta av tilhøyre og følg denne gamle ferdselsåra mot Vormedal. Underveis krysser du bekken som går ned i Vormedalsvatnet. Fortsett oppover under linjene som går til Hydro. Etter hvert kommer du over i et myrdrag der den gamle vegen er noe utydelig, men følg det videre mot sørvest. Når du kommer i enden på myra og går over på tørrere grunn, svinger stien til høyre og det går oppover. På toppen, før det går nedover mot innmark og Vormedalsvatnet, går det en sti til høyre over Midtleitet. Denne følger du nordover langs høydedraget, videre langs Helgelandsvatnet og tilbake til Haugaland Kraftsstasjon.

Arbeidet med Kjerkevegen som går mellom Vormedal og Aksnesble startet i 1880. Den knyttet sammen kirkesognet Avaldsnes,som strakk seg over både Karmsundet og Førdesfjorden. De som kom fra Høie og traktene rundt måtte i båt over til Aksnes. Ferden videre gikk langs Kjerkevegen mot Karmsundet, der dei igjen måtte i båt for å komme til kirka på Avaldsnes. Vegen fungerte som kirkeveg fram til Førdesfjorden ble eget sogn og fikk ny kirke i 1893. Den var fortsatt en viktig ferdselsåre fram til 1913 da Spannavegen og etterhvert bilene gjorde sitt inntog.

Kjøretid: Fra Haugesund, Spanne: Fem minutt

Parkering: Gratis langs veien ved HaugalandKrafts stasjon.

Gangtid: Omtrent to timer på den beskrevne rund-løypa.

Middels lett tur. Våte partier. Turen krever gode fjellsko eller støvler.

Kart: Moksheimskogen (O-kart), 1113 I Haugesund.
Fra UT.no
Trådlanibbå (536 moh.) 2 besøk 4 poeng
Vi starter ved Vikebygd bygdahus der det er gode parkeringsmuligheter. Fra parkering ser man rett opp på turmålet, Trådlanibbå. I godt lys kan man så vidt skimte en mast på toppen.

Første del av turen er flat og går først på grusvei og så over på traktorvei. Veien startar like på sørsiden av bygdahuset. Like før kraftlaget sitt bygg følger en traktorvei som tar av til venstre. Veien blir av lokale omtalt som Sjuraveien. Etter 7-800 meter tar stigningen til og i en skarp og bratt venstre sving noen hundre meter senere, forlater man traktorveien og går over på en sti. Stien har i tidleigere år blitt ryddet og merket av elever ved Vik skule i Vikebygd, men merkingen er nå noe mangelfull. Etter hvert blir stien noe våtere. Et stykke oppe i lia går så stien over på en skogsvei, men allerede 60-70 meter senere kommer man til et kryss. Da går man svakt venstre i sørøstlig retning. Like etter deler denne skogsveien seg igjen. Her står det to skilt, et merket turløype og det går ned igjen til bygda.

Det andre er litt vanskeligere å se fra den retning man kommer, på det står det Trådlanibbå. Noen hundre meter senere ender denne skogsveien, og man kommer over på en sti igjen. Landskapet begynnner her å åpne seg og man får en fin utsikt over Vikebygd. Herfra stiger det en hel del og det er noe våtlendt. Snart kommer man til Børkjelannsskar, det vil si et skar langt opp for garden Børkjelann. Ved enden av skaret blir det skikkelig bratt og stien er noe utydelig, da den går mest på berg videre opptil toppen. Det er satt opp en del små varder som man kan styre etter. Etter en god stigning og etter en til en og en halv times gange alt etter form og fart, kan man velfortjent nyte utsikten fra toppen, som ligger 536 meter over havflata. I godt vær har man flott oversikt over Vikebygd, man ser det meste av Sveio, nordover til Stord og sørvestover til masten på Steinsfjellet.

På toppen pleier speiderne i bygda plassere utbok for innskriving. Hver 17. mai blir flagget heist klokken 7 om morgenen på Trådlanibbå. Hvert år er det en sprek liten gjeng som drar avgårde før klokken 06 for å fore ta denne tradisjonen. På dager med litt vind i lufta synes flagget godt nedenfra bygda. Etter rast på toppen, går turen samme veg tilbake til utgangspunktet ved Vikebygd bygdahus.
Kjøretid fra Haugesund: Cirka 40 min.
Parkering: Gratis ved Bygdahuset
Gangtid til toppen: 1 1/2 – 2 timer
Kilde: ut.no
Tuastadvatnet 6 besøk 2 poeng
På søndre delen av Karmøys fastland ligger Vormedalsvatnet og Tuastadvatnet, kun skilt av Tuastadvegen som går mellom Vormedal og Tuastad. I realiteten renner Tuastadvatnet over i Vormedalsvatnet og begge er viktige ferskvannressurser for FMC Biopolymer, som ligger ved sjøen på Vormedal og produserer alginat fra tang og tare.

Tuastadvatnet ligger svært idyllisk til, omkranset av variert terreng, skog og noe lynghei. I søndre kant finner du GamleTuastadvegen som knytter sammen Snik og Tuastad, en gammel ferdselsåre av god stand som er fin å gå og sykle på. Tar du runden rundt vatnet, venter en flott to timers tur på deg. Er det en varm sommerdag, ta gjerne et bad underveis! På grunn av parkeringsforholdene, anbefales det å starte fra Tuastad bygdahus. For å komme dit, kjører du Spannavegen, forbi Tuastad skole. Ta første vei til høyre, merket bygdahus, og parker ved huset.
Turstien-Føresvik Boken 18 besøk 2 poeng
Denne fine rundløypa tar deg rundt heile Føresvik og litt til. Turen startar gjerne i sjølve Føresvik eller oppe ved kyrkja. Løypa går stort sett på grusveg, men nokre parti har asfalt. Dette er ein enkel tur som tar deg gjennom kulturlandskap, lynghei og småskog, men og gjennom boligfeltet i tettstaden Føresvik.
Tveitskogen 1 besøk 2 poeng
Parkering ved Tveit Videregående skole.
Det er lagt opp til 5 rundløyper i Tveitskogen. Disse er merket med trepinner som har forskjellige farger. Løypene har gangtid fra 10 minutter til 1 time 15 min.
Ta turen i forbindelse med besøk i Høyt & lavt klatrepark
Fra UT.no
Tysnessåta "Såto" 753 moh 1 besøk 6 poeng
Topptur til den høyeste toppen på Tysnes.

Med bil til parkering ved Tverrelva. Alternativt kan en gå turen fra Myrdal og andre steder rundt Tysnes.
Fra UT.no
Tømmerhammer 4 besøk 2 poeng
Følg vegen fra parkeringsplassen ved gokartbanen. Ta av ved skiltet til Tømmerhammer og følg merket sti. Følg etter hvert merkede stolper til toppen. Merk at denne turen gå i mye fuktig terreng. Ca 4,5 km
Ulvanosi 1247 moh. 6 poeng
Gangtid til toppen ca. 3,5 timar. T-merking. Følg bilveg frå Utåker (ca 10 min køyring) i retning Holmedal. Ta til venstre i vegskilje mot Tveitedalen skisenter. Parker ved "Ternebu", klubbhuset til idrettslaget Ternen. Herifrå til fots innover lysløypa/skogsvegen på høgre side av Bakkastølsvatnet. Passer 2 bruer og følg skogsveg med skilting i vegdele med ruta til Englafjell. (Hald til venstre i eit par uskilta vegdele i skogsvegen.) Ta over på godt markert sti før Dyrrindo, støl med steinhytte (sel) på ca 500 mo.h. Vidare bratt opp frå hytta langs t-merka og varda rute. Ved Snøholo høve til anten å følgja trase direkte mot toppen eller kort omveg mot Øktaredalstinden med utsikt mot Matersfjorden. Før toppvarden noko smal, men trygg passasje i sørvest-skråning. Sugande utsikt mot øvste gardane i Uskedalen. Frå toppen elles: imponerande utsyn mot fjord, fjell og bre. Det går også market rute fra innerst Uskedalen. Fra DNT.
Valhest 5 besøk 2 poeng
En alternativ rute til Valhest på Haugalandet er å starte fra Lilland. Det er god parkeringsplass ved kommunegrensa mellom Sveio og Tysvær på E39. Stien går nordover og rundt Husavatnet og fortsetter sørover langs vestsiden av Lillandsåsen. På høyde med Kvitabergsfjellet svinger stien rett opp mot Valhest.

Du kan selvfølgelig følge andre ruter som går utenom allfarvei og få med deg mange natur- og kulturopplevelser. Noe av det mest spennende er Røverhola på vestsiden av Valhest. Noe kronglete og vanskelig å komme til, men vel verdt et besøk. Det knytter seg mange historier til denne hola, som den om en hund som forsvant inn her og kom ut igjen et sted nær Våg – uten et hår på kroppen. At det har vært tilholdssted for røvere og tjuvpakk er vel noe mer sannsynlig.
Vardafjellet 64 besøk 4 poeng
Dette er ein fin og forholdsvis lett tur med noko stigning til høgaste punktet på Austre Bokn, Vardafjellet (188 moh.). Frå parkeringsplassen ved bedehuset går du omlag 1,2 km på asfaltert veg, 1,2 km på grusveg og 0,6 km på sti. På toppen er det ein flott varde, turkasse, kikkert og kvilebenk. Og herfrå får du fin utsikt over Bokn, Boknafjorden og Ryfylke. Du får og god oversikt over Kårstø-anlegget på fastlandet i nord.
Kilde: TellTur.no
Vesle nup 3 besøk 6 poeng
Vesle Nup er lett kjennelig. Den karakteristiske spisse toppen rager over høyfjellsplatået helt sør på Hardangervidda. Det er en to timers tur hver vei fra Haukeliseter opp til den frittliggende toppen. Men utsikten fra 1510 moh er verd hvert eneste skritt. Mot nord og nordvest ruver de tre høyeste toppene på Hardangervidda; Sandfloeggi, Store Nup og Hårteigen. Mot nordøst bukter selve vidda seg – og dersom du er heldig med været kan du langt ute i horisonten skimte Gaustadtoppen. I sør ligger de tre høyeste toppene i Rogaland; Vassdalseggen, Kistenuten og Trollaskeinuten.

Turen fra Haukeliseter til Vesle Nup er en av de mest populære dagsturene fra Haukeliseter, enten det er sommer eller vinter. Følg T-merket løype mot Hellevassbu. Så snart du er kommet opp den bratte bakken på nordsiden av Haukelivegen kommer Vesle Nup til syne. Du følger løypa vest for Loftsdokktjørn og opp til skaret mellom Vesle Nup og topp 1469. Her tar du av til høyre og følger fjellryggen østover ca 1 km til toppen. De fleste tar samme vei tilbake, men dersom du kan tenke deg en litt lenger tur vil vi foreslå at du forsøker å finne Hermodshola.

Du tar da av fra løypa når du er kommet sør for Loftsdokktjørn. Herfra følges den gamle Ålmannvegen (vardet og gulmalt) østover mot Haukeli Skisenter. Etter å ha passert skaret nord for Kreklingdyrnuten dreier du sørover. Inngangen til den store grotten finner du oppi fjellsiden på østsiden av nuten (avmerket på kartet). Turen fortsetter ned til Prestegård. Herfra kan du følge den gamle Haukelivegen over tunnellen tilbake mot Haukeliseter. Studer det fine steinarbeidet. På en stor stein er årstallet 1887 meislet inn. Her endte arbeidet med den nye veien det året. Fra geitestølen Steinvollen følges kraftlinjetraseen over til Godthol. Her er det vanlig å krysse vegen og følge Ståvatnet fram til Haukeliseter.

Hermodshola
Hermodshola har fått navn etter et sagn fra middelalderen. To karer hadde planlagt å rane en numedøl som de visste bar på sølv. Numedølen som hette Hermod skulle over fjellet langs Ålmannvegen. De to karene la seg på lur ved Krekledyrskaret for å skyte numedølen og liket ville de gjemme i en hule oppunder Krekledyrnuten. Så kom Hermod bortetter vegen. ”Nå skyter jeg han” sa den ene. ”Nei, skyter du han, så skyter jeg deg” sa han andre som hadde begynt å angre på planen. Slik slapp numedølen unna, men hulen ble hetende Hermodshola likevel.

Løype: Merket løype mot Hellevassbu til skaret vest for Vesle Nup. Umerket videre. Høyfjellsterreng 11 km, 4-5 timer t/r
Vikastølen 2 besøk 4 poeng
Visnes (Ridestiene) 28 besøk 2 poeng
Visnes er kjent som gammelt gruvesamfunn og var i sin tid et av de største tettstedene i regionen. Kopper fra Visnes skal som kjent finnes i Frihetsguddinna i New York. Gruveselskapet anla et nettverk av turveger og stier i området. Friluftsrådet har ansvaret for de delene av området som kalles ridestiene, lengst nord i turområdet.

Dette er en kort og lett tur som tar deg fra området rundt gruvemuseet gjennom Fransehagen til ridestiene gjennom granskogen. Undervegs kan du ta en avstikker til utsiktspunktet ved kanonstillingene fra andre verdenskrig, hvor du vil få en vid og fin utsikt over den opprevne karmøykysten og storhavet utenfor.
Vågslid - Smørviktjernene- Oppkjørt Ski løype 2 poeng
Fin og lett gått rundløype over Skitrekket på Vågslid. Man kan ta trekket fra Grasdalen og gå inn på løypen som er beskrevet på skisporet.no
Vågslid lysløype trasse 23 besøk 2 poeng
Fin lysløype trasse som er lett å gå på ski.
Øktareknuten 6 poeng
Øktarenuten er 532 meter høg

Frå parkeringsplassen følgjer ein god traktorveg opp gjennom beiteområde som går over i sti. Vegkryss er godt merka. Under vegs er det to rasteplassar, den første i det den første stigninga er over (fin utsikt over Sandeid), neste er eit solid steinbord før siste stigninga mot toppen.

For dei som ynskjer ein lengre tur er det før den siste oppstigninga til Øktarenuten merka sti vidare innover (til venstre) til Døldarheia. Her kjem ein opp på eit fjellplatå med svært godt utsyn i alle retningar. Her er det mogeleg å gå vidare ned til Vats (godt merka) eller over mot tursti mellom Stuhaug og Aurdal (Ikkje merka frå Døldarvarden til tursti Stuhaug/Aurdal).
Kilde: ut.no
Ørnå (454 moh.) 3 besøk 2 poeng
Sørøst for Skjoldastraumen ligger Ørnå med flott utsikt over området. Turen er forholdsvis lett og går stort sett i åpent landskap.
Stien til Ørnå er skiltet fra parkeringsplassen. Turløypa til Ørnå er merket med trestokker med rødmaling øverst. Det er satt opp gjerdeklyvere.
Den første del av turen følger du gårdsvegen nokså flatt innover. Der denne stopper, er det tydelig og merket sti videre. Her er landskapet langt mer kupert og med brattere partier. Stien går vekselvis gjennom vått, myrlendt terreng og over svaberg.
Toppen ligger på 454 m.o.h. Her er det mektig utsikt over området til Haugesund og Karmøy i vest og Saudafjellene i øst.
Mot sørøst ser du Karinuten (450 m.o.h.) ganske nær, med store betongfundamenter etter et teletårn som sto der tidligere.

Turen tilbake til parkeringsplassen går i samme trase som du kom.
Fra UT.no
Øvre Buerbreen 1 besøk 4 poeng
Buerbreene, det vil si Øvre Buerbreen og Nedre Buerbreen, er to brearmer på østsiden av Folgefonna og som strekker seg ned mot Buerdalen. Buerelvi fører smeltevannet fra Buarbreene gjennom Buerdalen til Sandvinvatnet. Buerbreen hadde framstøt rundt 1930, men trakk seg deretter tilbake. Breen hadde et framstøt på 1990-tallet, men har trukket seg tilbake igjen siden 1997. Frontposisjonendring måles årlig av NVE.

Fra parkeringplassen på Buer kan man allerede se helt inn til blåisen. Fra Buer går man på t-merket sti helt inn til brekanten i den frodige Buerdalen omringet av stubratte fjellsider på alle kanter og en fris elvebris fra Buerelvi. Gåtuen inn til brekanten tar omkring 1 og halv time i rolig tempo.

Brefallet på Øvre Buerbreen byr på både enkel og meir krevjande blåis i flotte omgivelser høyt over Sanvinsvatnet og med den flotteste utsikten til fjellene omkring.

Det er gjøres oppmerksom på at det er merket sti kun til Nedre Buerbreen.
Kilde: ut.no
Ådnafjellet 5 besøk 2 poeng
Ådnafjellet med sine 126 m over havet kan vel knapt kalles et fjell, snarere en høy haug. Tar en først turen dit blir en positivt overrasket over den flotte panoramautsikten, og hvor mange kjente topper og steder du vil kunne se.

Fra byen kjører du i 20 minutter inn til Stegaberg skole (ikke Frakkagjerd ungdomsskole) der du kan parkere, eller du kan parkere langsveien hvis du vil nærmere utgangspunktet.Turen starter i U-svingen 300-400 meter sør for Stegaberg skole på Høie, og her er det skiltet hvor du skal gå. Første del av turen går i lett terreng forbi sørenden av Vågavatnet og fortsetter i østlig retning og tar til slutt opp kneiken på Ådnafjellet. Turen er lett og passer ypperlig både for småbarnsfamilier og andre.Ønsker du å prøve fiskelykken kan en avstikker til Vågavatnet være hyggelig, her er det gode muligheter til å få småørret. Tysvær Friluftskart viser alle nødvendige detaljer i området.

Kjøretid: 20 min fra Haugesund

Parkering:Langs vei ved start-sted eller Bedehuset og Stegaberg skole

Gangtid:1 time hver vei
Åkrasanden/ Fekringstad - En kulturhistorisk tur 33 besøk 2 poeng
Kjør til Åkra og tar av ved skilt Åkrasanden. Parkerer ved Sandane barnehage (tidligere Åkra idrettshus).

Nå kan du velge om du vil følge stranden eller stien som går litt lenger oppe i sanddynene, det siste er å anbefale. Tar du turen en fin sommerdag eller en stille sommerkveld, kan en bare drømme at en er i Syden. Åkrasanden er en populær plass for brettseilere og bølgesurfere, men da bør det helst blåse en del. En stormfull dag her kan nok være en barsk, men flott opplevelse. Kommer du sør forbi Mehaugsanden er det en bunkers ute på et nes. Den er fylt opp med sand, så her er det liv og røre når det står på som verst. Ved Følaneset forlater du stranden og går opp mot Nordre Liknesvegen, og følger denne sørover.

Du er nå i et historisk område med mange fornminner. Et steinnaust fra slutten av 1800-tallet står nede ved Børnasand, det kan du se murene på. På vei og sti går vi mot Stavaslettå. Her skal det ifølge sagaen ha gått hardt for seg. Rundt 500 e. Kr. rådde Kong Ferking her. Han var maktsjuk, og ville nok råde over Karmøy alene, men det likte ikke Kong Augvald på Avaldsnes. Så de barket sammen, først på Avaldsnes også her på Stavaslettå. Det endte dårlig for Kong Augvald, han fikk sitt banesår der. Augvald hadde to døtre med seg i dette slaget. Da de så faren sin bli drept ble de hysteriske og hoppet i Stolsånå og druknet. De var gravlagt der på sletta og steinen ble reist. Du passerer dem på veg mot Ferkingstadhavn. Ferkingstad havn, slik den ser ut i dag, sto ferdig i 1953. Men sjøhusene ble bygd på 1960-tallet utenom to sjøhus som er fra ca. 1890. Etter å ha beskuet havnen og moloen, gå videre på grusveg bort mot et klokketårn pluss et murfundament med steinkors på. Dette er et minnesmerke over fiskere fra Karmøy som er omkommet på sjøen i Amerika. Ved klokketårnet er det en navne tavle over dem som er omkommet. Mange karmøyfiskere reiste til Amerika når tidene var dårlige her, så listen er lang.

Følger vi stien videre, og over en gjerdeklyver eller to er vi ved nausttuftene til Kong Ferking. Noen vil nok undre seg over den murdemningen du passerer på vei bort hit. Det er ingen demning, men fundamentet for jernbanen som ble brukt til å frakte stein. Fra steinbruddet rett bortom her og ut til moloen. Turen som her er beskrevet, er en kulturhistorisk tur, så bruk den tiden du trenger. Problemet er at den ikke er merket (kanskje en oppgave for noen). Kart bør medtas.

Kjøretid: 30 min fra Haugesund

Fiskemuligheter: Ja

Barnevennlig: Ja

Kart: Turkart for Sør-Karmøy

Parkering: Ved Røde Korshuset.

Gangtid en veg: Ca 2 timer.

Merking/skilting: Umerket.
Fra UT.no
Årvikfjellet 9 besøk 2 poeng
Fin treningstopp som ligg like ved Kårstø gassbehandlingsanlegg. Ca. 1,5 km til toppen

Stien til toppen er merket godt med rød/vit band. Godt brukt sti enkel å følge. Variert stigning med utflating mot toppen. Fantastisk utsikt :)