Turmål

Alfarnuten - Lifjell 32 besøk 30 poeng
Ein fin nut på austsida av Lifjell. Det er fint å bruke Årmotgvolven i Årmotdalen som startpunkt for turen.
Foto: Olav Stene
Apalås, Nome. 259 besøk 10 poeng
Adkomst fra toppen av Hantobakken. Postkasse med bok.
Foto: David Hosen
Astridnatten - Lifjell 68 besøk 50 poeng
Astridnatten er ein av dei høgaste toppane på Lifjell (1215moh), og ligg på sørsida av Lifjellplatået. Køyr R36 mot Bø, og ta av mot venstre mot Strand-gardane ca 10 km frå Brøløs. Parkering ved Veslestaul. Stien er merka med raudt heilt til topps. Bratt stigning til å begynne med. Seinare lett terreng. Stigning att i nordleg retning. På toppen: storslagen utsikt mot Bø og Gaustatoppen.

Køyreavstand: Brøløs - avkøyrsle til Strand: 10 km. Frå hovudvegen til Veslestaul: 4 km
Bompengar: 30 kr
Gangtid: ca 1t 30 min til toppen
Nivå: Krevjande.

(Frå visitnorway.com)

Bilder: Tatt av Bente Lorentzen på tur.
Ballongfararsteinen - Lifjell 85 besøk 20 poeng
Ballongfararsteinen ligg i sørsida på Lifjell ovafor Strand-gardane.
Frå garden Strand er det skilta til Ballongfararsteinen. Flott utsikt mot Seljord og Seljordsvatnet på veg oppover. Vegen går forbi garden Manheim. Parker bilen, gå ca 15 min på merka sti i lett skogsterreng.

Ballongferda i 1870:
Ballongfararsteinen er reist på Lifjell til minne om to franskmenn som kom i ballong frå det beleira Paris heilt opp til Lifjell i november 1870. Ei dramatisk, lang og kald ferd frå ein krigstruga by, som enda på Lifjell ovanfor Strondegardane. Brørne Harald og Klas Strand fann dei franske ballongfararane medan dei dreiv med tømmerkøyring, morgonen etter dei hadde dotte ned. Hendinga blei kjent over heile landet og franskmennene blei feira som heltar under ferda frå Seljord til Kristiania. Gunnar Sveinsson har laga eit lokalhistorisk spel med ballongferda som tema og Einar Østvedt har skrive boka "Den første luftferd over Norge".
Belatjønn - Sauherad 23 besøk 30 poeng
Tjønn i Sauheradfjella
Bjørndalsvatnet - Lifjell 45 besøk 15 poeng
Bjørndalsvatnet ligger i Bjørndalen på Lifjell.
Bjørnlikollen 461 besøk 20 poeng
Kolle på 386m i Breisås.
Blomtjønneggin 23 besøk 30 poeng
Fra parkeringsplassen på Grimås. Bildet viser parkeringa på Grimsås og stien går opp i skogen, ca. midt i bildet.
Bordstul - Sauherad 326 besøk 15 poeng
Bordstul er ein gamal stue, ikkje lang frå Holtan Damtjønn i Sauherad. Dette er ein relativt kort tur, i fint terreng. Her er det bilveg frå Akkerhaugen, som går eit godt stykke innover. Herfra kan du sjå utover Nordsjø og Gvarv.
Borgaråsnatten - Sauherad 521 besøk 30 poeng
Får Gvarv turlag sine sider: "Parker ved Sauherad kirke og følg blåmerka sti derifra. For ikke å gå samme veien ned igjen kan en gå stien ned til Høgstad og videre til parkeringsplassen ved kirke". Nydelig utsikt over Nordagutu, Sauherad, Nordsjø og Tjuvholmane.
Brattningsborg 193 besøk 15 poeng
Turen opp til Bratningsborg er ikke lang, men ganske bratt. Man passerer fine blomster og furuskog på vei oppover. Turen er noe skiltet og merket, men det er lurt å følge litt med på kartet. På toppen er det laget sittebenker og man har flott utsikt mot sørøst. Man kan fortsatt se rester av store deler av den gamle borgmuren fra bygdeborgen rundt toppen. På toppen finnes turkasse.

Man kan forlenge turen opp på Kringsås hvis du har lyst på en lenger tur.

PS: Har fått tilbakemelding om dårlig mobildekning.
Brattsteinodden - Sauherad 293 besøk 5 poeng
Foto: Pål Toreid
Bruskor - Bø 393 besøk 25 poeng
Frå godtur.no: "Bruskor (400 moh), er en ås i Bø med et utrolig skue over Bø, Lifjell, Forbergåsen og mot Seljord i andre retning. Synes dette er den fineste toppen i Bø, med mange fine raster og utrolig god utsikt. Det er en varde på det trigonometriske punktet og en postkasse med registreringsbok på toppen. Er en kort tur som kan nås fra flere kanter (Mest vanlig fra "travbanen" eller Forberg) og det er godt blåmerket sti med veivisere."

Bilde: Martin Nordkvelle.
Bryggefjell i Bø 480 besøk 30 poeng
Noe av det flotteste av turopplevelser Bø har å tilby er en topptur til Bryggefjell. Dette er en erfaring en sent vil glemme når en kommer fram. Det er en tung tur opp de 430 høydemetrene. Mye av stigningen tas på en strekning på 1,5 kilometer.

Stien starter på veg og går etter hvert over på sti. Den går i flott skogsterreng og delvis over svaberg. Noen steder må en over litt bratte partier, men det er ingen problem. Når du kommer opp og runder til venstre har du lange slake sva foran deg til topps. Reine Kjeragplatået! Utsikten er formidabel mot Bø. Snur vi oss mot nord ser vi Lifjell. Pass opp for islagte svabergene ved temperaturer rundt og under null!
Stien vedlikeholdes av Bø Turlag.
Bryggevegen - Årnes 1611 besøk 5 poeng
Årnes brygge

Foto: Annette Svalebjørg Slokvik
Busil, Bø. 91 besøk 30 poeng
Budde folk her til fyrst på 1900 talet. På slutten av 1800 talet kom det 12 born til verda i Busil.

Gammel husmannsplass/stule med landbruk fra 1800-tallet.
Bøelva - Bø 1409 besøk 5 poeng
Stort sett flatt terreng. Du kan gå her heile året. På austsida av elva kan du sykle, gå eller trille barnevogn frå Oterholt til Gårabru. Frå Bø Museum ned mot Folkestadbrua finn du mange ulike kulturminne med informasjosplakatar. Kvennøya med Mølleplassen er verd eit besøk. Fossar og stryk i den øvre delen av elva. Aure- og laksefiske. Rikt fugleliv, flora og fauna.
Bøelva er gradert til enkel (lite krevjande)
Bøkstulnatten - Lifjell 566 besøk 15 poeng
Bøkstulnatten er ein kort tur frå parkeringa på Jønnbu. Flott utsikt over heile midt-telemark. Foto: Arne W. Hjeltnes
Bålpanna - Universitetet i Sørøst-Norge 5877 besøk 5 poeng
Bålpanna ved universitetet blir mye brukt, både av studenter ved universitetet, barnehager og barnefamilier. Her er det fint å ta med barna for å spise kveldsmat eller bare for å komme seg ut en liten tur i nærmiljøet. Ta med litt ved, så kan det grilles både pølse og pinnebrød. Bålpanna står under tak, så hit kan man dra nesten uansett vær.
Bålplassen ligger på baksiden av universitetet ved skaterampa.
Bålplass i Evjudalen - Bø 7549 besøk 5 poeng
Bålplassen i Evjudalen, rett ved Gullbring Kulturanlegg.

(Bilde: Martin L. Nordkvelle)
Ding-Dang Kyrkja, Bø. 467 besøk 15 poeng
Fra Visit Bø:
Fra Ånto går stien ned Langeskor, ei markert hylle i fjellsiden. Herfra går stien bratt opp til venstre til fjellhula Ding-dang kyrkja. Selv om det er mørkt og kanskje litt skummelt, er det trygt å gå inn. Hula er så romslig at det kan gå 30 mennesker inn der. Innerst inne har hula form som en trekant-katedral. Her inne tjener en stein som et lite alter. Ding-dang kyrkja tjente under andre verdenskrigen som skjulested for bøheringer som tyskerne var på leit etter.

Sagnet sier at Ding-dang Kyrkja ble brukt til katolske messer etter reformasjonen i 1536.

Bilder: Martin Nordkvelle.
Dugurdsmålknatten - Nome 265 besøk 20 poeng
To vegvalg:
Fra Bjørndalen, og fra Helgetveitvegen.
Foto: David Hosen
Eidsfoss sluse - Nome 928 besøk 5 poeng
Slusevandring ved Vrangfoss Sluse og Eidsfoss sluse. Insjekkingspunkt ligger på odden ved nederste slusekammer.
Bildet viser Eidsfoss sluser rund 1990.
Einelifjell - Sauherad 481 besøk 25 poeng
Fin tur frå Årnes. Flott utsikt over Norsjø. Relativt kort veg vidare til Griseryggen.
Foto: Instagram @trytno
Evju Brygge (Kolatangen) 640 besøk 5 poeng
Se mer om denne fantastisk flotte plassen på:
www.kulturminnesok.no --> Evju Brygge
www.evjubygdetun.no
Bilder: Gvarvelva med Kolatangen i bakgrunnen
Evjudalen - Bø [Sør Arkitekter] 8392 besøk 5 poeng
Ein grøn og tilgjengeleg sentrumspark i Bø. Evjudalen ligger svært sentralt i Bø. Eit dalføre der to små vassdrag møtast, og som nå er utvikla til ein stor og innbydande grøn park. Med turvegar som er universelt utforma, leikeplassar, benkar, treningsapparat, grassplen og andre sosiale møteplassar.

Tursponsor: Sør Arkitekter.
Hjemmeside: https://sorarkitekter.no

Foto: Dag-Øyvind Olsen Djuvik
Evjudalen 2.0 8042 besøk 5 poeng
Hva med en liten tur i Evjudalen? Man trenger ikke klatre opp fjell for å få fine naturopplevelser. Man kan få like fine naturopplevelser ved å besøke nærmiljøet. Kombiner gjerne dette turmålet med de andre turmålene i Evjudalen.
Falkefjell - Lifjell 119 besøk 30 poeng
Frå Bø turlag:
Vender du blikket mot Lifjell, er det nokre toppar som merker seg ut. Ein av desse er Falkefjell, 985moh, ståande der i første rekke som sopran i eit sangkor. Sørsida mot bygda er ein steil fjellvegg, men med nokre grøne renner som kan klivast for å nå til topps. I Hesteskorra skal ein hest ha tatt seg fram. Hellerdalskyrkja er ei stor hole der ein kan klatre gjennom ein trong og mørk fjellsprekk til ein når dagslyset mange møter høgare oppe. Dei som ikkje vil prøve dette, kan gå ein fin stig mot Falkefjell som ligg få hundre meter frå Hellerdalskyrkja. Her kan det bli matrast med ryggen mot ein solvarm fjellvegg og med panoramautsikt mot Bøherad og bygdene ved Norsjø. Under ligg «skiløypa» der du kanskje hadde mange fine turar i «trikkeskinnene» til Bø løypelag.
Farstadparken - Sauherad 2717 besøk 5 poeng
Kva med ein spasertur i parken?
Folkestadbrua - Bø 7743 besøk 10 poeng
Turmålet er plassert midt på brua, og kan være en del av sykkelturen til Sommarland eller spaserturen fra Folkestad til sentrum.
Her kan en parkere bilen for å ta turen på Kulturstien eller Folkestien.
Folkestadåsane - Bø 2022 besøk 15 poeng
Dette er eit turområde som passar for alle - både liten og stor, gammal og ung. Her er gode mjuke turstiar i open furuskog med små høgdeforskjellar. Badeplass og rasteplassar ved Store Trytetjønn og ved Hørtelva. Trytefiske i tjønna. To fine fossar i Hørteelva. Mange kulturminne. Artige flyttblokkar frå istida. Du kan finne bær og sopp. Kort veg frå Bø sentrum med sykkel, bil og buss. Turmålet er plassert ved bålplassen ved Trytetjønn. Her er det også fint å bade når temperaturen tillater det.

Området er gradert til enkel. Lengere rundturar er gradert til middels.
Forbergåsen - Bø 329 besøk 5 poeng
Fint turområdet for folk med barn. Sjå opp for den gamle gravhaugen!
Gautilnuten 23 besøk 50 poeng
SVÆRT krevende topp å gå til.
Planlegg før du legger ut.
Det er ingen skam å snu!
"Jeg hang etter i armene, uten sti!"
"Stedet Gud glømte" - Gulltrimmer.

Gjenningfører dette stedet som lå på Gulltrim-kartet for noen år siden.
Som en skikkelig utfordring.

Sponsorbilde: Bente Lorentzen
Gavlesjåstulen - Bø 146 besøk 30 poeng
Gavlesjå seter er den eneste seter på Lifjell som fortsatt er i drift. Her blir det ysta ost og kinnet smør. Budeie Anne Anundskås, tar imot alle med et vennligt smil og servere rømmegrøt av beste slags. her er hester og kyr. Turen passer for hele familien.
Foto: Ole Arvid Vassbotten
Geitebuvarden, Skien 61 besøk 30 poeng
Geitebuvarde ligger 525 moh. Det er ingen topper i Grenland syd for dette fjellet som er høyere. Toppen er derfor et meget godt utsiktspunkt for den som vil ha oversikt over de mer bymessige støk i distriktet.

Her på toppen er det satt opp et tårn av tømmer som markerer veten, brannvarden, som ble satt i fyr om hærpila som varslet folk i bygdene om at ufred truet.

Geitebuvarden har vært en del av vårt militære varslingssystem i mange hundre år. Når denne varden brant, var den synlig for mange! Veten ble restaurert i 2002.

Geitebuvarden - landskapet.
I Holla bygdebok fra 1925 finner man følgende beskrivelse av A.Nordstaa:

I helgen sogn på østre side av Norsjøvannet strekker sig fra nord mot syd en lang, høi fjellkjede. På det høieste ad disse fjell raker en fjellkoll op, på hvis topp der er bygget en varde, som benevnes Geitebuvarden. Sitt navn har den fra den nedenfor liggende gård Geitebua. Varden ligger på en høide av 600*) meter over havet, og veien derop fra Norsjøvannet har en lengde av 5 kilometer. Stedet har fra gammel tid av vært bekjent, ikke blott for denne oldtidslevning, men også for sin storslagne utsigt. Og det er også i sannhet et stolt, imponerende syn, der her møter en, hvorhen øiet vender sig. Den der er en beundrer av vårt lands natur, må her uvilkårlig bli begeistret. Tanken overveldes av begrepet om det store, det mektige, det umålte - og beskueren vil i full forståelse finne at

Jeg så mig om på jorden
men sjelden dog jeg fant naturen fager, prektig,
henrivende og mektig,
som her på “vardens” kant;
hvor enn mitt øie havner,
her fjellet dalen favner
og i dens skjød så tyst
sig vugger Norsjøfjorden
som barn ved moders bryst.

Geitebuvarden er visstnok en av de første veter (el.viter, varde av tre) i landet. Det var kong Haakon Adelsteinsfostre som i følge sagaen bygde varder på høye fjell rundt om systematisk slik at de ble ledd i et varslingssystem om der skulle komme fiender til landet. Når vardene brant gikk “hærpila”/budstikka mellom gårdene og gav varsel om mobilisering.
Letteste vei opp til varden er å gå opp fra parkeringsplassen ved Valebøveien (ved "foten" av Såtekollene). Det går også en bratt sti opp fra Skådalsveien, men menge mener den triveligste veien går opp fra Bliva.

(http://www.skiensatlas.org)
Bildet: Utsikt mot Ulefoss. Foto: Knut Åkredalen
Geitenatten (utsikt) - Sauherad 960 besøk 20 poeng
En liten topptur med fantastisk utsikt over Gvarv og Nordsjø. Passer for alle aldersgrupper, men stort sett stigning hele veien.
Følg traktorveien forbi punktet helt til det kommer 2 skilt:
- "Geitenatten" og "utsikt". Følg så stien inn til høyre helt fram til toppen!
Giverstolen - Ulefoss 409 besøk 20 poeng
Fin rundtur.
Ut.no:
"En lettgått og fin rundtur i kommunegrensa mellom Nome og Skien. Det er flere avstikkere både til kulturminner (gravrøyser og hule) og utsiktspunkt. Ruten er blåmerket og skiltet, foruten de siste 250 metrene som går på en ikke fullt så tydelig sti. Det er ikke noe problem da du har Håvevegen rett foran deg.

Starten går langs en svakt stigende rygg i flott glissen furuskog. Jeg anbefaler å ta avstikkeren til Mannsliarholet. Dette er ei lita hule som er spennende og trygg for barn å krype inn i. Fra hovedstien igjen endrer landskapet karakter, nesten litt trollsk med berg og gamle trær. Etterhvert kommer en merket avstikker til et utsiktspunkt. Der får du et vidt utsyn mot Norsjø og grendene i nærheten. Hovedstien følger så inntil bergkanten før den begynner å flate ut. Her tar stien til venstre, ikke så tydelig sti, men godt merket med blå maling på trær. Det er ei røys som ligger inntil bergveggen ca. 20 meter lenger fram der du svinger. Når du kommer på Giverstolen får du nok et fint utsiktspunkt og også her er ei røys sydøst for toppen."

Utgangspunkt for turen er ved Håvet, Nome.
Gladkolhola/ Tveitanhola 111 besøk 20 poeng
Denne hola blir også kalt Gladkollhola, og ligger på Gladkollen overfor Hjuksebø. Fra velteplassen følger du først skilt merket Tveitannatten opp til venstre. Etter ca. 100 meter tar du av til høyre på en sti/ traktorveg. Denne følges i 2-300 meter før du tar til høyre i første stidele. Herfra går stien/vegen oppover i noen slynger, før den går jevnt oppover. Siste delen er bratt. På toppen deler stien seg, og du følger den inn dalen til venstre. Herfra er det også merket med gulorange T-er på furustammene helt fram til hola, ca. 250 meter. Ta med god lykt, helst hodelykt. Det skal være plassert en geocach i hola. Inne i hola klatrer man opp på en provisorisk stige, før hola går videre oppover. Det er overraskende hvor langt oppover hola rekker. Et stykke er det litt trangt, men man kan åle seg videre. Innerst i hola har noen tent telys, de ligger på en "hylle" innerst.

Det er en fin rundtur å gå stien videre til høyre, der man tok opp dalen til hola, rundt ved Kloppa. Den kommer tilbake til velteplassen. Man kan også ta en tur oppom Tveitannatten hvor Notodden turlag har en turkasse. Der er det flott utsikt over Hjuksebø og Heddalsvannet.
Foto: Britt Fossøy, Kart Fossøy
Gleksefjell - Lifjell [Sport 1 Glexe] 553 besøk 30 poeng
Topptur med startpunkt fra Jønnbu til Skrubbelinuten. 1121 moh.
Foto: Instagram @vakrelifjell.

Tursponsor: Sport 1 Glexe.
www.sport1.no/butikker/sport-1-glexe
Grasfjell - Ulefoss 358 besøk 30 poeng
Populær trimtur fra Ulefoss. 2,4km å gå. Ca 170 m stigning Rutebeskrivelse på UT.no
Foto: David A. Hosen
Grimaren 46 besøk 30 poeng
Grimaren er på 1169 moh. Fra parkering på Grimås.
Griseryggen - Bø/Nome/Sauherad 395 besøk 30 poeng
Griseryggen er eit fellesmål for alle tre kommunane, Her kan du koma til frå både Bø, Sauherad og Nome. Dette er ein lang tur hvis du kjem frå Bø, litt kortare frå Årnes og Svenseid.
Foto: Knut H Solhaug
Gruveåsen - Ulefoss 3012 besøk 15 poeng
Flott utsikt over Norsjø.
Delvis bratt terreng.

Gapahuk på Fen.
Grønli - Sauherad 553 besøk 30 poeng
Frå Bø Turlag sine sider "Grønli er et utsiktspunkt midt oppe i fjellsida mellom Hanskås og Skarsdalen. Her er også et veikryss med sti over til Kisehytta og Tveiten.
Gulnosstulen 95 besøk 10 poeng
Gulnosstulen er en nedlagt stule som Gvarv Turlag disponerer og har satt i stand. Stulsbua er åpen for alle.
(Hentet fra Gvarv Turlag sine nettsider)
Gunbjørgsåsen 298 besøk 10 poeng
Adkomst fra Lundtveitvegen, postkasse med bok!
Foto: Solveig Helene Bang Aasmundsen
Gygrestolen - Bø 307 besøk 30 poeng
Parkering 50m forbi Uvdalstjønna. Merkede stier. Kan velge å gå på framsida eller baksida. Veien på fremsiden som går fra parkeringen er en del brattere, med flere høydemeter på kortere distanse. Veien på baksiden, som man finner ved å gå videre langs veien fra parkeringen ca 150m. og inn til venstre (kan være vanskelig å se), er slakere og noe lengre.

ca. 350 høydmeter.
ca. 3,5 km en vei.
Krevende løype.

Bilder: Martin Nordkvelle.
Hantofjell - Nome 148 besøk 20 poeng
Lettgått topptur til et fint utsiktspunkt i Lunde.Utgangspunktet for turen er ved Hantomyra og man følger traktorveien oppover. Det er ikke merket med skilt i starten. Det er greit å følge veien oppover og nærmere toppen er det merket med blåe treklosser. Postkasse med bok er ikke på selve toppen. Når man går videre sørover følger man stien et stykke og kommer inn på en skogsvei. I søkket mellom Hantofjell og Vardefjell tar man av skogsveien og fortsetter sørover i ei lita steinur. Her er det tett med merker og man kommer til krysset hvor man kan gå til Vardefjell. Følg stien nedover til du kommer til Brånan.

Dersom du ønsker å starte fra Brånan er det et turveiskilt ved Hantovegen. Kjør opp veien langs jordet og parker på plassen Brånan. Det er skiltet fra parkeringsplassen.
Foto: David A. Hosen
Harpås - Nome 524 besøk 15 poeng
Turbeskrivelse på UT.no startpunkt ved parkeringa ved Nomevann. OBS! Poengsum justert
Foto: David A. Hosen
Haukvikseterfjell - Sauherad 27 besøk 30 poeng
Parkering ved sandtaket på Akkerhaugen, innanfor Haukvik gård. Leggeplass for tømmer. Turen da opp traktorvegen opp til ei hytte som heter Nysebu, og merka tur opp til Nysefjell. Ta til venstre før Nysefjell mot Bekartjønn og følg stien mot sør. For å komme opp på fjellet må ein gå av stien mot sørvest etter kalveaugo. Ver forsiktig, det er ikkje merka sti opp mot toppen.
Hengebrua - Badeplassen [Gullbring Trening] 3925 besøk 10 poeng
Badeplassen ved Hengebrua i Øvrebø. Dette er en kommunal badeplass med parkering.

Fra Bø følger du Seljordvegen mot Seljord og svinger av til høyre mot Erikstein, over hengebrua, og rett til høyre for brua ligger badeplassen. Det er også fint å sykle hit med et bad i elva som en gulrot i enden.

Tursponsor: Gullbring Trening.
Web: www.gullbring.no/trening
Instagram: Gullbring_Trening
Hestefjell og Branntårnet - Nome 255 besøk 30 poeng
Fra ut.no:

Vi anbefaler å starte denne turen ved Kapellet i Landsmarka. Turen er god skiltet med røde markører. Stien tar deg raskt frem til en gammel tingplass og leter du litt i skogen så finner du også en gammel gravhaug. Turen oppover til toppen tar ca 1 time.

På toppen kommer du til et høyt branntårn. Tårnet (16m høyt) sto først på Landbruksutstillinga på Ekebergsletta sommeren 1959. I hytta på toppen satt det vakt hele sommeren som speidet etter skogbrann, fram til småfly tok over.

Du finner også en av I.L.Skades 10 på topp postkasser plassert ved tårnet. Husk å skrive deg inn! Trigpunkt 444m.o.h.

Går du litt vekk fra branntårnet og ut mot utsiktspunktene, så får du en fantastisk utsikt utover Landsmarka, mot Ulefoss, Fen, Luberg og teletårnet på Bronane.

Starter du turen fra Hovland, så går det slakt oppover på mosegrodd tømmerveg, gjennom granskog og variert skogsterreng. Brattere siste del. Hele traseen er i sol-lia. Du passerer ei spesielt frodig ur med varmekjære planter og trær. Foreløpig delvis merket, bruk gjerne kart på første tur. Det er fine bademuligheter i vannet Langen
Foto: Hamish Moore
Hestås 49 besøk 20 poeng
Heståsen 282 besøk 20 poeng
Adkomst fra veien nær Glettungstå. Flott utsikt over Langen
Foto: David Hosen
Himingen - Lifjell 43 besøk 30 poeng
Denne toppturen tar deg fra Gavlesjå til Himingen. Turen starter ved parkeringsplassen i enden av Gavlesjåvegen og følger en merket turløype. Dette er en spennende utflukt for store og små, langs veien er det nemlig flere huler og små grotter som er interessant å utforske. Fra toppen 1066 moh. får du flott utsikt i alle himmelretninger. Gavlesjå og Himingen gir et godt utgangspunkt for andre turer i området.
Hjuringdeila - Sauherad 427 besøk 20 poeng
Frå godtur.no (med oppdateringer fra turgåer): "Hjuringdeila (270 moh), er et naturskjønt punkt i Sauheradmarka, med en registreringskasse for Friskustur nr 5 (2013), plassert på nedsiden av et høydedrag. Det er ingen topptur, men en fin skogstur. Anbefaler å ta med rasper på høsten, og plukke blåbær, tyttebær m.m.
Det finnes flere adkomstalternativer her. Raskeste alternativ er fra Rundtom Vegen, som er på ca 1,9 km en vei. Fra Lindelia, er den på 2,2 km og fra Berganskotet er turen på 2,3 km. Dette er de mest hensiktsmessige alternativ, selv om hele området er full av alternative turvalg og stier. Turen er lettgått og har mange fine raster på høydedraget, før man stiger ned i søkket, der Friskuskassen med registreringsboken, ligger. Det er mye bær, frodig natur og en lettgått tur, men litt krevende å finne stien (ikke skiltet) og blåmerkene (til tider forsvinner stien) fra Rundtom Vegen, som er korteste veivalg. Vi kombinerte med Helleren, for å få mest ut av turen. Da passer det fint å gå fra Rundtom Vegen.

Adkomstalternativ 1:
Er på 0 høydemeter fra parkering ved bommen på Rundtom Vegen. Følg vegen etter bommen ca. 500 meter til du tar av til en skiltet sti på venstre side. Her i fra er det merket med blå stolper hele vegen. På vegen kommer du til en veldig fin utsiktspost hvor du ser mot Hørte og helt til Bø. Videre går stien ned en skråning før du kommer til et stikryss og du ser skiltet "Hjuringdeila" med registeringskassa.
Foto: Knut H Solhaug
Adkomstalternativ 2:
Berganskotet. Du parkerer rett og slett på første parkering i start av bomvei, der du finner retningsskilt og veivisere til blåmerkete stier. Er på 2,3 km herfra. Markerer i kart og anbefaler også å ta en titt i linken (Friskustur 5).

Adkomstalternativ 3:
Lindelia. Dette er en bomveg som ligger godt skjult. Ta en titt på turartikkel til Maskat for retningsanvisning til parkeringen. Fra parkering: Gå den vei som er lengst til høyre og følg blåmerket sti og skilter. På ca 2,2 km, men litt bratte høydemeter herfra. Anbefales om du ønsker å spare bompenger, men ikke så mye raster langs sti. Markerer i kart og anbefaler også å ta en titt i linken (Friskustur 5)"

Hjuringdeila ligger på grensa mellom flere eiendommer og har nok vært et sted hvor hjuringene møttes. Her er et stein bord og noen steiner å sitte på.
Hogga Sluser/ Murane, Lunde. 3646 besøk 10 poeng
Hogga sluser er det øverste sluseanlegget i Bandak–Norsjøkanalen, som er den øverste og yngste av de to kanalene som utgjør Telemarkskanalen. Sluseanlegget ligger i Straumen ved Bandakmagasinets utløp i Nome. Løftehøyden er 7 meter fordelt på to slusekamre.
Ved Hogga finner man et komplett anlegg med slusevokterbolig, vaktstue og driftsbygninger. Ved slusene ligger også Hogga kraftverk.

(Wikipedia.no)
Holla Kirkeruin - Ulefoss 3013 besøk 5 poeng
Adkomst: Start ved Holla Gård og følg Hollaveien retning Fen. Du vil se turmålet på venstre side.

Holla kirkeruin er en tidligere steinkirke ved Ulefoss i Nome i Telemark. Kirken ble bygget i tidsrommet 1100-1250, og den ble utvidet i første halvdel av 1700-tallet. I 1878, kort tid etter oppførelsen av Nye Holla kirke, ble den gamle kirken revet og bare 50 år senere ble kirkeruinen gjenstand for bygningsarkeologiske undersøkelser.
Kirken ble viet til Santa Maria. Men etter at jernverkseier Cappelen i 1867, som også eide Gamle Holla Kirke, fikk bygget nye Holla kirke som gave til befolkningen på Holla forfalt gamle Hola kirke, og den ble revet i 1878. Etter initiativ fra Eleonore Cappelen ble den gamle kirken satt opp og restaurert i perioden 1923 – 1925. I nyere tid har riksantikvaren hatt ansvar for restaurering av den gamle middelalderkirken i perioden 2010-2017.
Hollane - Lifjell 128 besøk 30 poeng
Hollane Turisthytte ligg midt inne på Lifjell. 9 km frå parkeringa på Jønnbu.
Foto: Bø Turlag, Arne Hjeltnes
Holmen - Lifjell 132 besøk 30 poeng
Holmen er eit stort fiskevatn på Lifjell som også passar godt som eit utgangspunkt for vidare toppturar til toppane i nærleiken.
Husefjell - Nome 380 besøk 30 poeng
Frå ut.no "Start er skiltet 200 meter lengre framme, opp langs kanten av steinbruddet. Først litt langs tømmer/traktorvei. Over bekk, deretter skogssti, furuer og mye bart fjell. Bergnabben du kommer til kan klatres eller gå rundt (merket). Fin utsikt fra toppen av bergnabben. Innover flata på tydelig sti, litt grei klatring, så langs neste flate fram til trigpunkt 395m.o.h. og I.L.Skades 10 på topp postkasse. Gå litt rundt på flata og kos deg med utsikt oppover Flåvann og i flere retninger. På nye Nome turkart er det tegnet inn sti (blåmerket) vest for markert rute (rødmerket). Fint å gå som rundløype.
Foto: Ukjent
Høgfosskåsa 2446 besøk 10 poeng
Kjempefint å gå langs elva fra Ølsbru. Fra Telemarkshallen er det blåmerka inn til Høgfosskåsa.
Høyslass - Bø 1199 besøk 30 poeng
Et av flere mulige startpunkt er travbanen i Bø. Fra parkeringsplassen ved Travbanen/Skyttarbanen velger vi stien på sørsida av Høyslassfjellet. Ved første stikryss, etter ca 3 km, tar vi avstikkeren opp til Bronsealderrøysa på Høyslassnuten. Gravrøysa her oppe er imponerende stor og etter sagnet skal den være gravplassen til en småkonge fra hedensk tid. Slike gravrøyser var ofte rikt utstyrt med både mat, klær, våpen og verdisaker. Røysa skal ha blitt røva på 1800-talet og alle verdisaker fjernet. Turlaget har satt opp informasjonstavle som forteller historia til røysa.
På tilbaketuren fra gravrøysa tar vi stien ned mot Høyslassplassen som trolig er fra midten av 1700-talet, og fraflyttet på slutten av 1800-talet. Plassen var trolig først ”vårstule ” til Nordbø, men ble senere husmannsplass til denne garden. Høyslass var nok en god plass, plassfolket hadde både ku, sau og geit og de dyrket rug, bygg, havre og poteter. I dag er alle hus borte og innmarka tilgrodd. Du kan lese mer på informasjonstavla som står ved plassen. Etter besøket følger vi stien tilbake til parkeringsplassen ved travbanen.
Denne turen går i variert skogsterreng med høyeste punkt 375 moh. Turlengde ca 5 km og høydeforskjell 225 meter. Bø Turlag merker og vedlikeholder stien.

(Ut.no)
Foto: Arne Hjeltnes
Håsårud - Bø 956 besøk 5 poeng
Her er det fint å ta en liten runde i skogsterreng. Her kan også barna bli med på tur. Se opp for trollene som gjemmer seg i trærne!
Igletjønn - Sauherad 111 besøk 20 poeng
Fin skogstur Frå Akkerhaugen. Igletjønn renner ut i Dalsvatn, og videre derifra ut i Sauheradelva og videre ut i Nordsjø som er en del av Telemarkskanalen.
Igletjønnfjell - Lunde 184 besøk 20 poeng
Fra ut.no:

En lettgått topptur. De siste stykket på stien opp til toppen går i fin furuskog.
Utgangspunktet for turen er skogsbilvegen som starter ved Laug. Følg denne oppover til du kommer omtrent midt på Nedre Kroktjønn. Da går det en markert og godt merket sti (mange nuddinger i forskjellige størrelser og form) nesten rett østover.

Alternativt startpunkt er skogsbilvegen som tar av fra Bjørndalsvegen og som går opp til Store Kroktjønn. Skogsbilvegen er stengt med bom. Det går også veldig fint å bruke sykkel innover.

På toppen er det postkasse med bok hvor du kan registrere deg.
Tidsforbruk/Avstand: ca. 1 t/r / 4,8 km t/r

Foto: Solveig Helene Bang Aasmundsen
Jøronnatten - Lifjell 127 besøk 50 poeng
Veien fram til parkaringsplassen:
Ved Røytejuvstølen, 11 km fra Bø sentrum (rundkøyring), finner du parkeringsplassen. Følg først riksvei 36 mot Seljord 0.4 km fra Bø sentrum og ta av mot Oterholt ved Statoil. På Oterholt, etter 2.8 km, svinger du halvt til venstre opp mot Li (Liheia). Etter 5.4 km fra Bø sentrum tar du rett fram ved skiltet til Innleggen (ikke til venstre). Følg bomvegen inn «Limarka» og opp alle bakkene til parkeringsplassen under Røytejuvstølen. Du kan også kjøre opp til Jønnbu på Lifjell.
Turen til Jøronnatten på Lifjell er turen for de som liker fysiske utfordringer og vakker, vill og storslått natur. Høye nuter, praktfull utsikt, fine fiskevann og ville gjel med fosser og stup møter deg på turen. Jøronnatten er en av de høyeste toppene på Lifjell. Som turutgangspunkt kan du velge Jønnbu eller Røytejuv ved Stavsholtvegen. Her velger vi Røytejuv.
Fra parkeringsplassen ved Stavsholtvegen går vi først traktorvegen opp til Smylestul. Der velger vi stien mot venstre opp mot Geiteberget og Langetjønn og videre mot Åstul. Ca 300 meter nord for Åstul tar vi den bratte stien opp til venstre mot Jøronnatten. Langs denne stien får vi en strålende utsikt hele veien opp mot toppen. Tilbaketuren tar vi mot Småholmen, Holmen og Holmedammen som en gang i tiden var en oppsamlingsdam for fløtingsvann til Juvsåa. Herfra følger vi stien ned Valjuvet tilbake til Smylestul og parkeringsplassen. Fra Valjuvet kan vi anbefale avstikkeren opp til Valjuvshola som en gang i tiden skal ha vært gjemmested for fredløse.
Hele rundturen er ca 12 km. Høydeforskjellen fra parkeringsplassen til toppen av Jøronnatten er 750 meter. Det er Bø Turlag som vedlikeholder stien. Blant de høyeste toppene på Lifjell med sine 1276 moh.
(UT.no)
Kakkelovnshola 177 besøk 20 poeng
Ligger i dalføret Ømsdalen nord-øst for Bryggefjellsnuten. Har fått navnet av at hula ser ut som en kakkelovn.

Ca. en times tur fra Innleggen. For å komme til Innleggen kjører du opp Liheia til du kommer til enden, hvor parkeringen ligger.
Kjosvik - Nome 16 besøk 15 poeng
Kjosvik ligger sør for Askeliane og øst for Kjosvikbukta i Norsjø. Her kan man velge mellom flere stier inn, eller om man vil gjøre det til en rundtur.
Kloppesteintjønn - Lifjell 132 besøk 15 poeng
Kloppesteintjønn ligger på idylliske Lifjell. For å komme hit kan man gå fra parkeringa på Jønnbu, inn til Oksla, og følge stien som går vestover fra Okslanuten, på sørsiden av Nybunuten. Denne posten kan kombineres med mange andre på Lifjell.
Knarren - Nome 1497 besøk 30 poeng
Start fra Dorholt eller Tyri. Veien mellom Lunde og Landsmarka, 1 km sør for Lunde sentrum.

Turlengde: 2 timer

Vanskelighetsgrad: Krevende

Topptur til Knarren med flott utsikt mot Tyrivann og Langen. Midtveis i lia er det et flott barlindholt. Det blir en find rundtur dersom du tar stien videre over Skjellaugfjelet og ned til lysløpya, før du returnerer til utgangspunktet. På Skjellaugfjellet og ned til lysløpa, før du returnerer til utgangspunktet. På Skjellaugfjellet er det flott utsikt mot Hanto og Flåbygd.

Foto: Solveig Helene Bang Aasmundsen
Korpenatten - Ulefoss 1672 besøk 15 poeng
Korpenatten er blitt en attraktiv avstikker på turen til Stangefjell i Nome kommune.

Etter å ha passert Dammane starter en brattere oppstigning. Der er et stikryss rett før du krysser bekken som går til Dammane. Ta til venstre her (se bildet).

Det er godt tråkket sti og noen steinhauger her og der. På utsiktspunktet har du flott utsikt mot Lanna, Eidsfoss og Eidsbygda.

Avstikkeren tar en halv time t/r.
Korpenut - Bø 238 besøk 30 poeng
Toppen er en del av det høyere Eriksteinfjellet (645 m.o.h.), som reiser seg med bratte stup over gården Erikstein. Den ligger i kulturlandskapet på det vi kaller Vreimsida, som skilles fra motsatt side av Bøelva. Toppen av Korpenuten ligger 418 m.o.h.
Turen til Korpenuten er kort, men ganske bratt. Den vanligste ruta starter ved Skruverud, hvor du først følger gårdsveien mot Haugen. Der veien svinger 90 grader mot øst, går en gammel traktorvei opp gjennom skogen. Her begynner stien du kan følge helt til topps. Den er sporadisk merket med røde prikker på steiner og trestammer, og starter med moderat stigning i retning nordvest, rett mot turmålet. Men etter noen hundre meter dreier den nesten 180 grader, og flater ut. Herfra følges lia i østlig retning, i omtrent samme høyde, bortover til Geiteholet. Her kommer en liten bekk ned gjennom lia, og stien følger bekkefaret bratt opp mot Søtebakke. Om våren vokser det flust med blåveis her.

(Frittfallfoto.no)
Kraftlaghytta - Dyrud Damtjønn 711 besøk 25 poeng
Kraftlaghytta ved Dyrud Damtjønn.
Rundtomvegen 356, 3810 Gvarv
Hytta har vært et dugnadsprosjekt i 2014.

Det startet med at Gvarv Turlag fikk tilbud fra eierne av Kraftlaghytta om de var interessert i å restaurere hytta, samt overta ansvaret for drift og vedlikehold, de ville også få en part i hytta.
Kraftlaghytta blir nå drive av Gvarv Turlag, hytta står ulåst og til fri benyttelse for alle, også ikke medlemmer. Det er 4 sengeplasser i hytta, sengeklær må den enkelte ta med. Her er gasskomfyr med to bluss, kjeler, bestikk, kopper og talerkner.
Vann er det nok av i Damtjønn.
Ta gjerne med noe stearinlys, lampeolje, tørkeruller og dopapir.
Det er ganske bra med tryte (abbor) og noe ørret i Damtjønn, og ingen fiskekort. Fint for en hytte/fisketur med småunger.

Adkomst: For en tøff tur, kan man starte å gå fra parkeringa i Lindelia. Herfra går det bratt stigning oppover, hvor man til å begynne med følger en skogsvei. Etter å ha kommet til toppen av skogsveien møter man en grusvei. Ta til venstre og følg grusveien til du ser Kraftlaghytta på venstre side.

For en lettere tur kan man kjøre opp til bommen på Rundtomvegen, og deretter gå derifra.
Denne turen kan kombineres med posten på Maskat. Fra Maskat til Dyrud damtjønn. Turen har flere flotte utkikkspunkter. Turen er på ca 2,8 km og tar ca 40 minutter å gå. Turen er blåmerket av Gvarv turlag. Maskat er friskuspost nr.3 fra Gvarv turlag.
Man kan også starte turen fra Roheim.

Foto: Gvarv turlag
Kringsåsfjellet - Sauherad 43 besøk 30 poeng
Kringsås er det markerte fjellet med bratte lier som stuper rett ned i Bråfjorden i Sauarelva. Frå høgaste punktet er det eit viudt runskue til mellom anna Lifjell, Gaustatoppen, Blefjell og Sauheradfjella.
Dette er en krevende tur, som ikke er spesielt godt merket.
Krintofjellet - Lifjell 782 besøk 10 poeng
Veien til parkeringa på Jønnbu:
Fra rundkjøringen i Bø sentrum tar du Folkestadvegen og kjører denne fram til Sommarland. I vegkrysset ved Sommarland tar du Lifjellvegen mot venstre og fortsetter langs denne veien helt opp til parkeringsplassen ved Jønnbu, der du kan parkere mot å betale en avgift. Der finner du også informasjonstavle med kart og turinformasjon. Avstanden fra rundkjøringen i Bø sentrum er 13,2 km.

Fra parkeringsplassen på Jønnbu tar du stien mot Krintokleiva. I stikrysset under kleiva tar du til venstre mot øvre Anebudalen og fortsetter fram til stikrysset på Anebuhovet. I dette krysset tar du stien mot høyre som går over Krintofjellet. Fra Krintofjellet , 925 moh, har du flott utsikt mot Bø og Norsjø.
Fra Krintofjellet fører stien deg ned til Krintoskaret (toppen av Krintokleiva) og herfra ned kleiva og tilbake til parkeringen ved Jønnbu. Fra Krintoskaret er det fristende å ta den korte avstikkeren opp på Bøkstulnatten, 928 moh, der du har enda bedre utsikt enn fra Krintofjellet.

Turlengde ca 4 km. Høydeforskjellen er 170 meter. Det er Bø Turlag som merker og vedlikeholder stien.
(Bø Turlag)
Kråkenabben - Sauherad 601 besøk 5 poeng
Fin utsikt over Norsjø ferieland, Akkerhaugen og ut mot Norsjø. Turmålet ligger nesten helt på nordsiden av Nordsjø,

Foto: Pål Toreid
Kvennøya - Bø 2994 besøk 5 poeng
Landsverknuten - Bø 200 besøk 30 poeng
Oppover bakkane frå parkering er det veg av god standard. Etter å ha kryssa bekken følgjer ein same vegen eit stykke, men tek så skarpt av til venstre langs den raudmerka vegen til husmannsplassen Landsverk. Vegen sluttar ved ei tømmerlunne, og deretter følgjer ein den raudmerka stien langs ei nesten attgrodd tømmerslepe. Vidare følgjer ein i nordvestleg retning kjørevegen gjennom dalsøkket på austsida av nuten. Etter at kjørevegen har halla nedover eit stykke, er det sti til venstre gjennom eit tett skogsholt og vidare opp til nuten.

Parkering

På veg frå Bø til Seljord tek ein av til høgre ved skytarbanen på Herremo. Følg vegen til høgre forbi Rønning sag. Ta første veg til venstre i vegkryss ved Nordigard Verpe. Kjøyr rett fram og parker i sørenden av leggeplassen (minst konflikt med tømmertransport).

Følg merkebånd vidare.
(Bø Turlag)
Langelandskollen, kammerherrens utsikt - Skien 40 besøk 30 poeng
Langelandskollen ligger mellom og Geitebuvarden og Ulvskollen og er den nest høyeste toppen i Skiens Vestmark. På toppen står en rikelig velutstyrt ”gapahuk” alltid åpen for bruk.

På pynten rett bortenfor Gapahuken finner man selve Kammerherrens utsikt. Her er en fin bålplass med noen enkle sittebenker. Herfra har man utsikt mot Norsjø og innover Melum. Ved å gå litt fram på toppen, mot nordvest, får man også utsikt mot Lifjell.

Løypa starter i skogsholtet overfor parkeringa og følger opp lia ved skilting mot høyre. Etter godt og vel 500 m tar man av fra hovedstien og følger skilting videre mot Kammerherrens utsikt - mot høyre, oppover i retning av Brubergdalen og Siljuknatten.

På toppen av Brubergdalen treffer man på Siljuknatthytta, et fint avbrekk på turen. Hytta er beregnet som åpen "stikk-innom-hytte" og kan brukes hele året. Ved hytta er det tid for en liten rast og notering i besøksboka, før neste etappe. Veiskilt ved hytta viser videre retning mot Kammerherrens utsikt.

Av tunge stigninger er det selve Brubergdalen og oppgangen til denne som kan være noe utfordrende og tidkrevende. Vær obs på at underlaget i Brubergdalen er nokså steinete, så det kan være en fordel med stabile sko med støtte for ankler på denne turen. Videre fra Siljuknatthytta flater terrenget ut innover mot Langelandskollen. Da er man oppe på selve høydedraget og framdriften øker på fram mot målet. Fra Siljuknatthytta til Langelandskollen er det ca 1,8 km.


Alternativ Rundløype
”De tre hytters tur” (Siljuknatthytta - Kammerherren - Brynhilsdbu)
Det er et stort turområde i marka og mulighetene er til stede for fine avstikkere. Returen fra Langelandskollen kan alternativt kombineres med en tur bortom Ulvskollen. Vanlig gangtid over mot Ulvskollen er ca. 45 min. Her følger man for det meste høydedraget over Siljuknattane i et lettgått terreng.
Lengde (rundløype) ca 11 km.
(UT.no)
Foto: Roger Gundersen
Langetjønn - Lifjell 154 besøk 30 poeng
Langetjønn ligg under Røksbufjellet, og er eit fint fiskevatn.

Ein av dei gamle driftevegane gjekk forbi Langetjønn, og under Langetjønn fossen ligg restane etter ei bu som skal ha vore nytta i samband med den årlege fedrifta.
Langetjønn ligg på 949 m.o.h. og har et areal på 25 da.
Langetjønn var det siste vatnet som kom med i lagets sitt kultiveringsarbeid. Det blei kalka og sett ut fisk fyrste gong i 1993. Før kalkinga var pH målt til 4,48. Berre to av dei andre vatna har hatt lågare pH ved oppstart av kultivering.
At vatnet var svært surt kunne ein ha mistanke om utan pH-måling, då det var – og er – ein del brunfarga av humus.
Vatnet var fisketomt når ein ser bort ifrå at det kunne vera ein del tryte. No finst det berre aure i vatnet, og det er uvisst om han gyter naturleg, då det er lite småfisk å sjå. Vatnet har heller ingen gode gytebekkar. Dersom han gyter naturleg er det truleg nedstraums, i utløpsbekken eller i den svake straumen på eit smalt parti av vatnet.
Gode næringstilhøve og avgrensa gytemulegheitar gjer at den fisken ein får vanlegvis er i godt hold. Er ein heldig kan ein få rektig stor fisk.
(Bø fiskelag)
Leirfallhølen 743 besøk 5 poeng
Gammel badeplass. Ligger ved Skoeelva. Frem til slutten av 1950- tallet ble alt tømmeret fra Landsmarka fløta ned Skoeelva til lensa ved utløpet. Derfra ble det fløta i klubb nedover Straumen.
Ildsjeler har de siste tre åra rydda og merka den gamle Fløterstien fra Hantobakken til Haslerud. Arbeidet pågår fortsatt, men det er godt fremkommelig.
Foto: David Hosen
(Solveig H. B. A.)
Ljostjørna 504 besøk 30 poeng
Store og lille. Halve Store ligger i Sauherad, halve i Nome. Vatnet ligger vest for Hestmyrdalen, og er et fint sted å overnatte om du vil te med deg hengekøya.
Luberg i Nome 144 besøk 50 poeng
624 moh. Startpunkt på toppen av Gongekleiv på Drangedalsheia.
Luberg ligger på heia mellom Lunde og Drangedal. Med sine 624 meter over havet er dette et av de høyeste punktene i Nome kommune.
Turbeskrivelse hentet fra DNT:
Det er vanlig å starte turen ved toppen av Gongekleiv. Der er det plassert et skilt ved veien, nordvest for skogsvannet Gonge. Fra skiltet er det god sti inn mot Badstudalen. Den fortsetter opp lia, langs bekken før stien dreier sørøst mot toppen. Normalt er stien tørr og godt merket.
Sommerstid kan turen med fordel avsluttes med bading i Gonge. Vannet er grunt og blir fort varmt. Oppe på toppen er det bare å nyteutsikten mot Lifjell, Blefjell, Jonsknuten, Vestfold og Jomfruland.
Tidsforbruk/Avstand: ca. 4 timer t/r / 8 km t/r

Foto: David A. Hosen
(UT.no)
Lunde slusepark 1848 besøk 5 poeng
Ta den en tur i sluseparken!
Lunde sluse er en av 8 sluser ved Telemarkskanalen. Dette er det største knutepunktet på Telemarkskanalen, alle rutebåtene møtes her midt på dagen i sesongen. Busser som korresponderer med båtene både østover, nordover og vestover.

Jernbanestasjon i Lunde gjør det også mulig å besøke Telemarkskanalen med tog. Rundt Lunde sluse er det en kultivert landskapspark med plass til lek, fritidsaktiviteter og piknink.
Lundtveitfjell 259 besøk 20 poeng
Utgangspunkt fra Lundtveit. Postkasse med bok litt til venstre for hytta.
Denne turen om Blekadalen er en fin rundtur som starter med en fin stigning etter å ha passert gården Lundtveit. Der går stien i åpen og luftig furuskog. Etter hvert flater stien seg ut og det er behagelig og lettgått videre. Underveis passer du en stor stein. Den havnet der da en jutul bommet på den gamle steinkirka i Lunde. Litt før Lundtveitvannet er det plassert en postkasse hvor du kan registrere navnet ditt. Dette er ikke et utsiktspunkt, men tar du noen avstikkere fra stien og mot sør er det flere plasser hvor du får fint utsyn mot Lunde. Etter å ha passert høgspenten begynner nedstigningen til Blekadalen. Dette er et flott parti på gammel veg der det er mange gamle trær og en sildrende bekk ved siden av. For egen del syns jeg denne strekningen var høydepunktet. I bunnen kommer du til skogsbilveien som fører deg helt til utgangspunktet. Det er litt sølete etter skogsdrift (april 2020), men ikke verre enn at det går greit å gå ved siden av de verste partiene.
Foto: David A. Hosen
(UT.no)
Lundås - Lunde 946 besøk 15 poeng
Dette er en lettgått topptur for hele familien. Her får du en flott utsikt mot Lunde og det er satt opp en "gapahuk" dersom det skulle bli litt regn på turen. Det er postkasse med bok på toppen.
Foto: David Hosen
Lysløypa i Folkestad - Bø [Kiwi Bø] 2970 besøk 10 poeng
En fin ettermiddagstur for hele familien! Se opp for tusser og troll!

Tursponsor: Kiwi Bø.
https://www.facebook.com/kiwiboitelemark
Lysløypa på Nordagutu 524 besøk 10 poeng
Trimområde for hele familien!

Fin tilgjengelighet.
Lysløypa på Sagamoen - Nome 446 besøk 10 poeng
Lysløypa på Sagmoen har blitt kjørt opp med beitepusser.
Maskat - Sauherad 203 besøk 30 poeng
Maskat er et fjell i Sauherad kommune med god utsikt over Bø, Norsjø, Lifjell og Sauherad.

Fra Roheim:
Denne turen går fra Roheim i Bø til Maskat. Turen er på ca 5 km og tar ca 1 time og 10 minutter. Maskat har fra toppen en helt brillefin utsikt over Bø, Lifjell, Norsjø og Sauherad. Turen er blåmerket av Bø turlag i fra Kirsdalstjønna og opp til Maskat. Du får Kirsdalstjønna på venstre side, og Solbjørvatnet på høyre side på veg opp. Kan til tider være noe fuktig terreng. Maskat er forøvrig friskuspost Nr.3 fra Gvarv turlag.

Fra Lindelia:
Denne turen går fra parkering ved Lindelia til Maskat. Turen er på ca 4,5 km og tar ca 1 time å gå. Det er en fuktig tur på grunn av myrlendt terreng. De første 2,1 km av turen går på traktorvei fra parkering. Du går forbi en liten kraftstasjon som ligger på høyre side. Maskat har fra toppen en helt brillefin utsikt over Bø, Lifjell, Norsjø og Sauherad.
(UT.no)
Meheifjell - Lunde 168 besøk 30 poeng
En lettgått toppetur til et fint utsiktpunkt om man beveger seg litt fra stien.
Utgangspunktet er parkeringen ved badeplassen ved Gongevann. Gå ca 180 meter tilbake mot Lunde og rundt 15 meter nordom kilometerstolp (8,5 km) går det en skogsvei oppover. Skogsveien er brei og blir etterhvert gresskledd. Vegetasjonen går etterhvert over til tett løvskog og når skogsveien går over til sti blir det furuskog som blir mer og mer glissen. Stien er godt tråkket og merket med nuddinger. "Forsvinner" litt i tett røsslyng, men ingen problemer å følge. Det siste stykket er også merket med plastbånd. På toppen er det postkasse med bok hvor en kan registrere seg i.
Anbefaler noen ustikkere fra stien for å betrakte omgivelsene rundt. Man får fin utsikt mot Luberg og mot øst med Langen, Vestre Nuke og andre topper.
Tidsforbruk/Avstand: ca 1 time t/r / 3,8 km t/r
(UT.no)
En kan også gå opp fra Kaldbekk fra skiltet Suggedal. Gjør da et stopp ved minneplata der siste bjørnen i Lunde ble skutt.
Foto: Solveig Helene Bang Aasmundsen
Mjelten - Lifjell 53 besøk 30 poeng
Mjelten er ein fin topp på Lifjell, med sine 1096 m.o.h.
Fra Gavlesjå:
Fra Gavlesjå parkeringsplass følg drifteveg til Gavlesjå. Følg sti langs vestre bredde nesten halve vannet. Ta av mot Gavlesjåhytta. gå forbi denne og følg sti til Aslakstul og Hollane. Kryss stulsvollen på Hollane og finn merket sti mellom to steinfjøs sør på vollen. Følg denne litt opp og du kommer til et skilt. Ta til venstre mot Lifjellstue. Etter ca en halv time kommer du til et nytt skilt ved Mjeltetjønn. Ta skarpt til venstre og bak store steinblokker. Her finner du en umerket sti. Følg denne 100 meter til den svinger brått til høyre. Følg denne og du ser snart varden med turkasse.
Foto: Ottar Kaasa
(UT.no)
Muren - Nome 236 besøk 20 poeng
På toppen er det en steinrøys som er rester av en bygdeborg. Fin utsikt mot Stavsjø og fjellene bortenfor.
Utgangspunktet er krysset ved Brennebuveien ("Privat vei"). Følg Brennebuveien og ta til venstre inn på bomveien ved Snømyr. Følg bomveien 1 km og ta så av til venstre opp mot Store Setertjenn. Sykler du, er det greit å parkere her da det er ca. 700 m vei med godt iblandet takstein. Det er ca. 2,2 km fra Brennebukrysset og 4 km fra Briskemyr.
60 - 70 meter etter innkjøringen til hytta som ligger ved Store Setertjenn tar du til venstre og følger en greit tråkket sti. Når du har forsert en god stigning, vil du ha Murefjell rett mot Nord. Du skal nå ta av til venstre på en litt dårlig tråkket sti som følger kanten (kommer du til myrområdet har du gått for langt). Deretter blir det en ganske kraftig stigning det siste stykket før de igjen flater seg ut mot toppen. På toppen er det postkasse med bok hvor du kan registrere deg i. Det går også sti videre til Grasfjell.

Tidsforbruk/Avstand: Under 1 time t/r / 2,6 km t/r".

Bilde: David A. Hosen
Narefjell - Sauherad 68 besøk 30 poeng
OBS! Narefjell ligger innenfor grensa til Skrim og Sauherad Naturreservat. Vi gjør derfor ekstra oppmerksom på å vise varsomhet ved ferdsel i terrenget. F.eks. så skal det ved bålbrenning kun brukes tørrkvist fra terrenget. Ellers så er det ikke lov til å bruke øks og sag.

Frå ut.no:
"Utsikten fra Nare (805 moh) i Sauheradsfjella er upåklagelig. Dette er virkelig fjellheimen i Grenland. Herfra har man flere av toppgigantene i Telemark på rekke og rad. Det er bare å glede seg og nyte utsikten. Både Gaustatoppen, Vindeggen og Brattefjell er flotte skuer fra toppen. Lifjell, Jonsknuten og Blefjell likeså.
Fra Nordagutu:
Start å gå mot nord. Følg deretter traktorvei som slynger seg med jevn stigning oppover lia. Det er stedvis blåmerka. Etter tredje venstresving følg godt med. Stien tar av til venstre og det er ikke så godt merket i stidele. Når terrenget flater ut oppe på myrene blir stien vanskelig å se i myra. Følg bare myra oppover i retning mot toppen, evnt. hold deg oppå de mer tørre knausene på venstre side av myra der det er en blåmerka stein. Man kommer deretter inn på den blåmerka DNT-stien som kommer fra Fugleleiken. Følg stien mot venstre, forbi Fjelleheimen (ei lita hytte) og opp på toppen av Nare. Fantastisk utsikt i alle retninger, flott varde og turkasse med turbok."

Foto: Britt Helene Fossøy
Narekollen - Sauherad 85 besøk 20 poeng
OBS! Narekollen ligger innenfor grensa til Skrim og Sauherad Naturreservat. Vi gjør derfor ekstra oppmerksom på å vise varsomhet ved ferdsel i terrenget. F.eks. så skal det ved bålbrenning kun brukes tørrkvist fra terrenget. Ellers så er det ikke lov til å bruke øks og sag.

Narekollen var ein av verdens største hoppbakkar i sin tid. Her blei det arrangert landsrenn, blant anna. Hopprenna her kunne trekke opptil 5000 menneske, like etter krigen. For nokre få år sidan blei bakken rydda, og det er laga merka turløyper hit.
Nunsås - Ulefoss 464 besøk 20 poeng
Beskrivelse på turkart Nome.

Bilde: Henriette Skårdal Evensen.
Nybu - Lifjell 109 besøk 10 poeng
Nyby ligger nordvest for falkefjellet. Turmålet kan startes fra parkeringa på Jønnbu, Fra parkeringa er det mange veier inn, og denne posten er fin å kombinere med andre poster på Lifjell.
Nysefjell - Sauherad 63 besøk 30 poeng
Nysefjell er ein flott topp på austsida av Norsjø, med strålande utsikt.
OL-skogen 1997 besøk 5 poeng
Fra Bålplassen ved Gullbring Kulturanlegg kan du ta deg igjennom skogen til Bø Fjernvarme. Punktet kan også nås fra Bø Fjernvarme med f.eks. rullestol.

Denne lille skogen kalles OL-skogen. Det sies at den ble plantet i 1993, med tanke på OL i 1994. Det var svart-or som ble plantet, men at plantene ble spist av en hare (?!), og andre tresorter tok over til slutt. Her er det altså mye god lokalhistorie.

Stien som går igjennom skogen blir hyppig brukt av turgruppa som går i Evjudalen på tirsdager. Du kan gå en runde ved at du fortsetter på sykkel- og gangstien mot USN når du kommer til Bø Fjernvarme. Rett etter broa kan du gå til høyre (180 grader) og stien vil føre deg langs Robek-dammen og ned igjen til Gullbring.

Stien rund Robek-dammen ble i juni 2021 ryddet av ildsjelene Arne Slagsvold, Svein Ivar Forberg og Sindre Flø. Bragden ble premiert med stor applaus fra Gullbringansatte på pause, når arbeidslaget omsider fant veien ut av jungelen igjen - fortomlede og lettet.

Bildet viser Kari Reine Bø, som i fullt firsprang demonstrerer enorme hastigheter over jordet i et forsøk på å komme seg ut av synsvinkel for kamera. Fotografen var derimot raskest i dette tilfellet.

Foto: Martin L. Nordkvelle.
Patmos - Sauherad 1150 besøk 5 poeng
Vandring i skulpturparken på Patmos i Sauherad. Skulpturparken ligger ved Norsjø ved Akkerhaugen. Dette er Norges første skulpturpark for samtidskunst. De fleste skulpturene skiftes ut hvert år, og i den forbindelse er det hver vår et åpningsarrangement. Adkomst: Skilt ved Rv. 360 ved Akkerhaugen. Området er tilgjengelig for rullestolbrukere og barnevogner. Fint rekreasjonsområde.
Robek-dammen 1722 besøk 5 poeng
Start ved Gullbring og gå langs Robek-dammen. Hvis man går til hushjørnet ved treningssenteret (Gullbring Trening) ser man innover stien som går i skogen som vokser opp mot parkeringen til USN. På stien (som nå er ryddet av flinke folk) kan man få 5 poeng.

Denne stien er en del av runda som går rundt Robek-dammen. Man kan gå rundt via Fjernvarmen, og inn i OL-skogen, og komme igjen ved bålplassen nedenfor Gullbring.

Det er rapportert at det stadig vaker i dammen. Om fisken er å spise, eller om det er så interessant å bade i dammen, får være opp til hver enkelt.

Foto: Martin L. Nordkvelle.
Viser veien ned fra brua ved USN, men ikke selve posten.
Røssfjell - Nome 386 besøk 15 poeng
Turbeskrivelse er hentet fra "Ti på topp i Lunde":
"Parker ved Tyri. Gå nedenfor gamle Tyri stasjon, og følg stien langs vannet til Lauvådammen. Fortsett ca. 50 m videre, og gå til høyre under jernbanen. Følg nymerka tråkk først til høyre, følg deretter "tømmerveg" mot venstre. Et stykke oppi må du følge merkebånd og "nuddinger" mot toppen. Du kan ikke gå deg bort, bare gå til toppen og masta. Returner nedover på den gamle stien mot "Vedaplassen", og gå vegen tilbake til Tyri."
Røysdalsnuten - Lifjell 40 besøk 50 poeng
Lifjells høgaste topp, med 1291 moh. Fint å gå frå Grimås.
Panoramautsikt i alle himmelrettninger. her ser en alle Lifjells topper og i tillegg hele "gryta" med Sondstul og Hollane. I tillegg er det flott utsikt mot steinriket i nord; mot det fantastiske Mælefjell!
Foto: Ottar Kaasa, Notodden
Sandstul, Bø. 95 besøk 30 poeng
Opphaveleg stule for Sanda, men seinare fast busetting frå fyrste halvdelen av 1800 talet. Ikkje budd folk fast på Sandstul sidan 1870 åra.

Datering: 1700-tallet.
Sandtjønn - Lifjell 225 besøk 15 poeng
Sandtjønn ligger nord, nord.øst for Okslanuten. Det er fint å starte turen på parkeringa på Jønnbu, og denne posten er fin å kombinere med flere andre turmål på Lifjell.
Sauås - Nome 61 besøk 20 poeng
En fin toppetur som egner seg for hele familien. Kjempefint utsiktspunkt.
Turbeskrivelse hentet fra "Ti på topp i Lunde":

"Kjør mot Drangedal og ta av på Vårbuvegen.Gå/ kjør opp bakken, videre ned forbi Øvre Vårbutjønn, ta deretter til venstre i vegkrysset. Etter ca. 100 m finner du parkeringsplass og skiltet Sauås. Herfra er det merka tråkk til toppen hvor vi hadde en turorienteringspost allerede på 1980 tallet. Dersom du kjører til skiltet, er det en forholdsvis kort tur, godt egna for unge"

Det er også en nymerket sti som starter rett nord for Sausås. 30-40 meter før en liten parkeringslomme på høyre side går det en skogsvei inn mot venstre. Den er godt merket med plastbånd men ikke tydelig tråkket ennå. Egner seg best å gå oppover.
Litt avstander fra fylkesvegen om du ønsker å ta beina/sykkelen fatt (bompenger). Fra fylkesvegen til startpunkt nord for Sauås 1,1 km. Fra fylkesvegen til startpunkt vest for Sauås 2,2 km. Tidsforbruk/Avstand: 1 time / 1,6 km
Foto: Solveig Helene Bang Aasmundsen
Senklenuten - Bø 231 besøk 5 poeng
Denne nuten ligger på Nordbøåsen og er veldig tilgjengelig og ligger nordøst for Høyslassnuten.
Skaragrindsåsen - Ulefoss 1679 besøk 10 poeng
Skaragrindsåsen ligger sør for Stangefjell i Ulefoss. Dette er en tur for store og små!
Skaustein - Sauherad 115 besøk 30 poeng
Skautstein ligger 699 moh og er Gvarv turpost nr.2. Rett ved Skautstein ligger også Månetjønnane 690 moh. Hvis du går fra Skautstein og mot Holtan Damtjønn så passerer du blant annet Blekketjønn ( med Eivinds benk ) Skåråfjell 679 moh og Sudnuten 650 moh. Sudnuten har fantastisk utsikt mot Sauherad, Bø og Nome. Det er godt skiltet og merket turløype med blått.
For en ekstra lang tur kan man gå opp fra parkeringa på Lindelia. Herfra og opp til Dyrud Damtjønn er det bratt krevende stigning. Fra Dyrud Damtjønn er det merket med blått. Ved Dyrud Damtjønn har også Gvarv Turlag en hytte man kan stikke hodet innom, dersom en ønsker det.
Skjellaugfjellet 1486 besøk 15 poeng
Merket løype fra Skjellaugvegen. Turmålet ligger vest for Øygardsfjellet, og nord for Knarren. Dette er en fin post å kombinere med andre poster i området.
Foto: Solveig Helene Bang Aasmundsen
Skjenås - Nome 228 besøk 30 poeng
Frå godtur.no "Lettgått toppetur som går i et fint furulandskap. Ikke utsiktspunkt på toppen. Men man får mange fine utsiktsgløtt underveis.
Kjører du Lunde - Bø tar du av til Norheim og rett før badeplassen går den en grusveg bratt opp til høyre. Følg denne til den gjør krapp sving mot høyre (ca. 400 m) og parker bilen her. Ta skogsveien som går til venstre og følg den ca 60 meter før du tar av til høyre (østover) på en annen skogsvei. Det er noen merker underveis men tydelig sti. Ved skogstua svinger stien på baksiden og det er merket med plastbånd til toppen.
Postkasse med bok hvor du kan registrere deg i.
Om du ønsker en fin rundtur tar du stien som går rett vestover litt før du har kommet til toppen (godt tråkket og skogsvei for det meste.) Når du kommer til bebyggelsen er det bare å følge veien tilbake til bilen."
Foto: David A. Hosen
Skulssnippen - Sauherad 88 besøk 20 poeng
Utklipp frå Notodden turlag sine sider: "..kjør 3 km innover vegen mot Landtjønn og Rogholttjønn. Herfrå er det ca 1 km å gå oppover før ein kjem opp på Sauherads svar på Preikestolen."
adkomst:
Fra Nordagutu tar du av mot høyre rett etter at du har kjørt under jernbanen. Deretter holder du til høyre og kommer etter hvert forbi Kleiv. En liten gård drevet på gammelt vis med hest som hovedhjelpemiddel. Parker ved bommen ett par-tre hundre meter forbi gården og gå på skogsbilveg ca 1200 meter Ta så til høyre. Hold deg på venstre side av Rugholttjønna. Følg gammel drifteveg oppover. Ikke langt fra toppen går vegen over i sti som følges til topps. Ikke glem å ta en tur på vestre delen av Skulssnippen, til Nordagutus Kjerag!
Fin liten kveldstur i skogsterreng på skogsbilvei, gammel driftevei og på sti. Turen går avslutningsvis i gammel, stor skog (2013) før den kulminerer på Skulssnippen med utsikt sørover mot Dalsvann og østover mot Dale og Fugleleikhaugane. Spektakulær avslutning av den lille toppen i vest der den avsluttes med stupbratte fjellsider. Et lite Kjerag i miniformat!
Foto: Ottar Kaasa, Notodden
Skåråfjell - Gvarv 272 besøk 30 poeng
Skåråfjelltoppen med sine 679m er den tredje høyeste toppen på Skåråfjell. Dette er også et av de fine utsiktspunkta på fjellet med en panoramautsikt på over 180 grader. Informasjon på nettsidene til Gvarv turlag.
Denne turen går fra Holtan Damtjønn til Skåråfjelltoppen ( via Sudnuten ). Det er ca 3,5 km opp til Skåråfjelltoppen fra Holtan Damtjønn. Turen tar ca 50 minutter å gå. Skåråfjelltoppen er Gvarv turpost nr.1. Turen er blåmerket av Gvarv turlag. På veg opp passerer du Ringstul og Sudnuten. Sudnuten har fantastisk utsikt over Gvarv.

Fra Skåråfjelltoppen er det skiltet videre til Blekketjønn og Skautstein.
Foto: Knut H Solhaug
Sletteliberga - Frisklivsbenken [Frisklivssentrale 895 besøk 5 poeng
Ta deg en hvil og nyt utsikten over det fantastiske bygdelandskapet!

Tursponsor: Frisklivssentralen.
https://www.facebook.com/frisklivMidtTelemark

(Bilde: Martin Lund Nordkvelle)
Småholman - Lifjell 113 besøk 10 poeng
Et vatn nordøst for Jøronnatten. Denne posten er fin å kombinere med flere andre poster på Lifjell.
Solbjørgborga - Bø 81 besøk 30 poeng
Solbjørgborga er ei bygdeborg som ligg oppe på Askildtfjellet, ikkje lang frå Solbjørgvatn. Dette er ein forholdsvis bratt tur, med god utsikt frå borga. Ein kan kjøre inn ved Hørte grendehus/fotballbane eller forbi Ralle, frå andre sida.
Bygdeborga ligger oppe på Askildtfjellet, ikke langt fra Solbjørgvatnet. Du kan nye kaffen ☕️ og nista ved Solbjørgvatnet etterpå. Flott sted. Du kan komme til bygdeborga fra Hørte eller Roheimheia. God tur 🏃
Stangefjell - Ulefoss 1703 besøk 30 poeng
En middels krevende familietur til en nærliggende topp på Ulefoss i Nome kommune. Turen er blåmerket av Ulefoss turlag.
Utgangspunktet for turen er den erverdige Aall-Ulefos Hovedgaard. Følg kulturveien "Skarravegen" innover. Etter ca. 750 meter (rett før rasteplass) går man av kulturveien og følger skilt til høyre. Underveis passerer man Dammane som tidligere var vannkilde for bl.a Hovedgården. Nesten ved toppen tar en stien i sydøstlig retning og følger kanten 150 meter. Det er plassert en turbok ved utsiktspunktet. Forsett blåmerket sti i sørøstlig retning. Det er skiltet til utsikstpunktet Stanga. Når du begynner nedstigningen igjen får du flott utsikt mot Norsjø og Ulefoss. Ved Sannerholt krysses vegen til gården og en følger viltgjerdet til en kommer til en port. Husk å lukke porten etterpå. Deretter følger stien i dalsøkket. En passerer en flott dam før en er tilbake til den opprinnelige løypa.

Det er også mulig å ta en avstikker til "Korpenatten" eller ta en annen vei ned innom masta på Skaragrindsåsen.
Foto: David Hosen
Stasnibb - Nome 129 besøk 30 poeng
En virkelig fin topptur som gir en fantastisk utsikt. Du får blant annet et fint overblikk over Lunde og ser bort mot Luberg.
Fra Fv 109 tar du av til Pershaugvegen og følger den ca. 650 meter og svinger til høyre ut på en skogsbilvei. Bommen er synlig fra veien og du parker før denne. Følg skogsveien oppover i ca 1 km. Da tar du opp til venstre en annen skogsvei (første skogsveien på venstre hånd du kommer til). Følg denne videre oppover og gå videre forbi der skogsveien deler seg. Etter ca 40 meter er det en sti som går mellom granene til venstre. Følg merket sti til toppen hvor du kan skrive deg inn i boka. Tidsbruk er oppgitt med mellomstore barn på tur.
Tidsforbruk/Avstand: 2 t 30 min t/r / 4,8 km t/r
(UT.no)
Foto: Davi Hosen
Steingardsnuten - Bø 130 besøk 15 poeng
Frå godtur.no: "Steingardsnuten (358 moh), gir et utmerket skue over Bø. Det er en trimpost i nærhet av en bygdeborg, på et høydedrag, som Bø Turlag har satt opp i 2013, hvor du kan registrere deg. Turen er litt krevende uten kart og GPS, hvis man ikke er lokalkjent, iom de røde plastbåndene forsvinner litt i terrenget, og stien er ikke opptråkket. Dette er en Turknapptur (ikke fast), laget av Bø Turlag.
Adkomst:
Etter avtale med grunneier, kan du parkere på leggeplass vest for Vreim skole. Følg gammel bygdeveg mot vest ca. 300-400 m. Om lag 50 m forbi Haugerud (gård på sørsida), tar du av på traktorveg til høyre opp mot fjellet og følger denne ca. 1,5 km. I den siste stigninga er det rødmerka sti (i busker) inn i skogen mot sør. Denne går forbi restene av det en tror har vært en forsvarsmur, og opp til turpostkassa. Løypa er merket med røde merkebånd i tre og busker. Det er ca. 2 km og 230 m stigning fra parkeringa og opp til turpostkassa.

Obs! Vær oppmerksom på at traktorvei skiller seg noen steder og plukket av i overkant av 20 flått på vei opp. Mulig de sitter i det høye grasset og småbusker, men man bør ikke gå denne turen i korte klær, selv om turen stort sett er tørrskodd og ikke myrlendt."
Det er en kort tur fra Haugerud på Vreimsida, men stigningen er ganske sterk. Det er ca 250 høydemeter opp til nuten, men vel verdt innsatsen. Til tross for beskjeden høyde, har Steingardsnuten super utsikt mot kulturlandskapet rundt Forberg og Øvre Bø. (Frittfallfoto.no)
Steinkjørkefjellet 146 besøk 20 poeng
Kan gå fra Kleppeskolen eller fra Åsegården ved Åsetjønna.

Passer for de aller fleste. Fin utsikt utpå pynten. Ser mot Lunde og Bø.
"Me går på fin sti innover i skogen. Her er ganske trolsk me tette trekroner og irrgrøn mose i skogbotn. Etter kvart kjem me høgare opp i open furuskog. Det er Steinkjørkefjellet med fin utsikt over Nordbygda, Bø og til og med heilt til Skåråfjell." fra blogg.gvarvturlag.net
Steinsrud - Bø 14 besøk 30 poeng
Steinsrud var ein husmannsplass, som høyrde til garden Uvdal, i Eikjabygda. Plassen ligg i skogsterreng oppe i Bjørnefjell, på Uvdalsheia. Ein bjønneskyttar budde her og hustufta er godt bevart. Ved hustufta er det satt opp ei tavle med historien til plassen. Turen er forholdsvis lang og går delvis i bratt terreng.

Det er tre andre husmannsplassar i nærleiken, som ein kan ta turen innom på vegen, eller ta som alternativ, siden det blir noko kortare. Plassane er Holmstul, Hestedalane og Solli. Ein kan og ta turen innom Holmstuldammen på veg hit. Det er ein oppmura fløtningsdam, som ligg like ved vegen.

Det er bomvegar innover her, så ein må kanskje belage seg på å parkere, ved Tveiten skule.

Eit godt stykke oppover Bjørnefjell, like før det brattaste tek til, ligg husmannsplassen Steinsrud.
Den blei truleg teke i bruk litt før midten av 1800-talet.

Kittil Haraldsson frå Grånåstul hadde husmannsretten der i 1860-åra. Men på den tid var Gunnar Hansson og Helge(Hælge) Gunnulvsdotter frå Flåbygd komme dit, og dei sat som husmannsfolk ei tid framover.

I 1875 hadde dei 2 kyr, 3 sauer, 3 geiter, sådde bygg og poteter. Gunnar må ha flytta frå plassen kring 1880.

Dei nye husmannsfolka var Olav Tollefsson frå Drangedal og Anne Nilsdotter. Anne skulle vera i slekt med Sterke-Nils. Då Olav døydde i 1895, blei Anne sagt opp på plassen, men ho døydde i 1897, før ho blei kasta ut og blei gravlagt på flytningsdagen, 14. april.

Borna Tollef, Nils og Anne budde likevel i Steinsrud til 1913. Etter den tid blei Steinsrud av og til nytta som stule.

Tufta etter huset på Steinsrud er heldigvis godt bevart, men det har vekse opp noko tre der. I tillegg til huset (kan vere litt vanskeleg å finne), så er det masse steingjerde, røyser og liknande.

Store Damtjønn - Bø 997 besøk 20 poeng
Store Damtjønn (335 moh), er en fin tjenn i Sauherad (litt av tjernet ligger i Nome). Du kan følge blåmerket vei fra Håtveit. Var
tidligere friskustur til Gvarv Turlag. Et fint sted å fiske. Det bugner av bær på høsten og fint sted å ta seg en dukkert. Anbefaler å ta turen hit, om du skal ta en avstikker til Vesle Damtjønn. Er ikke langt å gå fra veiskillet, om du fortsetter å følge blåmerket vei rett frem. Et utgangspunktet for turen, er Håtveit. Du finner denne vegen ved å kjøre mellom Gvarv og grense til Bø. Du kjører opp Håtveitveien til venstre fra Gvarv. Du kjører da på grusveg og kommer under en smal togbru. På toppen, tar du av til høyre og parkerer på venstre side på parkering, ca 25-50m fra veiskillet. Du finner skilt mot Store Damtjønn på en skogsvei som du da bare følger hele veien opp. Hele tur er blåmerket og godt skiltet.

(www.godtur.no)
Stulsfjellet - Nome 62 besøk 20 poeng
Stulsfjellet ligger nord for Stangefjellet. Her er det mulighet for å kombinere med flere poster. Turmålet ligger på vestsiden av Norsjø i skogsterreng.
Sudnuten - Sauherad 328 besøk 15 poeng
Frå ut.no
Denne turen går fra parkering ved Holtan Damtjønn og opp til Sudnuten. Det er ca 2,5 km og tar ca 35 minutter opp. Du passerer Ringstul på vegen opp. Turen er blå merket av Gvarv turlag. Kan være en noe fuktig tur. Sudnuten har den fineste utsikten til Gvarv og omegn. Skåråfjelltoppen ligger like
bortenfor, og det tar ca 10 minutter å gå fra Sudnuten til Skåråfjell.

ADKOMST
Parker bilen ved Holtan Damtjønn. Bomveg opp til Holtan damtjønn. Betales med SMS.
Foto: Knut H Solhaug
Sulukoll - Sauherad 606 besøk 30 poeng
Sulukollen (312 moh) er en topp i Sauherad, rett ved Gvarv, med flott utsikt over Norsjø.

OBS! Parker bilen nederst i vegen rett etter innkjørselen fra rv. 36, FØR det er skiltet privat veg. Pass på å ikke stenge tilgang til jordet, høyballer eller langs vegen så større kjøretøy ikke kommer forbi. (f.eks. brannbil, tresker osv.)

Følg privat veg til fots ca. 900 m. Ta til høyre i veikrysset. Turen opp til Sulukollen er blåmerket.

På toppen er det en steinformasjon som lkner litt en gammel bygdeborg og en utsikt over Norsjø. Om det er litt vind, så får man litt le fra trærne rundt. Fint sted å raste også ved Sulukolltjenna, om man har med pølser og engangsgrill. Barnevennlig, dyrevennlig og litt krevende kort tur i godt merket terreng.

Det er bare å følge skogsveg helt til topp,. der du ved en skiltanvisning tar av til venstre opp en sti, som fører deg de siste 150 metrene opp til toppen.
Foto: Knut H Solhaug
Sundbøfjellet - Nome 168 besøk 30 poeng
Fra ut.no:
Denne turen er særlig vakker i blåveistida!
Turen følger først traktor/tømmervei bratt opp lia. Så følger den en slakere sti, dels gammel hestesledevei fram til toppen som ligger på 434m.o.h. Her finner du en av I.L.Skades 10 på topp postkasser. Underveis er det fin utsikt opp mot Flåvann og fra toppen er det god utsikt mot Nomevann, videre til Ulefoss og Fen.
Innover mot nord-vest på flata (ikke merket) kan en også finne utsikt mot Svenseid og Breisås og høyeste punkt her er 459 m.o.h.
Turen tar ca 45 minutter opp og 20 minutter ned og er en flott tur å ta hvis man ønsker å kombinere sykling og vandring langs Telemarkskanalen.
Foto: Siri Hafnor
Sunnstul - Lifjell 35 besøk 30 poeng
På nordsida av Lifjell. Fin tur frå Myregvarv.
Svarttjønn - Bø 603 besøk 5 poeng
Svarttjønn ligger vest for store Damtjønn. Her er det mulighet for å hente noen ekstrapoeng dersom man går runden i Breisåsskogen.
Fin og enkel tur. Fra Svarttjønn til Ljosvatna bruker du ca 20 minutter. Du passerer Børteputten og Holmtjønn.
Foto: Knut H Solhaug
Sveigefjell 89 besøk 30 poeng
Fin utsikt mot Bø. Ikke sti hele veien, og litt utfordrende men grei for de fleste å komme fram.

Parker ved Kleppeskolen.
Obs! Det er ikke muligheter å parkere ved gården Åse ved Åsetjønna!
Svinetjønn - Sauherad 190 besøk 10 poeng
Fint utgangspunkt for ein tur til Kringsås eller Brattningsborg
"Kveldsturen til Bratningsborg og Svinetjønn.
Vi parkerte ved Sauherad kirke, og gjekk oppover Prestegardsvegen mot Rolighetsmoen.
31 turfolk og 2 firbeinte blei med på denne flotte turen. 5 pers kom heilt fra Bø.
Kjentmann Steinar Fugelli losa kånn trygt gjennom løypa, fortal om området rundt, historier og sagn. Det blei ein kafferast på toppen av Bratningsborg, før me gjekk ein ana veg ned, til Svinetjønn. Deretter bar det ned ein traktorveg tilbake til Rolighetsmoen og bilane ved kyrkja." (blogg.gvarvturlag.net)
Tjuvskuta - Nome 449 besøk 30 poeng
Fint tur fra Helgen Kirke. Utsikt over Norsjø, Munken, Skottfoss og Skien.
En forholdsvis lettgått tur i et svakt stigende terreng. Ved utsiktpunktet får du flott utsyn mot Skien, Norsjø og Munken. Stien er umerket, men dersom man er litt obs ved stikryssene i starten er det helt greit å finne fram. På kartet er Tjuvskuta merket på en topp litt unna, men etter hva jeg har forstått er Tjuvskuta utsiktspunktet med bålplassen.

Fra parkeringen følger du skogsveien sørover langsetter rv. 36. Etter 80 meter tar du av en skogsvei til høyre. Etter nye 80 meter kommer du til et skiltet kryss til "Kirken", følg skogsveien til venstre. Her starter en lengre stigning og når den flater ut kommer du til et nytt kryss (ca 300 m fra forrige kryss). Her tar du skogsveien til venstre. Nå er det egentlig bare strake veien til toppen. Du går et lite stykke til på skogsvei, men etter hvert blir det en godt markert sti som snor seg fint i terrenget oppover. Etter en kilometer krysser du en skogsvei, men bare fortsett stien på andre siden av skogsveien. Når du er på det høyeste punktet (ved Hyttliknatten) fortsetter du på stien rett sørover og svakt hellende (ca. 70 meter) til utsiktpunkt og bålplass.

Lengde/tid (t/r) ca. 4,5 km 1 t 20 min (rolig tempo)


Turen passer bra for barn i begynnelsen av skolealder.
Foto: David Hosen
Trelsborg - Bø 545 besøk 15 poeng
Frå godtur.no: "Trelsborg (198 moh), eller Trellsborg (som det står på de fleste skilt), er en gammel forsvarsborg. Det er en lettgått tur, med god utsikt på kantene. Det er trimpost med registreringsbok ved begynnelsen av borgen. Adkomst er fra Forberg, Travbanen eller Nordbøåsen. Kortest vei er fra Forberg."

Bilder: Martin Nordkvelle.
Troganatten - Lifjell 45 besøk 50 poeng
Turen til Troganatten egner seg godt som en halvdag eller kveldstur. En attraktiv topptur oppe på Lifjell med nydelig utsikt. Med god utsikt er denne turen morsom, krevende og fin for voksne.
Om turen
Turen tar deg først bratt opp gjennom granskog, så gjennom bjørkeskog før du kommer opp på snaufjellet ved Langetjønn hvor det kan være fristende å kjøle ned hodet på en varm sommerdag. Turen videre går langs relativt lett-gått terreng ved foten av fjellene før man kommer ned til Bjørndalsvatnet. Derfra kan man følge et sauetråkk bratt oppover før man tar av fra stiene og finner letteste/tryggeste veien opp mot toppen.

Fra toppen er det fin utsikt mot de fleste av toppene på Lifjell og omegn: Astridnatten, Skorvetoppen, Mælefjell, Røysdalsnuten, Blåtjønnfjell, Heksfjell, Himingen, Øysteinnatten og Jøronnatten.

Slik kommer du deg dit
Kjør bil fra Bø/Oterholt oppover Liheia og sving inn bomveien ved Bergskås. Dersom du ikke er kjent kan det være nyttig med et kart for å finne riktig vei. Betaling av bomavgift idet du kjører innover på grusveien. Fortsett deretter noen kilometer innover til du kommer til parkeringsplassen. Denne kjenner du igjen ved at det står en informasjonstavle og skilt mot høyre der den merkede stien begynner.
Foto: Arne Hjeltnes
(Visitbø)
Tromfoss gjettegryte - Bø 59 besøk 10 poeng
Frå Bø turlag sine sider:

"Foss i bekken Løken frå Stavsholtmyrane han kastar seg ut eit høgt stup ned i Åstuljuvet. Tromfoss skal vere den høgaste fosssen i Bø. Namnet tyder fossen som "trommar"."

På nedsida av fossen kan ein også finne restar etter "Åstulsaga", ei sag som blei drive under krigen, 1940-1945.
Tunglijuvet - Lifjell 677 besøk 10 poeng
Tunglijuvet ligger på idylliske Lifjell. Her er det mulighet for å kombinere med flere poster på Lifjell. Turmålet ligger sørvest for Skårfjell, og nordøst for Skrubbeliane. Det er fint å starte turen på parkeringa på Jønnbu.
Tveitannatten - Hjuksebø - Sauherad 304 besøk 30 poeng
Denne turposten er en del av både Titoppern Notodden i tillegg til Turkasser Notodden. Gå opp trappa fra Jammershol som Notodden Turlag har laget. Følg blåmerka sti opp under jernbanen. Den går litt på kryss og tvers det første stykke. Velg sti opp til høyre etter undergangen. Det tar ca. 30-40 minutter å gå til toppen. Halvveis oppe er det et stidele med skilting mot Tveitannatten "ytre løype" og "indre løype". Velg ytre løype hvis du vil ha utsikt. Velg indre løype hvis du vil gå på idyllisk sti/vei. Notodden Turlag har hengt opp turkasse med bok til å skrive seg inn i, som du finner på selve toppen. Tveitannatten ligger 267 moh.
Foto: Ottar Kaasa

Tørrskanken - Sauherad 794 besøk 30 poeng
Turen starter ved Hanskås nær Kåsa på Hørte. Etter ca 50 meter fra bommen, deler veien seg. Gå veien rett opp til venstre. Øverst i denne bakken står skiltet Tverrdalen. Her går løypa videre til høyre. Følg merka løype til neste skilt hvor det står Spelleberga. Herfra går veien rett opp og litt til venstre. Dette kan føles unaturlig i forhold til målet, men det er umulig å komme fram hvor som helst i fjellet på Hørte.
Følg denne stien videre til neste skilt: Kraftstasjonen og Tørrskanken.
Følg merka løype mot Tørrskanken. Etter hvert kommer et nytt skilt, Tørrskanken. Ta av 90 grader mot høyre og utkikkspunktet Tørrskanken ligger bare 200 m unna. Flott utsikt mot Bø og Nesherad.

Tilbake til Hanskås kan man gå hovedstien videre og kommer ut på en traktorvei som går forbi Kraftstasjonen. Følg denne helt til bunnen av bakken. Ta av fra traktorveien før du kommer til LIndelia og gå 90 grader opp en bratt bakke til høyre. Etter ca 50 m deler veien seg. Gå nedover til venstre mot Åsen. Rett før jordene på Åsen, går en ny sti mot høyre. Følg denne merka stien som går ovenfor Steinarsrud og Plassengårdene og tilbake til Hanskås.
Tåråfjell - Notodden 25 besøk 30 poeng
Tåråfjell på 816moh. med utsikt mot Notodden.
Turen starter brutalt med bratte bakker på drifteveig innover mot Ormetjønn. Inn i mellom bakkene flater det ut og du passerer vakre fjellformasjoner. En del våte partier. En kilometer før Ormetjønn går driftevegen over i sti.

Ormetjønn passeres på høyre side. Fin gapahuk. Fint med en rast. Fint for barn.

Veien videre går i kupert terreng. Du får Lomtjønn nede på høyre side. Denne runder du på østsiden og fortsetter på stien i retning sør sør-øst. Du kommer til våte myrpartier. Da ser du Tåtåfjell midt i mot. Følg stien over myrene og rund vestsiden av Sandtjønn før du går gratt opp til toppen.

Det kan være svært vått ved mye nedbør.

Adkomst:
Nesten på toppen av Reskjemheia mellom Notodden og Bø i retning Bø og noen hundre meter etter Grønkjær skisenter er det en liten avstikker på venstre side av vegen. Her har Notodden Turlag satt opp skilt til Tåråfjell, og her starter turen. MERK: Dette er før du når toppen og ser utover Lifjell.
(Notodden turlag) Foto: Ottar Kaasa
Ulvskollen - Skien 57 besøk 30 poeng
Utklipp frå godtur.no "Ulvskollen (405 moh) er en av de mest populære turløypene i hele Telemark og Vestmarkas nr 1. Her er det ferdsel hele året og du kan regne med godt opptråkket løype, kaffe, oppvarmet hytte og hyggelige, turglade og entusiastiske ildsjeler.
Ulvskollen, på lokalspråket "Urskollen".

Adkomst og parkering:
Det er mange utgangspunkt iom at vestmarka er blåmerket i alle retninger, så du sjelden går deg vill. Mest populært er det å parkere ved Valebøveien. Man kan gå den fra Gulset, Skotfoss og flere alternative veier opp."
Utsikten - Gruveåsen 3065 besøk 15 poeng
Dette turmålet har en nydelig utsikt over Norsjø.

Foto: Helga Wik
Valgjuvsnatten - Lifjell 64 besøk 30 poeng
En topp på idylliske LIfjell, som ligger vest for Falkefjell. Bildet viser Vlagjuvsnatten med utsikt mot Flakefjell, og er tatt av Anja Prestvik.
Denne poste er fin å kombinere med andre punkter på Lifjell.
Vardefjell - Lunde 227 besøk 30 poeng
Adkomst:
Utgangspunktet er ved Hantovegen. Ved et kryss står en turveiviser. Kjør opp langs jordet og parker ved Brånan.

Topptur til et nydelig utsiktpunkt. Går man litt rundt på platået får man utsikt i alle himmelretninger.
Utgangspunktet er ved Hantovegen. Ved et kryss står en turveiviser. Kjør opp langs jordet og parker ved Brånan.
Løypa er merket og snor seg fint i terrenget oppover. Ikke så veldig mye utsikt før man kommer litt opp i høyden. På toppen er det en varde og man får sett Lunde i fugleperspektiv. Det er også en postkasse der hvor en kan skrive navnet sitt i ei bok. Man kan gå videre til Bukkefjell og ende turen ved Sagamoen.
Tidsforbruk/Avstand: 1 t 15 min t/r / 3 km t/r
Vegheimfjellet Gvarv - Akkerhaugen 366 besøk 20 poeng
Til Vegheimfjellet går det sti både fra Akkerhaugen og Holtan Damtjønn. Det er bratt oppstigning fra Akkerhaugen, mens fra Holtan Damtjønn er det en lett sti for de aller fleste og det er et fint utsiktspunkt over Akkerhaugen og oppover Sauherad.
Vesle Vardeåsen - Sauherad 232 besøk 15 poeng
Turen vår starter fra et lite boligfelt lik ovenfor Akkerhaugen sentrum, og går først i vestlig retning på sørsida av Vesle Vardeåsen. Så dreier stien nordover, og går ganske bratt opp gjennom krokete og skrinn furuskog. Noen av trærne ser ganske gamle ut, og skogen har et urørt preg. Terrenget er tørt og lettgått, om man ser bort fra høydeforskjellen.

Etter rundt 200 høydemeter er vi på toppen av Vesle Vardeåsen, 332 m.o.h. Her er flott utsikt mot gårder og frukthager i fruktbygda Gvarv, som innbyggerne liker å kalle stedet. Norsjø strekker seg blank og fin sørover mot Grenland, mens snøflekkene ennå lyser på Lifjell i nordvest.

Foto og tekst: Frittfallfoto.no
Vestre Nuke, Tyri - Lunde 232 besøk 30 poeng
Adkomst:
Kjør til enden av Tyrivann. Her går en tømmerveg på skrå oppover lia.

Startpunkt fra Tyrivann.
Fin tur til et godt utsiktspunkt. Man må gå ut på noen platå for å få den fine utsikten.
Turbeskrivelse hentet fra "Ti på topp i Lunde":
"Kjør til enden av Tyrivann. Her går en tømmerveg på skrå oppover lia. Følg denne opp til Granhaug. Gå et stykke nedover bilvegen for så å følge en annen hesteveg oppover lia til venstre. Hele trasseen skal være merket med røde plastbånd. Følg disse til toppen."
Alternativ rute fra Ulefoss via Tvara og oppetter en skogsvei er også lagt med i kartet.
Tidsforbruk/Avstand: 1 t 15 min t/r / 4,4 km t/r
Foto: David Hosen
Vihus - Lifjell 189 besøk 20 poeng
Er det ruskevær på fjellet kan Vihus løypene (5 minutters biltur fra Lifjell) i lavereliggende skogsterreng være et godt alternativ.
Vindsås - Nome 534 besøk 15 poeng
Populær topptur i Nome. Blåmerka rundtur. 2,2 km til postkassa fra parkeringa ved Moen gård. Lett tilgjengelig, også med barn!

Foto: Solveig Helene Bang Aasmundsen
Økteren - Lifjell 31 besøk 30 poeng
Fin tur frå Årmotdalen eller vidare frå Øysteinnatten.
Starten kan være fra Himingsjå th. (Notodden Turlag). vi går videre til Gavlesjå og halveis rundt vannet før vi tar av til den nedlagte Gavlesjåhytta. Vi passerer denne og kommer til et stikryss. Følg stien mot Aslakstul/Hollane. Følg stien forbi Aslakstul og over elva på hengebro. Derfra videre på merket sti til en kommer opp av dalen og til et stikrysss. Ta brått til venstre mot Økteren. Følg den merkede stien oppover Ta gjerne en tur bort til Varden (1046 moh. Noen minutter ekstra) nor du kommer på det første platået (merket sti). Følg deretter sti over Økteren til Øysteinnatten (og opp på varden 1174 moh) og videre derifra til Jønnebu. Du passerer mange fine partien underveis og går ned Glekse og Klintokleiva på veg ned til Jønnebu. Husk å ta til venstre ved hytte i Klintokleiva. Stor parkering.
Østerholtnatten - Lunde 244 besøk 30 poeng
En fin toppetur som følger terrenget fint oppover. Fin utsikt litt bortenfor toppen.
Startpunktet er merket med skilt og parkering for bil er videre 100 m lenger inn.
Følger du ryggen ca. 300 m sørøst for toppen får du en fabelaktig utsikt mot Lunde og Nomevann.
På toppen er det postkasse med bok hvor du kan registrere deg i.
Tidsforbruk/Avstand: 1 t 30 min t/r / 3,4 km t/r

Adkomst
Utgangspunktet fra gamle Sveinseid bru. Kjør mot Østerholt ca. 400 m. Ta så til venstre opp i Haugdalen. IL SKADE's orienteringsgruppe "Ti på topp i Lunde" har i samarbeid med grunneier laget en parkeringsplass ca. 100 m forbi startpunktet med skilt. Bruk denne plassen for parkering slik at man ikke hindrer adkomsten til jordet. Husk å parker slik at det blir plass til andre også.

Foto: David Hosen
Østre Nuke - Ulefoss 103 besøk 30 poeng
Fin topptur langs skogsvei og noe sti. Veldig fin utsikt over Ulefoss litt sør for toppen.

Utgangspunktet for turen er Dagsrud. Kjør inn på grusveien langs hjorteinnhegningen og parkerer ved et gammelt grusuttak. Ta skogsveien til høyre på hjørnet av innhegningen og følg denne videre oppover. Når du har toppen på venstre side går skogsveien over til sti og etter hvert begynner stien å gå nedover. Etter et lite stykke tar du en sti på venstre hånd. Egentlig er dette første muligheten for å komme opp på platået under nevneverdig klatring. Følg stien vestover mot toppen. Ruten er ikke skiltet eller merket, men det er veldig lett å finne fram. På toppen er det postkasse med bok. Går du sørover på platået får du fin utsikt mot Ulefoss og marka. Det er også mulig å gå til Vestre Nuke, men der er det sporadisk med sti, følger du ryggen vestover går det greit.
Tidsforbruk/Avstand: 1 t 30 min t/r / 6,2 km t/r
Adkomst
Utgangspunktet for turen er Dagsrud. Kjør inn på grusveien langs hjorteinnhegningen og parkerer ved et gammelt grusuttak.

Foto: David Hosen
Øygardsfjellet - Nome 697 besøk 30 poeng
En lettgått topptur i Nome kommune. Dette er en flott plass dersom du ønsker en rask og lett tilgjengelig trimtur. På toppen er det flere plasser der du får litt utsikt, både mot Lifjell, Landsmarka og Norsjø (fjordgløtt).

Traseen er perfekt for turgåing med en svakt stigende skogsvei et godt stykke før du tar en 90 grader videre på en sti mot selve Øygardsfjellet. Her kommer oppvarmingen til sin rett da stien blir brattere. Selve skogsveien har godt underlag og det som slår en når en går oppover er stillheten og roen. Til tross for at det er bilveier rundt dempes alle lyder da en følger dalsøkket oppover.

Det er noen stikryss, men holder du til høyre er du på riktig vei. I tillegg er stien/tråkket etterhvert blitt veldig synlig. Det er også satt opp noen merkebånd og steiner her og der.

Turen er 1,5 km i en retning og det tar knapt en halv time å komme seg opp.

Det er også mulig å ta en avstikker til venstre mot Knarren og Skjellaugfjell. Avstikkeren ligner nesten en bjørkealle (se bildet stikryss), der de hvite bjørkestammene lyser mot en. Følger du denne skogsvegen (som også ligger i kartet) som etterhvert går over til en sti kommer du til stien midt imellom Knarren og Skjellaugfjellet. Avstikkeren er 600 m og det tar drøye ti minutter å komme seg på denne stien. Se bildevedlegg for nærmere forklaring.
Adkomst
På fylkesvegen litt før den lange bakken ned til Tyrivann (700 meter før avkjøringen til Landsmarka i retning fra Nomevann) tar du en liten avstikker til høyre. Bakken er litt bratt og humpete, men etter den er det en stor og god plass for parkering av flere biler.

Foto: David Hosen
Øysteinnatten - Lifjell 299 besøk 30 poeng
Parkering ved Jønnbu.
Øysteinnatten er et kjent landemerke og turmål for mange fjellvandrere på Lifjell. Turen hit begynner fra parkeringsplassen ved Jønnbu. Første bratte oppstigning er Krintokleiva. Etter et mindre strevsomt parti kommer vi til Glekse og fortsetter opp Tunglijuvet. Øverst oppe ligger Skåråfjellholmen og venter på oss. Der kan det passe med en rast. Deretter går turen i kupert høyfjellsterreng til vi når oppstigningen mot selve natten, 1174 moh.
Hvis vi ikke vil gå samme veien tilbake kan vi gå vestover mot Skardtjønn og ned mot Storsteintjønna og så videre over Gleksefjell, der en avstikker ut til Skrubbelinut/Gleksefjell er fristende. Deretter går vi den bratte stien ned til Tunglijuvet der vi kom opp og fortsetter videre til parkeringsplassen.
Hele rundturen er ca 12 km, høgdeforskjell 425 meter. Stiene er godt merket og skiltet.

På snødekt mark blir deler av stinettet preparert av Lifjell Løypelag. Både i Skåråfjellholmen og Storsteintjønna er det godt fiske. Det er Bø Turlag som merker og vedlikeholder stien.
Adkomst
Avstanden fra Bø sentrum til parkeringen ved Jønnbu er 13,2 km. Fra rundkjøringen i Bø sentrum tar du Folkestadvegen fram til Sommarland. I vegkrysset ved Sommarland tar du Lifjellvegen mot venstre og fortsetter langs denne veien helt opp til parkeringsplassen ved Jønnbu der du kan parkere mot å betale en avgift. Der finner du også informasjonstavle med kart og turinformasjon.

Foto: Bergit Li
Øytangen - Sauherad 250 besøk 5 poeng
En tange i Norsjø, ved Gvarv. Herfra kan du se utover vakre Norsjø!
Ånto - Bø 335 besøk 30 poeng
Ånto var husmannsplass til Vreim og ligger høyt og fritt oppe i skoglia mot Bryggefjell. Her i området veks Telemarks fylkesblomst Søstermarihånd. Obs! Blomsten er freda.

Frå Bø Turlag sine sider: "Ånto ligger i Tjønnstuldalen. Her var det tidligere en husmannsplass. Kassen henger på en bjørk like ved tuftene til uthuset. Letteste turen går fra Breskelia. Ellers er stien fra Innleggen om Dingdongkyrkja et godt alternativ."

Bilder: Martin Nordkvelle.
Årnåkollen - Bø 107 besøk 30 poeng
Frå Bø Turlag: "Årnåkollen har strålande utsikt mot øst og sør. I bergveggen under kollen har det tidlegare hekka ørn. Namnet på kollen var da Arnåkollen = Ørnekollen. Seinare er namnet blitt mistolka til Århanekollen."

Mellom Notodden og Bø går Reskjemveien (fv 3330) over skog og hei, forbi elver og vann i et typisk østnorsk landskap. Fra veien går flere avstikkere til dalfører og skogsåser. En av disse går vestover til Stokland, ei lita grend høyt oppe i åsene mellom Reskjemveien og Årmotdalen. Grenda er et fint utgangspunkt for turer i skogsheiene kjent som Stoklandsheia. Parkering finner du på en stor, åpen plass litt forbi Røysland, som er den øverste gården. Her er vi på ca 475 m.o.h.

Fra parkeringsstedet følger vi en traktorvei noen hundre meter, før vi begir oss ut på en liten avstikker. Den går til Årnåkollen, eller Århanekollen som det står på kartet. Her finner vi et fint utsiktspunkt hvor blikket kan vandre over en vidstrakt skogsdal ned mot Bø, Gvarv og Norsjø.

Tekst og foto; Frittfallfoto.no
Åskollen - Bø 2047 besøk 15 poeng
Folkestadåsen er et flott naturområde med åpen furuskog, svaberg, små vann, myrer og masse stier på kryss og tvers. De aller fleste stiene er fine å sykle. Noen steder er det mye vått, men de fleste stedene befinner det seg fjell like under gjørma, så det går greit å sykle også på våte dager. I forhold til mye av den andre syklingen i Bø er dette relativt flatt. Området er småkupert med noe opp og ned. Stiene byr på mye god flyt med noen tekniske utfordringer innimellom. På denne ruten får man med seg mye av det beste, men det er mulig å kombinere men andre stier også. Åsekollen er et fint utkikkspunkt og kan være et fint mål for turen.
Parkering i enden av Steintjønnvegen (evt. Sommarland i Bø). Sykle opp Trytetjønnvegen og ta til venstre inn på stien på toppen av bakken.
Åsland Gård - Nome 76 besøk 5 poeng
Turstien er en rundløype som starter ca. 15 kilometer fra Lunde sentrum i retning Drangedal. Utgangspunkt er fra den nyrestaurerte parkeringen ved fylkesvei 109 i Nome kommune. Turen er en godt merket rundløype som går via Åslandsfjell (358 moh) og Åsland gård. Turgåere kan også velge å gå turen direkte til Åsland gård. Denne turen er i relativt flatt terreng. På turen vil en oppleve kulturminner, ulike skogtyper og spennende artsmangfold. På Åslandsfjell er det satt opp informasjonstavle som viser til kulturminner i terrenget.

«Hovedattraksjonen» til turstien er Åsland gård. Gården ble første gang omtalt i biskop Øysteins «Røde bok» i 1398 men er sannsynligvis langt eldre enn det. Karen Åsland var den siste som bodde på gården. Hun var en fargerik person som flyttet derfra på 80-tallet. Det ble laget flere reportasjer om henne.

Foto: Solveig Helene Bang Aasmundsen
Åslandsfjell - Nome 70 besøk 15 poeng
Turstien starter ca. 15 kilometer fra Lunde sentrum i retning Drangedal. Utgangspunkt er fra den nyrestaurerte parkeringen ved fylkesvei 109 i Nome kommune. Turen er en godt merket løype som går til Åslandsfjell (358 moh). Man kan og gå en rundløype inn til Åsland gård, via Åslandsgfjell. . På turen vil en oppleve kulturminner, ulike skogtyper og spennende artsmangfold. På Åslandsfjell er det satt opp informasjonstavle som viser til kulturminner i terrenget.

«Hovedattraksjonen» til turstien er Åsland gård. Gården ble første gang omtalt i biskop Øysteins «Røde bok» i 1398 men er sannsynligvis langt eldre enn det. Karen Åsland var den siste som bodde på gården. Hun var en fargerik person som flyttet derfra på 80-tallet. Det ble laget flere reportasjer om henne.

Foto: Solveig Helene Bang Aasmundsen
Åstjønn - Bø 1445 besøk 20 poeng
Merka turstiar frå Breisås og frå Sagavoll eller Håtveit på Gvarv. Meir informasjon på sidene til Bø turlag og Gvarv turlag. Det kan være dårlig nettdekning på selve punktet, prøv i såfall å sjekke inn oppe i høyden.

På brei veg går du forbi Steinskotet, og opp
mot høgda, ca 300 moh. og får eit fint utsyn mot Lifjell. Du
ruslar i lett terreng mot Åstjønn, der det er bade- og rasteplassar og trytefiske for ungane.
Turlagets ”postkasse” er på nordsida av tjønna. Tidleg på
vinteren er det skeising på isen. På heimturen stansar vi
ved husmannsplassen Åsen på Åsjordet. Ca. 1910 flytta
siste husmannsfolket frå plassen.
Så kan du følgje den velbrukte - kanskje den eldste stien
– nedover med utsyn mot Seljordsskaret, Bø-bygda og
Lifjell. Du kjem forbi Petterskås der skogsvegar møttest i
gamal tid, både frå Gamlestul, Flitastul og Åsen.

(Bø turlag)
Foto: Knut H Solhaug