Turmål

Beksliåsen/Bessliåsen 61 besøk 10 poeng
I fare for å tråkke noen på tærne er begge kjente navn på åsen lagt inn. Personlig liker jeg Bessliåsen best, og føler jeg har veloverveide argumenter for det. Men noe innslag à la Hans Bauge er det dessverre ikke rom for i dette forumet, så vi legger den død. Så var det over til beskrivelsen.... Nydelig utsiktspunkt over dalene og åsene i denne delen av marka vår. Du får både glimt av Vensåssetra, Tjæregrashøgda og Karidalsåsen. Om du har falkeblikk skal det være mulig å skimte Tryvannstårnet i horisonten. Har du ikke falkeblikk, kan du alltids skryte på deg at du kan se den du også. Passer fint for turvante ned i 11-12 års alder.

PS: Har satt radiusen på dette turmålet litt utover normalen ettersom GPS'en ikke spilte helt på lag denne dagen. Håper dere finner frem ;)

Start ved utfartsparkeringen på Tobonn innerst i Lommedalen. Fra parkeringsplassen følg blåmerket sti over på skogsbilvei, og fortsett til venstre videre oppover denne, skiltet mot Vensåssetra. Etter rundt 2 kilometer i slak motbakke kommer du til et stikryss. Her tar du til venstre på blåmerket sti skiltet mot Kampeseter og Presthytta. Fortsett videre, først i lett stigning før det flater ut et stykke, deretter i moderat stigning før du når toppen etter ca. 700 meter. Rett før det flater ut på toppen ser du en hytte på høyre side. Ca. 15-20 meter etter denne går det en umerket men tydelig sti inn til venstre. Følg denne i ca. 300 meter frem til en hytte og fortsett videre forbi denne rundt 100 meter til utsiktspunktet.
Brunkollen 276 besøk 10 poeng
En solid porsjon het suppe og kanskje markas beste skoleboller. Og det bare et steinkast unna dalen vår. Brunkollen er en meget populær turdestinasjon både på ski og til bens. Vi har ringt dem og spurt om vi kan ha dem med i vår turkonkurranse og fikk tommel opp. De holder åpent som vanlig (se egne åpningstider på nettsidene deres), men ber om at vi viser hensyn til retningslinjer. Brunkollen når du, ved å gå hjemmefra også selvfølgelig, men et naturlig utgangspunkt er P-plassen på Burudvann. Flere muligheter herfra, men sørøstover må du, enten du går rett inn i stiene fra parkeringen, eller går mot burudvannet og følger skilter mot gapahuken til Lions. Følger du sitnettet denne veien kommer du omsider til et stikryss som viser vei til Brunkollen mot høyre. Godt merket begge veier.

Passer turvandte barn ned i 7 års alder. God tur :D
Dritarholberget 12 besøk 15 poeng
Kanskje mest kjent for sin 8. plass i kåringen over Oslo's styggeste stedsnavn. Det ligger dog i Bærum og måtte selvfølgelig bli en post i vår trimpoengkonkurranse. Stedsnavnforskere er uenig i hvorfor den er kalt Dritarholberget. Enten fordi noen rett og slett gjorde sitt fornødne nettopp her og valgte å kalle plassen etter det, eller på grunn av stedets myrlende landskap. Uansett, god tur :)

Start ved utfartsparkeringen på Tobonn innerst i Lommedalen. Ta blåmerket sti mot venstre mot Rognlivann og kampen (Obs! Unngå å gå grusvei opp til selve Kampen. Dette er privat eiendom og eier har vist ubehagelig adferd ovenfor turgåere). Følg denne stien omtrentlige 2 km. Da kommer du til et stikryss, her tar du mot venstre, mens du har Rognlivann til din høyre side. Følg videre skilting mot kampesetra. Du vil nå få flere stivalg. Etter å ha fulgt merket sti en kilometer går det to stier med ett par hundre meters mellomrom til venstre. Den første tar deg langs den vestlige bredden av Setervann, den andre langs den østlige bredden. Begge møtes på den nordlige enden av vannet. Her vil du måtte lete etter en sti som tar deg til Dritarholberget. Ikke mer enn en 2-300 m. opp til toppen.
Fiskelaustjern 211 besøk 5 poeng
Navnet sier vell sitt. Ingen vits i å pakke snelle og stang for denne turen. Tjernet ligger ved langrennsløypa mellom Stein gård og Burudvann. Det går også blåmerket sti her. Ta gjerne en tur bortom skjerpet når du først er her. Et kulturminne fra da Kreftingfamilien drev jernutvinning på verket. Det er også et fint utkikkspunkt i nærheten der en ser ut over Bærumsmarka, Brunkollia og fjorden.

Skulle du ha den oppfattelsen om at gjørme er helsebringende, skal visstnok fiskelaustjern være optimal for "mudding". Gjørma skal være full av mineraler og mulig den til og med har peeling effekt for huden. Men her merker jeg isen knaker mellom beina. Kaster derfor ballen videre til dere om dette er en sti dere ønsker å utforske videre.

Fiskelaus kan nås fra Parkering Burud, Trulsrudbråten, eller kanskje Stein gård.
Gapahuken ved Burudvann 178 besøk 5 poeng
Over vårt kjære Burudvann ruger en Gapahuk med utsikt over vannet, med dalen i bakgrunn. Lions Bærums verk satte opp denne tilbake i 2016 og det er i dag yndet turmål for både store og små. Må oppleves!!

Turen starter ved parkeringsplassen ved Burudvann. Gå innover mot vannet noen hundre meter før dere ser et tydelig skilt mot Gapahuken til høyre. Deretter følger dere blåmerket sti innover i marka. Det er god merking mot gapahuken i starten, men denne vil oppleves som noe mer utydelig etter hvert.
Greinehytta (Langrenn, påskekonkurranse) 66 besøk 5 poeng
Vi har kanskje noen uker igjen med langrennsløyper i marka vår. Trimpoeng skal ikke være noen hemsko for de som heller ønsker å ta på seg ski og staver i påsken. Derfor legger vi inn noen destinasjoner langs med løypenettet vårt innover. Greinehytta er for mange et velkjent stoppested og har hatt bevertning i helgene gjennom vinterhalvåret.

Ligger omtrent 4,5 km innover fra By. Godt skilta :)
Gråmagan 459 besøk 10 poeng
Flere flotte utsiktspunkt ved Kolsåstoppene. Dette er en av de. Vi ser jo at dere omkranser topper og destinasjoner som utgjør fine turer og mange poeng ;) Derfor må vi gjøre denne delen av dalen vår mer attraktiv. Ikke at Gråmagan ikke er en attraksjon i seg selv altså. Makan til sted. Utsikt nok til å få selv de største av globetrotterne våre til å sperre opp øya. Ta med deg både den Søndre og Nordre toppen og du har både forbrent endel kalorier, samt satt i gang dopaminkarusellen. Sett deg på, og nyt kvelden i sofa eller godstol etter endt tur :)

Skal du ha med deg flere av toppene ville jeg startet ved parkeringen ved Kolsåsbakken. Følg merkede stier opp til nordre og følg deretter skilt mot Gråmagan. Også mulig å komme seg til denne toppen fra Gjettum. Da følger du denne veibeskrivelsen:

Ut av stasjonen på Gjettum tar du til høyre inn på Gjettumveien noen hundre meter, deretter til venstre inn på Dæliveien. Følg denne veien i underkant av 1 kilometer forbi Dalbo gård og rett frem forbi Dalbolåven på høyre side. Du står da i skogkanten og går til venstre langs tregjerde og jordet. Vær oppmerksom på at stien her kan være svært sølete. Blåstien fortsetter et stykke langs jordet og deretter mot høyre lenger inn i skogen. Stien forsetter i lett og moderat stigning med enkelte flate partier. Ved neste stidele, følg skiltingen til Gråmagan mot høyre. Stien fortsetter noen hundre meter med bratt stigning opp mot platået, hvor det igjen flater ut og er lettere kupert frem til utsiktspunktet. Turen opp tar i overkant av 45 minutter fra Gjettum.
Gyrihaugen 19 besøk 20 poeng
Haugskollen 715 besøk 5 poeng
"OMG! Se den sjuke utsikten a!!!" Det var utbruddet jeg hørte fra kollen forrige gang jeg fulgte stien rett under denne toppen. Ikke mange finner veien opp dit, men de få som gjør, får seg en reals 180 graders overraskelse. Herfra kan du se Kolsåstoppene i sørøst, Steinshøgda, Sandvika og så klart den fromme Oslofjorden vår. Tar meg friheten til å endre litt på Ivar Hoff's litt kontroversielle utsagn (som han forøvrig benekter å ha sagt). Ikke er det langt og ikke er det bratt. Bør kunne passe de aller fleste. Anbefaler å gå ut fra toppen av Lommedalen skianlegg, men mulig også å nå fra VBTK sitt anlegg på Gommerud.
Helvetesputtane 34 besøk 10 poeng
Dette stedet er mer idyllisk enn navnet skulle tilsi. Opphavet til navnet stammer mest sannsynlig fra den tid da det var en kullmile her. Fra pyttene skal det ha sivet vann til mila og gjort jobben til, ja, et helvete for arbeiderne. Her kan en fint nyte sin medbrakte mat og stikke føttene til kjøling etter en lang trask.

Helvetesputtane ligger rett vest for Vidvangen. Start turen derfor gjerne på Tobonn. Gå merket sti opp til Rognlivann. Unngå å gå over Kampen, men følg heller stien nordøst som går mot Setervann. Etter å ha kommet inn på stien opp fra Kampen følger du denne i noen meter før du tar mot høyre. Da er du inne på stien som tar deg til pyttene ett par kilometer lenger opp. God vandring :)
Kirkebykollen 226 besøk 5 poeng
Vårt første deltagerforslag. Kirkebykollen må selvfølgelig med. Navnet Kirkeby klinger godt i en Lommedølings ører. Her er det forresten viktig å trå varsomt. For å kunne kalle seg en lommedøling må en kunne spore sine forfedre 3-4 generasjoner tilbake i tid, til vår kjære dal. Alle oss andre forblir lommedøler. Dette fikk jeg smertelig erfare gjennom en kraftsalve fra min tidligere fotballtrener, Johnsrud, og det er ikke glemt. Forøvrig en veldig fin fyr. Men fra digresjon til lokasjon. Start gjerne turen fra P-plassen ved Burudvann. Derfra må du gå tilbake noen hundre meter før du finner en sti som går opp fra veien mot høyre. Denne følger du omtrent halvannen kilometer. Da skal du se en hytte på stiens venstre side og du er kommet deg opp på Kirkebykollen. Perfekt plass for en liten rast :) Enkel tur som bør passe de aller fleste :)
Kleivstua (sykkeltur) 93 besøk 10 poeng
Vi utvider konseptet med en sykkeldestinasjon. Dette er en perle av et sted. For de som enda ikke har oppdaget Kleivstua, så må dere smøre kjede og wire, smette inn i sykkeltøyet og tråkke av gårde. Ankommer dere Kleivstua finnes dere flere nydelige utsiktspunkt i gåavstand. Kongens utsikt legger jeg også inn i trimpoengkonkurransen vår. Mulig du da må parkere sykkelen på Kleivstua og traske opp den siste drøye kilometeren. Har dere planer om bespisning på Kleivstua har jeg blitt bedt om å formidle at dette må forhåndsbestilles. Det kan være stengt her om det ikke er arrangement eller liknende. Det er lite som slår god bevertning etter en lengre treningsøkt, så ta gjerne kontakt med Kleivstua før avreise.

Det finnes flere veier til Kleivstua på grusvei. Vi beskriver selvfølgelig den Bergenske kongevei på grunn av dets historiske signifikans:

Du starter i krysset mellom Guribysagveien og Guribybakken på Guriby og sykler først oppover Guribybakken, forbi avkjørselen til gården. Etter vel hundre meter tar du til venstre oppe i bakken, og ved veiens ende tar du igjen til venstre, inn på en kort sti. Ganske straks kommer du fram til en låve. Her tar du til venstre og følger turveien nedenfor gården.

Dette er Øvre Jonsrud gård. Straks kommer du inn på gårdsveien, og tar ned til venstre. Ganske umiddelbart befinner du deg i nok et kryss. Her tar du til høyre, inn på bomveien.

Store informasjonstavler forteller historien om den historiske veien du nå tar fatt på. Første delen av den er til dels ganske bratt. På vei oppover passerer du Rognliakrysset, der veien til venstre går inn til Rognlia. Etter 2,8 kilometer med stigning flater veien ut, og du kommer fram til det idylliske Langebrutjern ved Langebru. Her kan du ta deg en pust i bakken ved den stilfulle steinhvelvsbrua, som ble restaurert i 1995. Her er det satt opp benker og bord like ved vannet.

Men det er ikke helt slutt på motbakkene. Etter Langebru venter Steinsvollbakkene, de bratteste på hele turen. Men de er til gjengjeld forholdsvis korte. Vel oppe får du Steinsvollen på høyre side. Nå venter et ganske lettsyklet stykke, der du passerer rett vest for Briskehaugen, mens Djupdalen ligger nede til venstre.

Du passerer Benteplassen og kommer fram til Midtskogen og Midtskogsteinen. Og når du først er ved Midtskogen, så ta gjerne en avstikker vestover mot Midtskogtjerna og Olavskilden som ligger ved sørøstenden av det søndre tjernet.

Vel oppe på veien igjen går det radig til Frøshaug. Derfra går det trillesti og vei til høyre - over Helvetesmyra og ned til Tverrelva. Sykler du denne veien, kan du komme tilbake til Lommedalen eller videre innover Krokskogen.

Men vår rute fortsetter rett fram etter en lang tur med en god del stigning på veien innover fra Guriby (det er ni kilometer siden stigningen begynte ved Jonsrud). Og nå er det bare etappen opp til Bruløkka igjen (høyeste punkt er 450 meter over havet), før det endelig blir litt unnabakke forbi Bureheim (på vestsiden av veien) og fram til Kleivstua (Kleivstua ligger ca. 220 meter høyere enn Guriby).

Kildeliste (APA 6th):

Skiforeningen (ukjent, ukjent). Guriby-Kleivstua. Hentet fra https://www.skiforeningen.no/utimarka/sykkelruter/guriby-kleivstua/
Knappnæring 5 besøk 10 poeng
En idyllisk plass mellom Sollihøgda og Kjaglia. Det går blåmerka sti forbi.

Som stedets navn tilsier var dette neppe stedet for gastronomiske fråtserier. Kanskje var det derfor tidligere bonde, Hans Frogner, slet med å finne kjærligheten, selv etter at han averterte etter budeie tilbake i 1910. Forhåpentligvis er våre single deltagere heldigere enn Hans og finner sin fremtidige make her. Lær av Hans, pakk sekken rikelig med næring, for som ordtaket sier, er veien til en kvinnes/manns hjerte ofte gjennom magen.

Kolletuppen 292 besøk 10 poeng
Hva passer vell bedre en søndags formiddag enn en tur til Kolletuppen? Netflix og chill tenker du... Nei, kom deg ut til en av de flere tupper i Åmotskollane og nyt duften av vår, sommer eller høst, avhengig av når du tar turen. Bare ikke la deg lure av det innbydende vannet Kolleputten. Der er det gode vekstvilkår for parasitten hjerneamøben. Neida, Lommedalen er mye, men noe subtropisk klima har vi ikke enda. For turvante barn ned i 7 års alderen.

Kolletuppen ligger i overkant av 2 kilometer fra bussholdeplassen og utfartsparkeringen ved Bykrysset. Fra krysset fortsetter du til venstre inn på Byveien og følger denne. Etter rundt 1 kilometer kommer du til en åpning i skogen på høyre side og en synlig traktorvei. Ta av til høyre, over en bro og under en kraftledning. Du har nå Kolletuppen rett foran deg, og traktorveien slynger seg oppover åssiden på Kolletuppen. Først er det et kort, flatt stykke for stien svinger mot venstre og fortsetter i slak motbakke. Stien flater ut før den går inn i en venstresving, og fortsetter i bratt motbakke et stykke. Etter påfølgende høyresving flater stien ut i en moderat stigning før du igjen kommer til en venstresving. Her retter stien seg ut og går inn i et parti med lett til moderat stigning. Du ser nå fjellknausene på toppen av Kolletuppen på din venstre side. Traktorveien er fortsatt godt synlig i terrenget og lett å følge. Den fortsetter inn i en høyresving, forbi en steinur og videre oppover i moderat stigning. Etter 1 kilometer fra du tok av fra Byveien, ser du en liten steinvarde på venstre side. Denne varden markerer en tydelig sti som tar deg til toppen. Ta av fra traktorveien og inn på stien, som starter i en moderat stigning. Etter et kort stykke kommer du oppover på en åsrygg hvor skogen åpner seg opp. På venstre side kan du se Kolletuppen. Mot toppen av åsryggen, svinger stien forsiktig av mot venstre, ned et lite søkk full av vegetasjon, og fortsetter på andre siden opp den siste kneika mot utsiktspunktet. Kollen har en lys og åpen furuskog på toppen, og det er lett å finne stien som tar deg ut på tuppen hvor utsikten er best. Fra du tok av fra traktorveien og opp til toppen er det ca. 300 meter. Det tar i underkant av 50 minutter å gå fra Bykrysset til toppen.
Kongens utsikt (sykkel+gå) 55 besøk 10 poeng
Hvis du har syklet helt til Kleivstua er denne utsikten hvert et besøk.

Fra Kleivstua er veien skiltet hele veien frem. Naturstien går innom interessante biotyper og praktfulle utsiktspunkter. Du vil finne tallrike hellebrudd fra tidligere tider, hvor bryting av den kjente røde ringerikessandsteinen fant sted. Her finnes også minner fra kullbrenningstiden, ved Nes finnes en veldig steinur.
Kroken 5 besøk 10 poeng
I Kjaglidalen lå det flere gårder og plasser. Den øverste var Kroken. Da må man følge blåmerka sti fra Kjaglienga langs elva nordover. Fremdeles kan man se tufter etter plassen. I 1914 reiste de to sønnene som bodde der til Amerika, og ingen ville overta. Kanskje ikke så veldig rart. Kommer man fra Knappnæring og skal over til Kjaglienga, må man enten vasse over elva da man kommer ned (anbefales). Eller må man gå sydover et godt stykke til man kommer til en bro, for deretter og gå opp igjen på den andre siden.
Løvlia 19 besøk 15 poeng
Løvlia er skiforeningens stue nordvest i Krokskogen. Her er det servering av gode bakster og varm drikke når Koronaen ikke herjer som verst. De har også en selvbetjeningsbod utenfor åpningstider, men gir ingen lovnader om at det er muligheter for proviant med de smittevernreglene som nå råder. Ellers kan også Løvlia bookes for overnatting. Fint for de som skulle ta seg vann over hodet en sen fredagskveld.

Løvlia er gode 18 km. inn fra By, noe som utgjør imponerende 35 km. t/r.
Mattisplassen 70 besøk 15 poeng
Mørkganga 25 besøk 20 poeng
Naturlekeplass 440 besøk 5 poeng
Et deltagerforslag som hørtes meget lovende ut. Flere har sikkert vært her, da plassen er laget i regi Lommedalen skole. Naturlekeplass for de unge som det er viktig at vi behandler fint.

Følg grusvei opp fra Haugsåsen eller fra toppen av Alpinbakken. Ved første store kryss ta mot høyre over på Bjerkeveien. Den følger du vestover til du etter hvert spaserer i nordlig retning. Følg da nøye etter en traktorvei mot venstre. Gå inn denne for deretter å lete etter sto mot høyre som tar deg til naturlekeplassen. God tur :)
Nordre kolsåstopp 436 besøk 5 poeng
Vi kommer vell ikke unna Kolsåstoppene. Så langt i konkurransen har deres rolle kun bestått i å være en del av skuet fra våre andre utsiktspunkt. Nå får, hvert fall nordre, også ta del i moroa. Skal ikke gjøre noe stort nummer ut av å beskrive utsikten herfra. Den er og blir slående vakker. For de aller djerveste er dette et utsøkt overnattingssted, enten i telt eller hengekøye. Ikke anbefalt for de som vet de har en tendens til å gå i søvne.

Finnes flere ruter opp hit. Det vanligste er kanskje å parkere ved Kolsås alpinsenter å følge stiene herfra. Muligheter også fra Øvre toppenhaug.

God tur :)
Setervann 25 besøk 10 poeng
Sikkert flere av dere som har ventet på denne. Setervann er en meget flott plass. Ikke bare det, men et yndet mål for Oslo- og bærumsfiskere. Her finnes det både abbor og ørret. Det er ytesesong for abboren så du må ikke finne på å vasse rundt i sivet der oppe. Ellers er Abboren en av få fisker som liker Humus. Ånei, abboren er på ingen måte vegetarianer. I mange tilfeller ender de opp som kannibaler faktisk. Humus er en bestanddel i jord, og må ikke forveksles med den velsmakende kikertpureen (Hummus) med oppstandelse fra Levanten (Sørvest-Asia). Humus, som det ofte er mye av i skogstjern, er ingen favoritt blant ferskvannsfisk, men abboren er en robust og tilpasningsdyktig sak. Ta gjerne med stanga, om det er med kasteagn eller agn og dupp. Den biter på er du hendig med snella. God tur :)

Start fra Tobonn. Følg frusvei opp mot Rognlivann. (Unngå grusvei opp til Kampen. Dette er ikke en gjennomfartsåre). Ta til venstre over på sti etter å ha gått forbi hyttene som ligger ved grusveien og vannet. Denne merkede stien følger dere frem til dere kommer til Setervann. Posten er på vannets østlige bredde,så se om dere finner stien som tar dere hit.
Skriverberget 449 besøk 5 poeng
En historisk plass på ferdselsveien mellom Lommedalen og Fossum. Det som gjør plassen spesiell er fjellknausen av basalt som også har gitt plassen sitt navn. Her er det synlige inskripsjoner datert tilbake til 1786. Skriveberget er blitt et viktig kulturminne, og vi ber dere derfor vise omstendighet omkring berget. Det er svært verneverdig.

Fra P-plassen på Burudvann, går du direkte over brua og følger blåmerket sti østover mot Brunkollen. Turen er i underkant av 2 km og bør passe alle.
Småvann 27 besøk 10 poeng
En av Bærums drikkevannkilder. Det betyr at selv hvor innbydende innsjøen er, må det ikke bades her. Lov å se, men ikke røre. Klarer du å stagge din indre badenymfe er dette en perfekt liten plass å stoppe opp å nyte skogens ro i noen min før du fortsetter jakten på verdifulle trimpoeng.

Fra Bykrysset tar du til venstre inn på Byveien. Fortsett rundt 300 meter til nest stikryss, og ta til venstre skiltet til Byvann. Passer bommen og fortsett på grusvei ca. 200 meter til du kommer til nytt stikryss på høyre side. Følg blåmerket sti inn til høyre. Herfra er det gode skilter innover til Småvann. Obs! Pass på etter at du kommer til grusveien. Her går det sti videre, men denne er litt godt gjemt. Gå noen meter til venstre før stien går opp til høyre og innover mot Holmenvann, for derretter Småvann.
Solfjellsstua 660 besøk 5 poeng
Solfjellsstua ligger på Haugskollen nord for Rykkin. Plassen har sjøutsikt og kosegaranti. Fin turdestinasjon for både store og små.

For å nå selve Solfjellstua må dere følge stien noen hundre meter til nordvestover. Vi plasserte vår digitale post ved utsiktspunktet sydøst for selve stedet på bakgrunn av plass og retningslinjer vi nå har i samfunnet.
Solgløtt 858 besøk 5 poeng
Dette er nok en kjent plass for mange. Det betyr ikke at det ikke er et utrolig flott sted med nydelig utsikt over Bærums verk. Utsikten tar deg også hele veien til Oslofjorden. Anbefaler turen både morgen og kveld, men solgløttet finner du nok bare tidlig på dagen. Dessverre litt dårlige muligheter for hengekøye ved utsiktspunkt, men bør kunne presse inn et lite telt her. Soloppgangen fra denne plassen er magisk :D Kort tur opp fra Hausåsen, eller alpinanlegget til lommedalen. Nyt!
Solkollen 113 besøk 5 poeng
Solkollen ja. Har du sans for flott utsikt, lettgått terreng, og mennesker i sykkeltights? Ja da er denne kollen noe for deg. Herfra ser du Kolsåstoppene, samt de fantastiske skogkledde åsene som omkranser dalen vår. Alt dette til lyden av friksjonen mellom gummi og grus. Kanskje var det nettopp her Carsten O. Five flesket til med til med utsagnet "Lommedalen er Norges svar på Toscana".

Dette er en tur som passer de aller fleste. Barn og unge ned mot en 5-6 år :)

Det letteste og raskeste er å følge både merket og umerket sti opp sørfra. Fra Bykrysset tar du til venstre inn på Byveien. Fortsett rundt 300 meter til nest stikryss, og ta til venstre skiltet til Byvann. Passer bommen og fortsett på grusvei ca. 200 meter til du kommer til nytt stikryss på høyre side. Følg blåmerket sti inn til høyre. Følg denne i slake motbakker men i lett, fint skogsterreng i rundt 800 meter. Du kommer da til et grantre hvor det er malt en stor blå pil og hengt opp et skilt som viser at blåstien fortsetter mot venstre. Ca. 10 meter før denne merkingen, kan du se en rødmerket sti svinge av mot venstre og over en liten topp. Følg denne. Først er stien ganske flat før du kommer til to ganske snille stigninger som flater ut før du kommer til den siste stigningen som tar deg opp til toppen. Etter hvert slutter den gamle rødmerkingen, og stien fortsetter som en umerket med tydelig sti å følge. Når du nærmer deg toppen åpner det seg på venstre side. Det er ca. 750 meter fra der du tar av fra blåstien til selve utsiktspunktet, totalt ca. 2,2 km fra Bykrysset. Turen tar ca. 40 minutter avhengig av tempo. Det går buss til Bykrysset alle dager, og det er også en liten gruslagt utfartsparkering langs veien rett før krysset Byveien og Kampeveien.
St. Olaven utsikt 539 besøk 5 poeng
Nydelig utsikt over passasjen mellom Kolsåstoppene og Eineåsen. Beskrivelsen om sagnet om St. Olaven er verdt et lite besøk i seg selv. Så kan du velge om du tror på det eller ei.

Kult å gå ned juvet (stien) som tar deg ned på den sørøstlige siden av åsen. Du kommer da ned på grusveien mellom Rykkin og Gullaug.
Steffenstjern 26 besøk 10 poeng
Dette turmålet var smertefullt for anbefaler å gi fra seg. Og det ikke uten grunn. Steffenstjern er vakker og storslått, men samtidig beskjeden i størrelse. Her kan du også overnatte. Fine teltplassmuligheter. Bare ta med dere søpla hjem. Viktig at vi på disse turene har dette i bakhodet.

Naturlig utgangspunkt er By. Gå til bommen der skitraseen begynner. Her går du noen meter før du følger en merket sti opp mot høyre. Stien videre fører deg forbi Solkollen og Holmenvann. Begge til din venstre. Deretter går du langs med Småvann før du kommer til Byvann. Fra Byvann går det en umerket sti opp til venstre. Dette er ikke en plass for en 5 minutters pause, for deretter å haste videre til ny destinasjon. Mer et sted der du kan puste godt med magan og reflektere litt over livet.

Det er et lite stykke inn hit. Anbefales for turvante barn ned i 11 års alder.
Svarttjerndammen 8 besøk 10 poeng
I 1855 ble det bygget en oppgangssaga ved Guriby (nedlagt i 1986) For drive saga måtte man ha mye vann. Et av vannene som ble demmet ned var Svarttjern. Her er det rester etter byggverket, 5,5 meter høy, 38 meter lang og 3meter bred. Man kan komme til fra to sider enten fra Langebru. Eller fra AT-veien*, bilveien på vestsiden av Lomma. Følg en tildels gjengrodd driftsvei som starter på nordsiden av bekken som renner ut fra Svarttjendammen.
*Arbeidstjenestevei bygget under 2. verdenskrig
Søndre Kolsåstopp 460 besøk 10 poeng
På tide å ta med den lavere, men vell så besøkte, Søndre Kolsåstopp. Kan bestiges fra ulike hold. Er du geolog, eller bare har en fascinasjon for bergarter eller arter generelt, er nok turen fra Toppåsveien mest interessant (her fikk jeg en saftig bot for noen år siden, så anbefaler å lese parkeringsreglement nøye). Hva har Norge og Russland til felles? Jeg tenker ikke på vår delte begeistring for "all inclusive" hoteller, men den sjeldne bergarten Rombeporfyr. Den er det mye av i hele Oslofeltet, men lett å få øye på i de stupbratte fjellveggene opp til toppen.

Stein gård er også et bra utgangspunkt for denne turen.
Sørsetra (Langrenn, påskekonk) 79 besøk 10 poeng
Sørsetra ligger på en åpen idyllisk setervoll, og er en tradisjonsrik seter midt på Krokskogen, sentralt mellom Sollihøgda og Sundvollen. Stedet har vært drevet som serveringssted siden 1954. Anne Kate og Odd Thrana driver stedet i dag.

Sørsetra serverer rømmegrøt, vafler, kanelboller, kaker og rundstykker fredag, lørdag og søndag. Onsdager er suppekveld.

Sørsetra ligger omtrent midtveis mellom Sollihøgda og Kleivstua, ca. 6,5 km nord for Sollihøgda. Stedet er lett tilgjengelig på ski, sykkel eller til fots (skiforeningen, 2017).

Nå med de skiforholdene vi har er kanskje det tryggeste utfartsstedet for langrenn Sollihøgda. Herfra er det 7 km til Sørsetra, på den såkalte linjeløypa. Skulle du gå fra By vil det nok være fare for litt mindre gode preparerte løyper og en avstandsberegning som ikke jeg tørr ta ut i fra kartene jeg har foran meg. Poeng gitt på bakgrunn av utfart fra Sollihøgda.
Tjæregrashøgda 80 besøk 10 poeng
Denne høyden med utsikt over Burudvann og Kolsås burde så absolutt besøkes. Det er kanskje ikke utsikten man drar til Tjæregrashøgda for sånn egentlig. Veien ditt derimot er nydelig. Spesielt hvis du følger stiene fra vår kjære gapahuk (Burudvann) og nordover. Toppen kan forøvrig med stolthet påberope seg å være Bærumsmarkas høyeste punkt, med sine skarve 485 over havet. Der blomstrer fromt av Engtjærblomsten, eller Viscaria vulgaris som den kalles av fagfolket. Kanskje er det nettopp denne som har gitt toppen sitt gjenkjennelige navn, Tjæregrashøgda. Men det blir bare spekulering fra vår side. Kos dere :D

Trulsrudkollen 521 besøk 5 poeng
Lommedalens idrettslag egen kolle. Hvis det er lov til å si. Ruver hvert fall som en høvding over alpinanlegget i vår kjære dal. For de som er opptatt av høydemetere en den hele en meter høyere enn sin søskentopp, Haugskollen. Utfordrer dere til å finne stien opp selv. Det er en del av sjarmen med tur innimellom det også. Hvilken strategi velger du? Brøyteren eller stifinneren? https://www.youtube.com/watch?v=fLpqHwKH2-4
Tverrelva (langrenn, påskekonk.) 138 besøk 10 poeng
Tverrelva er for de fleste blitt et velkjent mål når de går på langrenn fra By. Ikke at stedet i seg selv er så spesielt, men mest sannsynlig for at det er ganske passe distanse for mange. Det er muligheter for å slå camp her, men er i utgangspunktet ikke veldig solfylt hvis dette er et mål i seg selv.

Går du fra By er det ca. 7.5 km inn til Tverrelva.
Vensåskollane 151 besøk 5 poeng
Flott utsiktpunkt, spesialt fra Lauvåsen. Vensåskollane ligger ovenfor en av de eldre gårdene i dalen. Vensås, eller Wendelsaas, som den het godt tilbake i tid. Gården har faktisk vært et krongods... Rett nedenfor åsen gikk også Lommedalsbanen. Vensås var et eget stopp på veien da denne var i drift. Det har også ligget en hoppbakke her hvor det har blitt holdt landsrenn med selveste kong Haakon tilstede. Bakken lå dessverre ugunstig til og kraftige vindkast satte en stopper for all hoppaktivitet i 1956, da stillaset blåste i bakken. For et godt trent øye er det fortsatt mulig å se unnarennet.

Kollane kan nåes både fra Burudvann og Tobonn. Merket sti hele veien. Lett tilgjengelig for de fleste :)
Vensåssetra 120 besøk 5 poeng
Vensåssetra åpnet for servering tilbake i 2002. Drives i dag av Skiforeningen og Bærum hundekjørerklubb. Tidligere seter for flere gårder i Vensåsområdet og ble brukt som seter helt frem til 1960 som en av de siste setringene i hele Oslomarka.
Vidvangshøgda 39 besøk 15 poeng
Vidvangshøgda er en undervurdert perle helt sør på Krokskogen, lett tilgjengelig og med panoramautsikt over store deler av Østlandet. Bærums høyeste punkt!!

Uansett hvor du starter, er det en lang tur til utsikten på Vidvangshøgda. Korteste veien er nok å starte ved Tobonn i Lommedalen. Fra Tobonn kan du følge grusveien opp til Rognlivann og videre innover til Jonsrudkampen. Fra Jonsrudkampen følger du den rødmerkede skiløypa som gå sørvest over Vidvangshøga mot Løvlia. Alternativt kan du ta den lange veien fra Skansebakken i Sørkedalen, og følge grusveien forbi Slora inn til Storebekkhytta. Derfra går du løs på motbakkene opp mellom Vidvangshøgda og Karidalsåsen i retning Jonsrudkampen og Kampen. Det er et drøyt stykke opp til snuplassen på toppen. Hold mot høyre tvers over snuplassen og fortsett inn på rødmerket skiløype. Stien går i jevn nedoverbakke, og i bunn av denne kommer du til et løypekryss. Her tar du til høyre opp slak motbakke skiltet mot Løvlia. Etter et stykke får du en kort nedoverbakke før det igjen går i jevn motbakke. Stien er tydelig og lett å følge og etter et lengre stykke flater det ut før det igjen går i slak nedoverbakke. Her er stien mer utydelig, men traseen gjennom skogen forteller deg hvilken retning du skal. Her møter du etter hvert den rødmerkede skiløypa som kommer opp fra Jonsrudkampen. Hold svakt mot høyre og følg stien videre oppover i moderat stigning. Fortsett opp til og forbi et hogstfelt på begge sider av stien. Et lite stykke etter dette hogstfeltet, kommer du til et nytt hogstfelt. Her åpner det seg opp på venstre side og på høyre side ser det ut som om høyden har fått to terrasser. Går du opp på toppen av disse har du funnet utsiktspunktet. Fra Skansebakken tar det i overkant av 3 timer å gå til utsiktspunktet.
Øyervann 314 besøk 5 poeng
Øyervann ligger 5 steinkast unna storebror Burudvann. Det finnes flere løyper inn hit. De mest nærliggende alternativene er vell enten fra Kleiva eller P-plass Burudvann. Dette er en fin liten avstikker på veien til Brunkollen over Skriverberget. God tur :)
Åmodtkollen (Bikkjevann) 39 besøk 10 poeng