Turmål

Alfarnuten - Lifjell 18 besøk 30 poeng
Ein fin nut på austsida av Lifjell. Det er fint å bruke Årmotgvolven i Årmotdalen som startpunkt for turen.
Apalås, Nome. 102 besøk 10 poeng
Adkomst fra toppen av Hantobakken. Postkasse med bok.
Astridnatten - Lifjell 20 besøk 30 poeng
Astridnatten er ein av dei høgaste toppane på Lifjell (1215moh), og ligg på sørsida av Lifjellplatået. Køyr R36 mot Bø, og ta av mot venstre mot Strand-gardane ca 10 km frå Brøløs. Parkering ved Veslestaul. Stien er merka med raudt heilt til topps. Bratt stigning til å begynne med. Seinare lett terreng. Stigning att i nordleg retning. På toppen: storslagen utsikt mot Bø og Gaustatoppen.

Køyreavstand: Brøløs - avkøyrsle til Strand: 10 km. Frå hovudvegen til Veslestaul: 4 km
Bompengar: 30 kr
Gangtid: ca 1t 30 min til toppen
Nivå: Krevjande.

(Frå visitnorway.com)

Bilder: Tatt av Bente Lorentzen på tur.
Ballongfararsteinen - Lifjell 17 besøk 20 poeng
Ballongfararsteinen ligg i sørsida på Lifjell ovafor Strand-gardane.
Frå garden Strand er det skilta til Ballongfararsteinen. Flott utsikt mot Seljord og Seljordsvatnet på veg oppover. Vegen går forbi garden Manheim. Parker bilen, gå ca 15 min på merka sti i lett skogsterreng.

Ballongferda i 1870:
Ballongfararsteinen er reist på Lifjell til minne om to franskmenn som kom i ballong frå det beleira Paris heilt opp til Lifjell i november 1870. Ei dramatisk, lang og kald ferd frå ein krigstruga by, som enda på Lifjell ovanfor Strondegardane. Brørne Harald og Klas Strand fann dei franske ballongfararane medan dei dreiv med tømmerkøyring, morgonen etter dei hadde dotte ned. Hendinga blei kjent over heile landet og franskmennene blei feira som heltar under ferda frå Seljord til Kristiania. Gunnar Sveinsson har laga eit lokalhistorisk spel med ballongferda som tema og Einar Østvedt har skrive boka "Den første luftferd over Norge".
Belatjønn - Sauherad 10 besøk 30 poeng
Tjønn i Sauheradfjella
Bjønnehuken 101 besøk 5 poeng
Bjørndalsvatnet - Lifjell 12 besøk 15 poeng
Bjørnlikollen 125 besøk 20 poeng
Kolle på 386m.
Blomtjønneggin 7 besøk 20 poeng
Fra parkeringsplassen på Grimås.
Bordstul - Sauherad 185 besøk 15 poeng
Bordstul er ein gamal stule, ikkje lang frå Holtan Damtjønn i Sauherad. Dette er ein relativt kort tur, i fint terreng. Her er det bilveg frå Akkerhaugen, som går eit godt stykke innover.
Borgaråsnatten - Sauherad 109 besøk 30 poeng
Får Gvarv turlag sine sider: "Parker ved Sauherad kirke og følg blåmerka sti derifra. For ikke å gå samme veien ned igjen kan en gå stien ned til Høgstad og videre til parkeringsplassen ved kirke"
Bratsteinodden - Sauherad 85 besøk 5 poeng
Brattningsborg 60 besøk 15 poeng
Turen opp til Bratningsborg er ikke lang, men ganske bratt. Man passerer fine blomster og furuskog på vei oppover. Turen er noe skiltet og merket, men det er lurt å følge litt med på kartet. På toppen er det laget sittebenker og man har flott utsikt mot sørøst. Man kan fortsatt se rester av store deler av den gamle borgmuren fra bygdeborgen rundt toppen. På toppen finnes turkasse.

Man kan forlenge turen opp på Kringsås hvis du har lyst på en lenger tur.

PS: Har fått tilbakemelding om dårlig mobildekning.
Bruskor - Bø 221 besøk 20 poeng
Frå godtur.no: "Bruskor (400 moh), er en ås i Bø med et utrolig skue over Bø, Lifjell, Forbergåsen og mot Seljord i andre retning. Synes dette er den fineste toppen i Bø, med mange fine raster og utrolig god utsikt. Det er en varde på det trigonometriske punktet og en postkasse med registreringsbok på toppen. Er en kort tur som kan nås fra flere kanter (Mest vanlig fra "travbanen" eller Forberg) og det er godt blåmerket sti med veivisere."

Bilde: Martin Nordkvelle.
Bryggefjell i Bø 224 besøk 30 poeng
Noe av det flotteste av turopplevelser Bø har å tilby er en topptur til Bryggefjell. Dette er en erfaring en sent vil glemme når en kommer fram. Det er tungt tur opp de 430 høydemetrene. Mye av stigningen tas på en strekning på 1,5 kilometer.

Stien starter på veg og går etter hvert over på sti. Den går i flott skogsterreng og delvis over svaberg. Noen steder må en over litt bratte partier, men det er ingen problem. Når du kommer opp og runder til venstre har du lange slake sva foran deg til topps. Reine Kjeragplatået! Utsikten er formidabel mot Bø. Snur vi oss mot nord ser vi Lifjell. Pass opp for islagte svabergene ved temperaturer rundt og under null!
Stien vedlikeholdes av Bø Turlag.
Busil, Bø. 28 besøk 20 poeng
Budde folk her til fyrst på 1900 talet. På slutten av 1800 talet kom det 12 born til verda i Busil.

Gammel husmannsplass/stule med landbruk fra 1800-tallet.
Bøelva - Bø 302 besøk 5 poeng
Stort sett flatt terreng. Du kan gå her heile året. På austsida av elva kan du sykle, gå eller trille barnevogn frå Oterholt til Gårabru. Frå Bø Museum ned mot Folkestadbrua finn du mange ulike kulturminne med informasjosplakatar. Kvennøya med Mølleplassen er verd eit besøk. Fossar og stryk i den øvre delen av elva. Aure- og laksefiske. Rikt fugleliv, flora og fauna.
Bøelva er gradert til enkel (lite krevjande)
Bøkstulnatten - Lifjell 228 besøk 15 poeng
Bøkstulnatten er ein kort tur frå parkeringa på Jønnbu. Flott utsikt over heile midt-telemark
Børtehytta - Bø 130 besøk 20 poeng
Børtehytta ligg i Breisås. Her er det knytta historie til krigen. Under andre verdskrigen var det eit våpenslepp, ikkje lang herifrå, og dei karane som var med på dette gøymte seg i Børtehytta. Våpna blei gøymt i ei hole like ved.
Bålplass i Evjudalen - Bø 1470 besøk 5 poeng
Bålplassen i evjudalen rett ved Gullbring Kulturanlegg AS
Ding-Dang Kyrkja, Bø. 186 besøk 15 poeng
Fra Visit Bø:
Fra Ånto går stien ned Langeskor, ei markert hylle i fjellsiden. Herfra går stien bratt opp til venstre til fjellhula Ding-dang kyrkja. Selv om det er mørkt og kanskje litt skummelt, er det trygt å gå inn. Hula er så romslig at det kan gå 30 mennesker inn der. Innerst inne har hula form som en trekant-katedral. Her inne tjener en stein som et lite alter. Ding-dang kyrkja tjente under andre verdenskrigen som skjulested for bøheringer som tyskerne var på leit etter.

Sagnet sier at Ding-dang Kyrkja ble brukt til katolske messer etter reformasjonen i 1536.

Bilder: Martin Nordkvelle.
Eidsfoss sluse - Nome 250 besøk 5 poeng
Slusevandring ved Vrangfoss Sluse og Eidsfoss sluse. Insjekkingspunkt ligger på odden ved nederste slusekammer.
Einelifjell - Sauherad 117 besøk 20 poeng
Fin tur frå Årnes. Flott utsikt over Norsjø. Relativt kort veg vidare til Griseryggen.
Evjudalen - Bø 1810 besøk 5 poeng
Hva med en liten spasertur i Bø i dag?
Falkefjell - Lifjell 55 besøk 30 poeng
Frå Bø turlag:
Vender du blikket mot Lifjell, er det nokre toppar som merker seg ut. Ein av desse er Falkefjell, 985moh, ståande der i første rekke som sopran i eit sangkor. Sørsida mot bygda er ein steil fjellvegg, men med nokre grøne renner som kan klivast for å nå til topps. I Hesteskorra skal ein hest ha tatt seg fram. Hellerdalskyrkja er ei stor hole der ein kan klatre gjennom ein trong og mørk fjellsprekk til ein når dagslyset mange møter høgare oppe. Dei som ikkje vil prøve dette, kan gå ein fin stig mot Falkefjell som ligg få hundre meter frå Hellerdalskyrkja. Her kan det bli matrast med ryggen mot ein solvarm fjellvegg og med panoramautsikt mot Bøherad og bygdene ved Norsjø. Under ligg «skiløypa» der du kanskje hadde mange fine turar i «trikkeskinnene» til Bø løypelag.
Farstadparken - Sauherad 805 besøk 5 poeng
Kva med ein spasertur i parken?
Folkestadmogane - Bø 565 besøk 15 poeng
Dette er eit turområde som passar for alle - både liten og stor, gammal og ung. Her er gode mjuke turstiar i open furuskog med små høgdeforskjellar. Badeplass og rasteplassar ved Store Trytetjønn og ved Hørtelva. Trytefiske i tjønna. To fine fossar i Hørteelva. Mange kulturminne. Artige flyttblokkar frå istida. Du kan finne bær og sopp. Kort veg frå Bø sentrum med sykkel, bil og buss.

Området er gradert til enkel. Lengere rundturar er gradert til middels.
Forbergåsen - Bø 89 besøk 5 poeng
Fint turområdet for folk med barn. Sjå opp for den gamle gravhaugen!
Gavlesjåstulen - Bø 75 besøk 30 poeng
Gavlesjå seter er den eneste seter på Lifjell som fortsatt er i drift. Her blir det ysta ost og kinnet smør. Budeie Anne Anundskås, tar imot alle med et vennligt smil og servere rømmegrøt av beste slags. her er hester og kyr. Turen passer for hele familien.
Geitebuvarden, Skien 15 besøk 30 poeng
Geitebuvarde ligger 525 moh. Det er ingen topper i Grenland syd for dette fjellet som er høyere. Toppen er derfor et meget godt utsiktspunkt for den som vil ha oversikt over de mer bymessige støk i distriktet.

Her på toppen er det satt opp et tårn av tømmer som markerer veten, brannvarden, som ble satt i fyr om hærpila som varslet folk i bygdene om at ufred truet.

Geitebuvarden har vært en del av vårt militære varslingssystem i mange hundre år. Når denne varden brant, var den synlig for mange! Veten ble restaurert i 2002.

Geitebuvarden - landskapet.
I Holla bygdebok fra 1925 finner man følgende beskrivelse av A.Nordstaa:

I helgen sogn på østre side av Norsjøvannet strekker sig fra nord mot syd en lang, høi fjellkjede. På det høieste ad disse fjell raker en fjellkoll op, på hvis topp der er bygget en varde, som benevnes Geitebuvarden. Sitt navn har den fra den nedenfor liggende gård Geitebua. Varden ligger på en høide av 600*) meter over havet, og veien derop fra Norsjøvannet har en lengde av 5 kilometer. Stedet har fra gammel tid av vært bekjent, ikke blott for denne oldtidslevning, men også for sin storslagne utsigt. Og det er også i sannhet et stolt, imponerende syn, der her møter en, hvorhen øiet vender sig. Den der er en beundrer av vårt lands natur, må her uvilkårlig bli begeistret. Tanken overveldes av begrepet om det store, det mektige, det umålte - og beskueren vil i full forståelse finne at

Jeg så mig om på jorden
men sjelden dog jeg fant naturen fager, prektig,
henrivende og mektig,
som her på “vardens” kant;
hvor enn mitt øie havner,
her fjellet dalen favner
og i dens skjød så tyst
sig vugger Norsjøfjorden
som barn ved moders bryst.

Geitebuvarden er visstnok en av de første veter (el.viter, varde av tre) i landet. Det var kong Haakon Adelsteinsfostre som i følge sagaen bygde varder på høye fjell rundt om systematisk slik at de ble ledd i et varslingssystem om der skulle komme fiender til landet. Når vardene brant gikk “hærpila”/budstikka mellom gårdene og gav varsel om mobilisering.
Letteste vei opp til varden er å gå opp fra parkeringsplassen ved Valebøveien (ved "foten" av Såtekollene). Det går også en bratt sti opp fra Skådalsveien, men menge mener den triveligste veien går opp fra Bliva.

(http://www.skiensatlas.org)
Gladkolhola/ Tveitanhola 21 besøk 15 poeng
Denne hola blir også kalt Gladkollhola, og ligger på Gladkollen overfor Hjuksebø. Fra velteplassen følger du først skilt merket Tveitannatten opp til venstre. Etter ca. 100 meter tar du av til høyre på en sti/ traktorveg. Denne følges i 2-300 meter før du tar til høyre i første stidele. Herfra går stien/vegen oppover i noen slynger, før den går jevnt oppover. Siste delen er bratt. På toppen deler stien seg, og du følger den inn dalen til venstre. Herfra er det også merket med gulorange T-er på furustammene helt fram til hola, ca. 250 meter. Ta med god lykt, helst hodelykt. Det skal være plassert en geocach i hola. Inne i hola klatrer man opp på en provisorisk stige, før hola går videre oppover. Det er overraskende hvor langt oppover hola rekker. Et stykke er det litt trangt, men man kan åle seg videre. Innerst i hola har noen tent telys, de ligger på en "hylle" innerst.

Det er en fin rundtur å gå stien videre til høyre, der man tok opp dalen til hola, rundt ved Kloppa. Den kommer tilbake til velteplassen. Man kan også ta en tur oppom Tveitannatten hvor Notodden turlag har en turkasse. Der er det flott utsikt over Hjuksebø og Heddalsvannet.
Gleksefjell - Lifjell 189 besøk 30 poeng
Topptur med startpunkt fra Jønnbu. 1120 moh.
Grasfjell - Ulefoss 203 besøk 30 poeng
Populær trimtur fra Ulefoss. 2,4km å gå. Ca 170 m stigning Rutebeskrivelse på UT.no
Grimaren 17 besøk 20 poeng
Grimaren er på 1169 moh. Fra parkering på Grimås.
Griseryggen - Bø/Nome/Sauherad 116 besøk 30 poeng
Griseryggen er eit fellesmål for alle tre kommunane, Her kan du koma til frå både Bø, Sauherad og Nome. Dette er ein lang tur hvis du kjem frå Bø, litt kortare frå Årnes og Svenseid.
Grønli - Sauherad 261 besøk 30 poeng
Frå Bø Turlag sine sider "Grønli er et utsiktspunkt midt oppe i fjellsida mellom Hanskås og Skarsdalen. Her er også et veikryss med sti over til Kisehytta og Tveiten.
Gulnosstulen 46 besøk 10 poeng
Gulnosstulen er en nedlagt stule som Gvarv Turlag disponerer og har satt i stand. Stulsbua er åpen for alle.
(Hentet fra Gvarv Turlag sine nettsider)
Gunbjørgsåsen 119 besøk 10 poeng
Adkomst fra Lundtveitvegen, postkasse med bok!
Gygrestolen - Bø 102 besøk 30 poeng
Parkering 50m forbi Uvdalstjønna. Merkede stier. Kan velge å gå på framsida eller baksida. Veien på fremsiden som går fra parkeringen er en del brattere, med flere høydemeter på kortere distanse. Veien på baksiden, som man finner ved å gå videre langs veien fra parkeringen ca 150m. og inn til venstre (kan være vanskelig å se), er slakere og noe lengre.

ca. 350 høydmeter.
ca. 3,5 km en vei.
Krevende løype.

Bilder: Martin Nordkvelle.
Hantofjell - Nome 158 besøk 20 poeng
Lettgått topptur til et fint utsiktspunkt i Lunde.Utgangspunktet for turen er ved Hantomyra og man følger traktorveien oppover. Det er ikke merket med skilt i starten. Det er greit å følge veien oppover og nærmere toppen er det merket med blåe treklosser. Postkasse med bok er ikke på selve toppen. Når man går videre sørover følger man stien et stykke og kommer inn på en skogsvei. I søkket mellom Hantofjell og Vardefjell tar man av skogsveien og fortsetter sørover i ei lita steinur. Her er det tett med merker og man kommer til krysset hvor man kan gå til Vardefjell. Følg stien nedover til du kommer til Brånan.

Dersom du ønsker å starte fra Brånan er det et turveiskilt ved Hantovegen. Kjør opp veien langs jordet og parker på plassen Brånan. Det er skiltet fra parkeringsplassen.
Harpås - Nome 237 besøk 15 poeng
Turbeskrivelse på UT.no startpunkt ved parkeringa ved Nomevann. OBS! Poengsum justert
Haukvikseterfjell - Sauherad 9 besøk 30 poeng
Parkering ved sandtaket på Akkerhaugen, innanfor Haukvik gård. Leggeplass for tømmer. Turen da opp traktorvegen opp til ei hytte som heter Nysebu, og merka tur opp til Nysefjell. Ta til venstre før Nysefjell mot Bekartjønn og følg stien mot sør. For å komme opp på fjellet må ein gå av stien mot sørvest etter kalveaugo. Ver forsiktig, det er ikkje merka sti opp mot toppen.
Hestefjell og Branntårnet - Nome 82 besøk 30 poeng
Fra ut.no:

Vi anbefaler å starte denne turen ved Kapellet i Landsmarka. Turen er god skiltet med røde markører. Stien tar deg raskt frem til en gammel tingplass og leter du litt i skogen så finner du også en gammel gravhaug. Turen oppover til toppen tar ca 1 time.

På toppen kommer du til et høyt branntårn. Tårnet (16m høyt) sto først på Landbruksutstillinga på Ekebergsletta sommeren 1959. I hytta på toppen satt det vakt hele sommeren som speidet etter skogbrann, fram til småfly tok over.

Du finner også en av I.L.Skades 10 på topp postkasser plassert ved tårnet. Husk å skrive deg inn! Trigpunkt 444m.o.h.

Går du litt vekk fra branntårnet og ut mot utsiktspunktene, så får du en fantastisk utsikt utover Landsmarka, mot Ulefoss, Fen, Luberg og teletårnet på Bronane.

Starter du turen fra Hovland, så går det slakt oppover på mosegrodd tømmerveg, gjennom granskog og variert skogsterreng. Brattere siste del. Hele traseen er i sol-lia. Du passerer ei spesielt frodig ur med varmekjære planter og trær. Foreløpig delvis merket, bruk gjerne kart på første tur. Det er fine bademuligheter i vannet Langen.
Hestås 16 besøk 20 poeng
Heståsen 42 besøk 15 poeng
Adkomst fra veien nær Glettungstå. Flott utsikt over Langen.
Himingen - Lifjell 28 besøk 30 poeng
Denne toppturen tar deg fra Gavlesjå til Himingen. Turen starter ved parkeringsplassen i enden av Gavlesjåvegen og følger en merket turløype. Dette er en spennende utflukt for store og små, langs veien er det nemlig flere huler og små grotter som er interessant å utforske. Fra toppen 1066 moh. får du flott utsikt i alle himmelretninger. Gavlesjå og Himingen gir et godt utgangspunkt for andre turer i området.
Hjuringdeila - Sauherad 106 besøk 20 poeng
Frå godtur.no (med oppdateringer fra turgåer): "Hjuringdeila (270 moh), er et naturskjønt punkt i Sauheradmarka, med en registreringskasse for Friskustur nr 5 (2013), plassert på nedsiden av et høydedrag. Det er ingen topptur, men en fin skogstur. Anbefaler å ta med rasper på høsten, og plukke blåbær, tyttebær m.m.
Det finnes flere adkomstalternativer her. Raskeste alternativ er fra Rundtom Vegen, som er på ca 1,9 km en vei. Fra Lindelia, er den på 2,2 km og fra Berganskotet er turen på 2,3 km. Dette er de mest hensiktsmessige alternativ, selv om hele området er full av alternative turvalg og stier. Turen er lettgått og har mange fine raster på høydedraget, før man stiger ned i søkket, der Friskuskassen med registreringsboken, ligger. Det er mye bær, frodig natur og en lettgått tur, men litt krevende å finne stien (ikke skiltet) og blåmerkene (til tider forsvinner stien) fra Rundtom Vegen, som er korteste veivalg. Vi kombinerte med Helleren, for å få mest ut av turen. Da passer det fint å gå fra Rundtom Vegen.

Adkomstalternativ 1:
Er på 0 høydemeter fra parkering ved bommen på Rundtom Vegen. Følg vegen etter bommen ca. 500 meter til du tar av til en skiltet sti på venstre side. Her i fra er det merket med blå stolper hele vegen. På vegen kommer du til en veldig fin utsiktspost hvor du ser mot Hørte og helt til Bø. Videre går stien ned en skråning før du kommer til et stikryss og du ser skiltet "Hjuringdeila" med registeringskassa.

Adkomstalternativ 2:
Berganskotet. Du parkerer rett og slett på første parkering i start av bomvei, der du finner retningsskilt og veivisere til blåmerkete stier. Er på 2,3 km herfra. Markerer i kart og anbefaler også å ta en titt i linken (Friskustur 5).

Adkomstalternativ 3:
Lindelia. Dette er en bomveg som ligger godt skjult. Ta en titt på turartikkel til Maskat for retningsanvisning til parkeringen. Fra parkering: Gå den vei som er lengst til høyre og følg blåmerket sti og skilter. På ca 2,2 km, men litt bratte høydemeter herfra. Anbefales om du ønsker å spare bompenger, men ikke så mye raster langs sti. Markerer i kart og anbefaler også å ta en titt i linken (Friskustur 5)"

Hjuringdeila ligger på grensa mellom flere eiendommer og har nok vært et sted hvor hjuringene møttes. Her er et stein bord og noen steiner å sitte på.
Hogga Sluser, Lunde. 1050 besøk 10 poeng
Hogga sluser er det øverste sluseanlegget i Bandak–Norsjøkanalen, som er den øverste og yngste av de to kanalene som utgjør Telemarkskanalen. Sluseanlegget ligger i Straumen ved Bandakmagasinets utløp i Nome. Løftehøyden er 7 meter fordelt på to slusekamre.
Ved Hogga finner man et komplett anlegg med slusevokterbolig, vaktstue og driftsbygninger. Ved slusene ligger også Hogga kraftverk.

(Wikipedia.no)
Hollane - Lifjell 37 besøk 30 poeng
Hollane Turisthytte ligg midt inne på Lifjell. 9 km frå parkeringa på Jønnbu.
Holmen - Lifjell 50 besøk 30 poeng
Holmen er eit stort fiskevatn på Lifjell som også passar godt som eit utgangspunkt for vidare toppturar til toppane i nærleiken.
Husefjell - Nome 182 besøk 30 poeng
Frå ut.no "Start er skiltet 200 meter lengre framme, opp langs kanten av steinbruddet. Først litt langs tømmer/traktorvei. Over bekk, deretter skogssti, furuer og mye bart fjell. Bergnabben du kommer til kan klatres eller gå rundt (merket). Fin utsikt fra toppen av bergnabben. Innover flata på tydelig sti, litt grei klatring, så langs neste flate fram til trigpunkt 395m.o.h. og I.L.Skades 10 på topp postkasse. Gå litt rundt på flata og kos deg med utsikt oppover Flåvann og i flere retninger. På nye Nome turkart er det tegnet inn sti (blåmerket) vest for markert rute (rødmerket). Fint å gå som rundløype.
Høyslass - Bø 690 besøk 30 poeng
Et av flere mulige startpunkt er travbanen i Bø. Beskrivelse på Bø turlag sine sider.
Håsårud - Bø 206 besøk 5 poeng
Igletjønn - Sauherad 49 besøk 20 poeng
Fin skogstur Frå Akkerhaugen. Igletjønn renner ut i Dalsvatn, og videre derifra ut i Sauheradelva og videre ut i Nordsjø som er en del av Telemarkskanalen.
Igletjønnfjell - Lunde 69 besøk 20 poeng
Fra ut.no:

En lettgått topptur. De siste stykket på stien opp til toppen går i fin furuskog.
Utgangspunktet for turen er skogsbilvegen som starter ved Laug. Følg denne oppover til du kommer omtrent midt på Nedre Kroktjønn. Da går det en markert og godt merket sti (mange nuddinger i forskjellige størrelser og form) nesten rett østover.

Alternativt startpunkt er skogsbilvegen som tar av fra Bjørndalsvegen og som går opp til Store Kroktjønn. Skogsbilvegen er stengt med bom. Det går også veldig fint å bruke sykkel innover.

På toppen er det postkasse med bok hvor du kan registrere deg.
Tidsforbruk/Avstand: ca. 1 t/r / 4,8 km t/r
Jøronnatten - Lifjell 42 besøk 30 poeng
Turbeskrivelse på Bø turlag. Blant de høyeste toppene på Lifjell med sine 1276 moh.
Kirkeruinene Ulefoss 501 besøk 5 poeng
Adkomst: Start ved Holla Gård og følg Hollaveien retning Fen. Du vil se turmålet på venstre side.

Holla kirkeruin er en tidligere steinkirke ved Ulefoss i Nome i Telemark. Kirken ble bygget i tidsrommet 1100-1250, og den ble utvidet i første halvdel av 1700-tallet. I 1878, kort tid etter oppførelsen av Nye Holla kirke, ble den gamle kirken revet og bare 50 år senere ble kirkeruinen gjenstand for bygningsarkeologiske undersøkelser.
Kjosvik - Nome 8 besøk 5 poeng
Kloppsteintjønn - Lifjell 35 besøk 5 poeng
Knarren - Nome 493 besøk 30 poeng
Start fra Dorholt eller Tyri. Informasjon på turkart Nome.
Korpenut - Bø 45 besøk 30 poeng
Utsiktspunkt med flott utsikt over Bø mot vest.
Kringsåsfjellet - Sauherad 15 besøk 30 poeng
Kringsås er det markerte fjellet med bratte lier som stuper rett ned i Bråfjorden i Sauarelva. Frå høgaste punktet er det eit viudt runskue til mellom anna Lifjell, Gaustatoppen, Blefjell og Sauheradfjella.
Krintofjellet - Lifjell 259 besøk 10 poeng
Kråkenabben - Sauherad 108 besøk 5 poeng
Fin utsikt over Norsjø ferieland, Akkerhaugen og ut mot Norsjø
Kvennøya - Bø 662 besøk 5 poeng
Landsverknuten - Bø 57 besøk 30 poeng
Landsverknuten 432 moh. på Karistulfjellet ligg nord for Verpegardane. Kassa er festa til ei furu like i nærleiken av det høgste punktet.

Sti til turposten

Oppover bakkane frå parkering er det veg av god standard. Etter å ha kryssa bekken følgjer ein same vegen eit stykke, men tek så skarpt av til venstre langs den raudmerka vegen til husmannsplassen Landsverk. Vegen sluttar ved ei tømmerlunne, og deretter følgjer ein den raudmerka stien langs ei nesten attgrodd tømmerslepe. Vidare følgjer ein i nordvestleg retning kjørevegen gjennom dalsøkket på austsida av nuten. Etter at kjørevegen har halla nedover eit stykke, er det sti til venstre gjennom eit tett skogsholt og vidare opp til nuten.

Parkering

På veg frå Bø til Seljord tek ein av til høgre ved skytarbanen på Herremo. Følg vegen til høgre forbi Rønning sag. Ta første veg til venstre i vegkryss ved Nordigard Verpe. Kjøyr rett fram og parker i sørenden av leggeplassen (minst konflikt med tømmertransport).

Følg merkebånd vidare.
Langelandskollen - Skien 16 besøk 30 poeng
Langetjønn - Lifjell 65 besøk 30 poeng
Langetjønn ligg under Røksbufjellet, og er eit fint fiskevatn.

Ein av dei gamle driftevegane gjekk forbi Langetjønn, og under Langetjønn fossen ligg restane etter ei bu som skal ha vore nytta i samband med den årlege fedrifta.
Leirfallhølen 142 besøk 5 poeng
Gammel badeplass. Ligger ved Skoeelva. Frem til slutten av 1950- tallet ble alt tømmeret fra Landsmarka fløta ned Skoeelva til lensa ved utløpet. Derfra ble det fløta i klubb nedover Straumen.
Ildsjeler har de siste tre åra rydda og merka den gamle Fløterstien fra Hantobakken til Haslerud. Arbeidet pågår fortsatt, men det er godt fremkommelig.

(Solveig H. B. A.)
Ljostjørna 266 besøk 30 poeng
Store og lille. Halve Store ligger i Sauherad, halve i Nome.
Luberg i Nome 89 besøk 50 poeng
624 moh. Startpunkt på toppen av Gongekleiv på Drangedalsheia.
Lunde slusepark - Lunde 678 besøk 5 poeng
Ta deg ein tur i sluseparken!
Lundtveitfjell 64 besøk 20 poeng
Utgangspunkt fra Lundtveit. Postkasse med bok litt til venstre for hytta.
Lundås - Lunde 417 besøk 15 poeng
Topptur nær Lunde sentrum - start ved Østeråa. OBS: Justert poengsum
Lysløypa i Folkestad - Bø 671 besøk 10 poeng
Maskat - Sauherad 74 besøk 30 poeng
Maskat er et fjell i Sauherad kommune med god utsikt over Bø, Norsjø, Lifjell og Sauherad
Meheifjell - Lunde 57 besøk 30 poeng
Frå godtur.no: "En lettgått toppetur til et fint utsiktpunkt om man beveger seg litt fra stien.
Utgangspunktet er parkeringen ved badeplassen ved Gongevann. Gå ca 180 meter tilbake mot Lunde og rundt 15 meter nordom kilometerstolp (8,5 km) går det en skogsvei oppover. Skogsveien er brei og blir etterhvert gresskledd. Vegetasjonen går etterhvert over til tett løvskog og når skogsveien går over til sti blir det furuskog som blir mer og mer glissen. Stien er godt tråkket og merket med nuddinger. "Forsvinner" litt i tett røsslyng, men ingen problemer å følge. Det siste stykket er også merket med plastbånd. På toppen er det postkasse med bok hvor en kan registrere seg i.
Anbefaler noen ustikkere fra stien for å betrakte omgivelsene rundt. Man får fin utsikt mot Luberg og mot øst med Langen, Vestre Nuke og andre topper."
Mjelten - Lifjell 25 besøk 30 poeng
Mjelten er ein fin topp på Lifjell, med sine 1096 m.o.h.
Murefjell - Nome 144 besøk 30 poeng
Frå ut-no "En lettgått toppetur for hele familien. På toppen er det en steinrøys som er rester av en bygdeborg. Fin utsikt mot Stavsjø og fjellene bortenfor.
Utgangspunktet er krysset ved Brennebuveien ("Privat vei"). Følg Brennebuveien og ta til venstre inn på bomveien ved Snømyr. Følg bomveien 1 km og ta så av til venstre opp mot Store Setertjenn. Sykler du, er det greit å parkere her da det er ca. 700 m vei med godt iblandet takstein. Det er ca. 2,2 km fra Brennebukrysset og 4 km fra Briskemyr.
60 - 70 meter etter innkjøringen til hytta som ligger ved Store Setertjenn tar du til venstre og følger en greit tråkket sti. Når du har forsert en god stigning, vil du ha Murefjell rett mot Nord. Du skal nå ta av til venstre på en litt dårlig tråkket sti som følger kanten (kommer du til myrområdet har du gått for langt). Deretter blir det en ganske kraftig stigning det siste stykket før de igjen flater seg ut mot toppen. På toppen er det postkasse med bok hvor du kan registrere deg i. Det går også sti videre til Grasfjell.
Tidsforbruk/Avstand: Under 1 time t/r / 2,6 km t/r"
Narefjell - Sauherad 41 besøk 30 poeng
Frå ut.no:

Utsikten fra Nare (805 moh) i Sauheradsfjella er upåklagelig. Dette er virkelig fjellheimen i Grenland. Herfra har man flere av toppgigantene i Telemark på rekke og rad. Det er bare å glede seg og nyte utsikten. Både Gaustatoppen, Vindeggen og Brattefjell er flotte skuer fra toppen. Lifjell, Jonsknuten og Blefjell likeså.
Narekollen - Sauherad 37 besøk 20 poeng
Narekollen var ein av verdens største hoppbakkar i sin tid. Her blei det arrangert landsrenn, blant anna. Hopprenna her kunne trekke opptil 5000 menneske, like etter krigen. For nokre få år sidan blei bakken rydda, og det er laga merka turløyper hit.
Nunsås - Ulefoss 268 besøk 20 poeng
Beskrivelse på turkart Nome.

Bilde: Henriette Skårdal Evensen.
Nybu - Lifjell 52 besøk 10 poeng
Nysefjell - Sauherad 25 besøk 30 poeng
Nysefjell er ein flott topp på austsida av Norsjø, med strålande utsikt
Patmos - Sauherad 360 besøk 5 poeng
Vandring i skulturparken på Patmos i Sauherad
Røssfjell - Nome 405 besøk 20 poeng
Turbeskrivelse er hentet fra "Ti på topp i Lunde":
"Parker ved Tyri. Gå nedenfor gamle Tyri stasjon, og følg stien langs vannet til Lauvådammen. Fortsett ca. 50 m videre, og gå til høyre under jernbanen. Følg nymerka tråkk først til høyre, følg deretter "tømmerveg" mot venstre. Et stykke oppi må du følge merkebånd og "nuddinger" mot toppen. Du kan ikke gå deg bort, bare gå til toppen og masta. Returner nedover på den gamle stien mot "Vedaplassen", og gå vegen tilbake til Tyri."
Røysdalsnuten - Lifjell 14 besøk 30 poeng
Lifjells høgaste topp, med 1291 moh. Fint å gå frå Grimås.
Sandstul, Bø. 30 besøk 15 poeng
Opphaveleg stule for Sanda, men seinare fast busetting frå fyrste halvdelen av 1800 talet. Ikkje budd folk fast på Sandstul sidan 1870 åra.

Datering: 1700-tallet.
Sandtjønn - Lifjell 55 besøk 10 poeng
Sauås - Nome 29 besøk 20 poeng
En fin toppetur som egner seg for hele familien. Kjempefint utsiktspunkt.
Turbeskrivelse hentet fra "Ti på topp i Lunde":

"Kjør mot Drangedal og ta av på Vårbuvegen.Gå/ kjør opp bakken, videre ned forbi Øvre Vårbutjønn, ta deretter til venstre i vegkrysset. Etter ca. 100 m finner du parkeringsplass og skiltet Sauås. Herfra er det merka tråkk til toppen hvor vi hadde en turorienteringspost allerede på 1980 tallet. Dersom du kjører til skiltet, er det en forholdsvis kort tur, godt egna for unge"

Det er også en nymerket sti som starter rett nord for Sausås. 30-40 meter før en liten parkeringslomme på høyre side går det en skogsvei inn mot venstre. Den er godt merket med plastbånd men ikke tydelig tråkket ennå. Egner seg best å gå oppover.
Litt avstander fra fylkesvegen om du ønsker å ta beina/sykkelen fatt (bompenger).
Senklenuten - Bø 75 besøk 5 poeng
Skaragrindsåsen - Ulefoss 195 besøk 10 poeng
Skaustein - Sauherad 62 besøk 30 poeng
Skjellafjellet 459 besøk 15 poeng
Merket løype fra Skjellaugvegen.
Skjenås - Nome 84 besøk 30 poeng
Frå godtur.no "Lettgått toppetur som går i et fint furulandskap. Ikke utsiktspunkt på toppen. Men man får mange fine utsiktsgløtt underveis.
Kjører du Lunde - Bø tar du av til Norheim og rett før badeplassen går den en grusveg bratt opp til høyre. Følg denne til den gjør krapp sving mot høyre (ca. 400 m) og parker bilen her. Ta skogsveien som går til venstre og følg den ca 60 meter før du tar av til høyre (østover) på en annen skogsvei. Det er noen merker underveis men tydelig sti. Ved skogstua svinger stien på baksiden og det er merket med plastbånd til toppen.
Postkasse med bok hvor du kan registrere deg i.
Om du ønsker en fin rundtur tar du stien som går rett vestover litt før du har kommet til toppen (godt tråkket og skogsvei for det meste.) Når du kommer til bebyggelsen er det bare å følge veien tilbake til bilen."
Skulssnippen - Sauherad 23 besøk 20 poeng
Utklipp frå Notodden turlag sine sider: "..kjør 3 km innover vegen mot Landtjønn og Rogholttjønn. Herfrå er det ca 1 km å gå oppover før ein kjem opp på Sauherads svar på Preikestolen."
Skåråfjell - Gvarv 143 besøk 30 poeng
Skåråfjelltoppen med sine 679m er den tredje høyeste toppen på Skåråfjell. Dette er også et av de fine utsiktspunkta på fjellet med en panoramautsikt på over 180 grader. Informasjon på nettsidene til Gvarv turlag.
Sletteliberga - Frisklivsbenken 295 besøk 5 poeng
Ta deg en hvil og nyt utsikten over det fantastiske bygdelandskapet!

Bilde: Martin Nordkvelle.
Småholman - Lifjell 44 besøk 10 poeng
Solbjørgborga - Bø 38 besøk 30 poeng
Solbjørgborga er ei bygdeborg som ligg oppe på Askildtfjellet, ikkje lang frå Solbjørgvatn. Dette er ein forholdsvis bratt tur, med god utsikt frå borga. Ein kan kjøre inn ved Hørte grendehus/fotballbane eller forbi Ralle, frå andre sida.
Stangefell - Ulefoss 215 besøk 30 poeng
Turbeskrivelse på Turkart Nome.
Stasnibb - Nome 214 besøk 50 poeng
Fra ut.no:

En virkelig fin topptur som gir en fantastisk utsikt. Du får blant annet et fint overblikk over Lunde og ser bort mot Luberg.
Fra Fv 109 tar du av til Pershaugvegen og følger den ca. 650 meter og svinger til høyre ut på en skogsbilvei. Bommen er synlig fra veien og du parker før denne. Følg skogsveien oppover i ca 1 km. Da tar du opp til venstre en annen skogsvei (første skogsveien på venstre hånd du kommer til). Følg denne videre oppover og gå videre forbi der skogsveien deler seg. Etter ca 40 meter er det en sti som går mellom granene til venstre. Følg merket sti til toppen hvor du kan skrive deg inn i boka. Tidsbruk er oppgitt med mellomstore barn på tur.
Tidsforbruk/Avstand: 2 t 30 min t/r / 4,8 km t/r
Steingardsnuten - Bø 62 besøk 15 poeng
Frå godtur.no: "Steingardsnuten (358 moh), gir et utmerket skue over Bø. Det er en trimpost i nærhet av en bygdeborg, på et høydedrag, som Bø Turlag har satt opp i 2013, hvor du kan registrere deg. Turen er litt krevende uten kart og GPS, hvis man ikke er lokalkjent, iom de røde plastbåndene forsvinner litt i terrenget, og stien er ikke opptråkket. Dette er en Turknapptur (ikke fast), laget av Bø Turlag.
Adkomst:
Etter avtale med grunneier, kan du parkere på leggeplass vest for Vreim skole. Følg gammel bygdeveg mot vest ca. 300-400 m. Om lag 50 m forbi Haugerud (gård på sørsida), tar du av på traktorveg til høyre opp mot fjellet og følger denne ca. 1,5 km. I den siste stigninga er det rødmerka sti (i busker) inn i skogen mot sør. Denne går forbi restene av det en tror har vært en forsvarsmur, og opp til turpostkassa. Løypa er merket med røde merkebånd i tre og busker. Det er ca. 2 km og 230 m stigning fra parkeringa og opp til turpostkassa.

Obs! Vær oppmerksom på at traktorvei skiller seg noen steder og plukket av i overkant av 20 flått på vei opp. Mulig de sitter i det høye grasset og småbusker, men man bør ikke gå denne turen i korte klær, selv om turen stort sett er tørrskodd og ikke myrlendt."
Steinsrud - Bø 10 besøk 30 poeng
Steinsrud var ein husmannsplass, som høyrde til garden Uvdal, i Eikjabygda. Plassen ligg i skogsterreng oppe i Bjørnefjell, på Uvdalsheia. Ein bjønneskyttar budde her og hustufta er godt bevart. Ved hustufta er det satt opp ei tavle med historien til plassen. Turen er forholdsvis lang og går delvis i bratt terreng.

Det er tre andre husmannsplassar i nærleiken, som ein kan ta turen innom på vegen, eller ta som alternativ, siden det blir noko kortare. Plassane er Holmstul, Hestedalane og Solli. Ein kan og ta turen innom Holmstuldammen på veg hit. Det er ein oppmura fløtningsdam, som ligg like ved vegen.

Det er bomvegar innover her, så ein må kanskje belage seg på å parkere, ved Tveiten skule.

Eit godt stykke oppover Bjørnefjell, like før det brattaste tek til, ligg husmannsplassen Steinsrud.
Den blei truleg teke i bruk litt før midten av 1800-talet.

Kittil Haraldsson frå Grånåstul hadde husmannsretten der i 1860-åra. Men på den tid var Gunnar Hansson og Helge(Hælge) Gunnulvsdotter frå Flåbygd komme dit, og dei sat som husmannsfolk ei tid framover.

I 1875 hadde dei 2 kyr, 3 sauer, 3 geiter, sådde bygg og poteter. Gunnar må ha flytta frå plassen kring 1880.

Dei nye husmannsfolka var Olav Tollefsson frå Drangedal og Anne Nilsdotter. Anne skulle vera i slekt med Sterke-Nils. Då Olav døydde i 1895, blei Anne sagt opp på plassen, men ho døydde i 1897, før ho blei kasta ut og blei gravlagt på flytningsdagen, 14. april.

Borna Tollef, Nils og Anne budde likevel i Steinsrud til 1913. Etter den tid blei Steinsrud av og til nytta som stule.

Tufta etter huset på Steinsrud er heldigvis godt bevart, men det har vekse opp noko tre der. I tillegg til huset (kan vere litt vanskeleg å finne), så er det masse steingjerde, røyser og liknande.

Desverre er plassen grodd til med tre.
Store Damtjønn, Sauherad. 615 besøk 30 poeng
Store Damtjønn (335 moh), er en fin tjenn i Sauherad (litt av tjernet ligger i Nome). Du kan følge blåmerket vei fra Håtveit. Var
tidligere friskustur til Gvarv Turlag. Et fint sted å fiske. Det bugner av bær på høsten og fint sted å ta seg en dukkert. Anbefaler å ta turen hit, om du skal ta en avstikker til Vesle Damtjønn. Er ikke langt å gå fra veiskillet, om du fortsetter å følge blåmerket vei rett frem. Et utgangspunktet for turen, er Håtveit. Du finner denne vegen ved å kjøre mellom Gvarv og grense til Bø. Du kjører opp Håtveitveien til venstre fra Gvarv. Du kjører da på grusveg og kommer under en smal togbru. På toppen, tar du av til høyre og parkerer på venstre side på parkering, ca 25-50m fra veiskillet. Du finner skilt mot Store Damtjønn på en skogsvei som du da bare følger hele veien opp. Hele tur er blåmerket og godt skiltet.

(www.godtur.no)
Stulsfjellet - Nome 12 besøk 20 poeng
Sudnuten - Sauherad 169 besøk 15 poeng
Frå ut.no
Denne turen går fra parkering ved Holtan Damtjønn og opp til Sudnuten. Det er ca 2,5 km og tar ca 35 minutter opp. Du passerer Ringstul på vegen opp. Turen er blå merket av Gvarv turlag. Kan være en noe fuktig tur. Sudnuten har den fineste utsikten til Gvarv og omegn. Skåråfjelltoppen ligger like
bortenfor, og det tar ca 10 minutter å gå fra Sudnuten til Skåråfjell.

ADKOMST
Parker bilen ved Holtan Damtjønn. Bomveg opp til Holtan damtjønn. Betales med SMS.
Sulukoll - Sauherad 271 besøk 30 poeng
Sulukollen (312 moh) er en topp i Sauherad, rett ved Gvarv, med flott utsikt over Norsjø.

Frå godtur.no:
Du starter turen fra Strannavegen. Det er et skilt som det står "Sulukollen" med en pil opp en grusveg til venstre om du kommer fra Ulefoss, og rett før du tar av til Gvarv, eller til høyre om du kommer fra Bø (da ser du ikke skiltet). Du kan kjøre helt opp til en liten parkering ved et litt falleferdig men artistisk utseende hus på på topp av vei (merk: bør helst ha en firehjulstrekker med litt høyde for siste 50m), men anbefaler å parkere bil i ei lite lomme i et veiskille på nedsiden, og følge blåmerket tur opp.

På toppen er det en steinformasjon som lkner litt en gammel bygdeborg og en utsikt over Norsjø. Om det er litt vind, så får man litt le fra trærne rundt. Fint sted å raste også ved Sulukolltjenna, om man har med pølser og engangsgrill. Barnevennlig, dyrevennlig og litt krevende kort tur i godt merket terreng.

Det er bare å følge skogsveg helt til topp,. der du ved en skiltanvisning tar av til venstre opp en sti, som fører deg de siste 150 metrene opp til toppen.
Sundbøfjellet - Nome 73 besøk 30 poeng
Fra ut.no:
Denne turen er særlig vakker i blåveistida!
Turen følger først traktor/tømmervei bratt opp lia. Så følger den en slakere sti, dels gammel hestesledevei fram til toppen som ligger på 434m.o.h. Her finner du en av I.L.Skades 10 på topp postkasser. Underveis er det fin utsikt opp mot Flåvann og fra toppen er det god utsikt mot Nomevann, videre til Ulefoss og Fen.
Innover mot nord-vest på flata (ikke merket) kan en også finne utsikt mot Svenseid og Breisås og høyeste punkt her er 459 m.o.h.
Turen tar ca 45 minutter opp og 20 minutter ned og er en flott tur å ta hvis man ønsker å kombinere sykling og vandring langs Telemarkskanalen.
Sunnstul - Lifjell 17 besøk 30 poeng
På nordsida av Lifjell. Fin tur frå Myregvarv
Svarttjønn - Bø 366 besøk 5 poeng
Svinetjønn - Sauherad 51 besøk 10 poeng
Fint utgangspunkt for ein tur til Kringsås eller Brattningsborg
Tjuvskuta - Nome 283 besøk 30 poeng
Fint tur fra Helgen Kirke. Utsikt over Norsjø, Munken, Skottfoss og Skien.
Trelsborg - Bø 357 besøk 15 poeng
Frå godtur.no: "Trelsborg (198 moh), eller Trellsborg (som det står på de fleste skilt), er en gammel forsvarsborg. Det er en lettgått tur, med god utsikt på kantene. Det er trimpost med registreringsbok ved begynnelsen av borgen. Adkomst er fra Forberg, Travbanen eller Nordbøåsen. Kortest vei er fra Forberg."

Bilder: Martin Nordkvelle.
Troganatten - Lifjell 18 besøk 50 poeng
Tunglijuvet - Lifjell 239 besøk 10 poeng
Tveitannatten - Hjuksebø - Sauherad 84 besøk 30 poeng
Turbeskrivelse Notodden turlag og UT.no
Tørrskanken - Sauherad 217 besøk 30 poeng
Turen starter ved Hanskås nær Kåsa på Hørte. Etter ca 50 meter fra bommen, deler veien seg. Gå veien rett opp til venstre. Øverst i denne bakken står skiltet Tverrdalen. Her går løypa videre til høyre. Følg merka løype til neste skilt hvor det står Spelleberga. Herfra går veien rett opp og litt til venstre. Dette kan føles unaturlig i forhold til målet, men det er umulig å komme fram hvor som helst i fjellet på Hørte.
Følg denne stien videre til neste skilt: Kraftstasjonen og Tørrskanken.
Følg merka løype mot Tørrskanken. Etter hvert kommer et nytt skilt, Tørrskanken. Ta av 90 grader mot høyre og utkikkspunktet Tørrskanken ligger bare 200 m unna. Flott utsikt mot Bø og Nesherad.

Tilbake til Hanskås kan man gå hovedstien videre og kommer ut på en traktorvei som går forbi Kraftstasjonen. Følg denne helt til bunnen av bakken. Ta av fra traktorveien før du kommer til LIndelia og gå 90 grader opp en bratt bakke til høyre. Etter ca 50 m deler veien seg. Gå nedover til venstre mot Åsen. Rett før jordene på Åsen, går en ny sti mot høyre. Følg denne merka stien som går ovenfor Steinarsrud og Plassengårdene og tilbake til Hanskås.
Ulvskollen - Skien 37 besøk 30 poeng
Utklipp frå godtur.no "Ulvskollen (405 moh) er en av de mest populære turløypene i hele Telemark og Vestmarkas nr 1. Her er det ferdsel hele året og du kan regne med godt opptråkket løype, kaffe, oppvarmet hytte og hyggelige, turglade og entusiastiske ildsjeler.
Ulvskollen, på lokalspråket "Urskollen".

Adkomst og parkering:
Det er mange utgangspunkt iom at vestmarka er blåmerket i alle retninger, så du sjelden går deg vill. Mest populært er det å parkere ved Valebøveien. Man kan gå den fra Gulset, Skotfoss og flere alternative veier opp."
Utsikten - Sauherad 398 besøk 20 poeng
En liten topptur med fantastisk utsikt over Gvarv og Nordsjø. Passer for alle aldersgrupper, men stort sett stigning hele veien.
Følg traktorveien forbi punktet helt til det kommer 2 skilt : -Geitenatta -utsikten. Følg så stien inn til høyre helt fram til toppen!
Valgjuvsnatten - Lifjell 21 besøk 20 poeng
Vardefjell - Lunde 204 besøk 30 poeng
Sentrumsnær tur - startpunkt på Hanto. Informasjon på UT.no
Vegheimfjellet Gvarv - Akkerhaugen 155 besøk 20 poeng
Til Vegheimfjellet går det sti både fra Akkerhaugen og Holtan Damtjønn. Det er bratt oppstigning fra Akkerhaugen, mens fra Holtan Damtjønn er det en lett sti for de aller fleste og det er et fint utsiktspunkt over Akkerhaugen og oppover Sauherad.
Vesle Vardeåsen - Sauherad 50 besøk 15 poeng
Vestre Nuke, Tyri - Lunde 84 besøk 30 poeng
Turbeskrivelse på UT.no eller turkart over Nome. Startpunkt fra Tyrivann.
Vihus - Lifjell 98 besøk 20 poeng
Vindsås - Nome 226 besøk 15 poeng
Populær topptur i Nome. Blåmerka rundtur. 2,2 km til postkassa fra parkeringa ved Moen gård.
Økteren - Lifjell 12 besøk 30 poeng
Fin tur frå Årmotdalen eller vidare frå Øysteinnatten.
Østerholtnatten - Lunde 152 besøk 30 poeng
Østre Nuke - Ulefoss 32 besøk 30 poeng
Turbeskrivelse på turkart Nome
Øygardsfjellet - Nome 15 besøk 30 poeng
Øysteinnatten - Lifjell 124 besøk 30 poeng
Parkering ved Jønnbu. Turbeskrivelse på Bø turlag, Skilt og merking. Topp med høyde 1172 moh
Øytangen - Sauherad 73 besøk 5 poeng
Ånto - Bø 163 besøk 30 poeng
Ånto var husmannsplass til Vreim og ligger høyt og fritt oppe i skoglia mot Bryggefjell. Her i området veks Telemarks fylkesblomst Søstermarihånd. Obs! Blomsten er freda.

Frå Bø Turlag sine sider: "Ånto ligger i Tjønnstuldalen. Her var det tidligere en husmannsplass. Kassen henger på en bjørk like ved tuftene til uthuset. Letteste turen går fra Breskelia. Ellers er stien fra Innleggen om Dingdongkyrkja et godt alternativ."

Bilder: Martin Nordkvelle.
Årnåkollen - Bø 49 besøk 30 poeng
Frå Bø Turlag: "Årnåkollen har strålande utsikt mot øst og sør. I bergveggen under kollen har det tidlegare hekka ørn. Namnet på kollen var da Arnåkollen = Ørnekollen. Seinare er namnet blitt mistolka til Århanekollen."

Parkering øvst i Stoklandsheia.
Åsekollen - Bø 713 besøk 15 poeng
Åsland Gård - Nome 33 besøk 5 poeng
Turstien er en rundløype som starter ca. 15 kilometer fra Lunde sentrum i retning Drangedal. Utgangspunkt er fra den nyrestaurerte parkeringen ved fylkesvei 109 i Nome kommune. Turen er en godt merket rundløype som går via Åslandsfjell (358 moh) og Åsland gård. Turgåere kan også velge å gå turen direkte til Åsland gård. Denne turen er i relativt flatt terreng. På turen vil en oppleve kulturminner, ulike skogtyper og spennende artsmangfold. På Åslandsfjell er det satt opp informasjonstavle som viser til kulturminner i terrenget.

«Hovedattraksjonen» til turstien er Åsland gård. Gården ble første gang omtalt i biskop Øysteins «Røde bok» i 1398 men er sannsynligvis langt eldre enn det. Karen Åsland var den siste som bodde på gården. Hun var en fargerik person som flyttet derfra på 80-tallet. Det ble laget flere reportasjer om henne.
Åslandsfjell - Nome 35 besøk 15 poeng
Turstien starter ca. 15 kilometer fra Lunde sentrum i retning Drangedal. Utgangspunkt er fra den nyrestaurerte parkeringen ved fylkesvei 109 i Nome kommune. Turen er en godt merket løype som går til Åslandsfjell (358 moh). Man kan og gå en rundløype inn til Åsland gård, via Åslandsgfjell. . På turen vil en oppleve kulturminner, ulike skogtyper og spennende artsmangfold. På Åslandsfjell er det satt opp informasjonstavle som viser til kulturminner i terrenget.

«Hovedattraksjonen» til turstien er Åsland gård. Gården ble første gang omtalt i biskop Øysteins «Røde bok» i 1398 men er sannsynligvis langt eldre enn det. Karen Åsland var den siste som bodde på gården. Hun var en fargerik person som flyttet derfra på 80-tallet. Det ble laget flere reportasjer om henne.
Åstjønn - Bø 983 besøk 30 poeng
Merka turstiar frå Breisås og frå Sagavoll eller Håtveit på Gvarv. Meir informasjon på sidene til Bø turlag og Gvarv turlag. Det kan være dårlig nettdekning på selve punktet, prøv i såfall å sjekke inn oppe i høyden.